![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Robert
Model: Ford Focus mk2
Silnik: 1.8 tdci 115KM
Rocznik: 2006
|
Witam Was wszystkich drodzy forumowicze.
Od dłuższego czasu śledzę to forum szukając odpowiedzi na nurtujące mnie pytania, lecz teraz jestem w czarnej d...e i wiem że nie nie poradzę sobie sam z tym problemem. Już przechodzę do opisania swojego problemu. Po zaślepieniu EGR-u auto na wolnych obrotach/biegu jałowym zaczęło poszarpywać więc postanowiłem że wgram w programie ELMconfig w module PCM plik kalibracyjny (EGR OFF) uprzednio zapisany z mojego ECU i przerobiony przez znajomego. Zakończyło się to tak że ładowanie pliku .bin doszło do 100%, zapisywanie pliku również dobiło do 100 lecz po wszystkim wyskoczył error. Wyskoczyła usterka układu silnika i migała szybko czerwona kontrolka u góry zegarów. Szybko próbowałem to odkręcić i postanowiłem że wgram moją oryginalną kopię zapasową którą wcześniej zapisałem na dysku. Udało się. Plik bin wczytało pomyślnie. Autko odpaliło. Napisałem do niego po czym stwierdził że brakowało w tym pliku przerobionym który mi wysłał checksum-y i to poprawi lecz kontakt się urwał. Następnie znalazłem w sieci plik (EGR OFF) do modułu PCM o numerze 4M51-12A650-JL (mój moduł miał oznaczenie 4M51-12A650-JN). Z tego co wyczytałem na forach ostatnia literka nie ma większego znaczenia. Efekt końcowy był taki jak poprzednio. Proces ładowania oraz proces zapisywania ukończony w 100% lecz wywaliło na końcu błąd. Teraz wygląda na to że problem jest poważniejszy ponieważ PCM nie widzi numeru VIN oraz nie mogę wgrać kopi zapasowej ponownie. Autko unieruchomione : ( Liczę bardzo na Waszą pomoc. Jeżeli znajdzie się ktoś obeznany w tym temacie, posiadający odpowiednie oprogramowanie to proszę o kontakt na PRIV. Odpłatnie oczywiście. Mieszkam w Łodzi. Plik wgrywany przez kabelek ELS27 na najnowszych sterownikach FTDI. Wiem że może to nie jest odpowiedni sprzęt ale liczyłem że się uda : ( Napięcie podczas wgrywania pliku było w zakresie 12.8V -12.5V bez prostownika (wiem to też błąd) ale mnie zastanawia czemu poprzednim razem udało się zrobić przywrócenie kopi kalibracji. Wstawię poniżej zdjęcia sprzed i po: Odczyt starego PCM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Komunikat po nieudanym wgraniu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Odczyt po uwaleniu modułu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez Bednarldz ; 16-08-2023 o 21:51 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009
|
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 15-08-2014
Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
|
pobrać plik zgodnie z tabelą
skonfigurować VIDblock zgodnie z VIN wgrać powinno wstać |
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Panowie. Temat uważam za zamknięty.
Dziękuję wszystkim zaangażowanym w pomoc Problemem okazał się chiński przewód ELS27 który moim zdaniem był za wolny i miał niestabilny przesył danych. Działał on co prawda na sterownikach FTDI ale moim zdaniem one nie były do końca odpowiednie. Pojechałem dziś z Łodzi do Piotrkowa Trybunalskiego aby odkupić Viakena (chipset STN2120) który jest dużo szybszy. Jak się okazuje prędkość oraz stabilność zapisu miała tutaj kluczowe znaczenie. Po zainstalowaniu sterowników i uruchomieniu Elmconfig zabrałem się za odczyt z pliku .bin konfiguracji/kalibracji a następnie wczytanie. Każdy komunikat zatwierdzałem tak. Co prawda odczyt oraz zapis kalibracji trwał dłużej niż na chińskim ELS27 bo 32 minuty zamiast 5 ale widocznie tak musiało być. Z dodatkowych czynności jakie wykonałem przed zapisem na nowym kabelku to: -Zrzucenie biegu na luz(wyłapałem ten szczegół na spokojnie, bo wcześniej w panice nie zwróciłem na to uwagi : ) ) -oczyściłem z rdzy konektor przewodu z przewodu masowego który jest przykrecony do ramy auta ood akumulatorem. -naładowałem prostownikiem akumulator do napiecia 13,3V ponieważ zapis pliku robiłem bez prostownika zdala od sieci 230V (stałem w "polu") - zwolniłem port COM 1 dla Viakena (ponoć zalecany od 1 do 4) Reasumując, te wszystkie czynności wykonane przed zapisem mogły mieć znaczenie ale nie musiały lecz warto zwrócić na to uwagę. Jeżeli by ktoś miał jakieś pytania proszę pisać. Pozdrawiam wszystkich wytrwałych ; ) |
|
|
|
|
|
#5 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Elmconfig i stn2120 to akurat bardzo niepożądane połączenie.
Wielokrotnie wykazano że konczy sie to błędami w modulach auta. To że akurat tym razem się udało traktuj jako szczęście. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Może to tylko dar od boga a może to tylko swego rodzaju propaganda Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Z tą różnicą, ze wiedza "dlaczego" 2120 nie nadaje się do elmconfig jest powszechnie dostepna.
Większości "poszukujących" wystarcza rada od starszych stażem "nie korzystać". Pozostalym polecam lekturę forum. |
|
|
|