View Single Post
Stary 06-06-2024, 20:37   #15
slawekb88@wp.pl
ford::amateur

Imię: Sławek
Model: Ford Focus mk3
Silnik: 1,6 benzyna
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Nierówna praca silnika na biegu jałowym

[QUOTE=Achim32;3189719]Błąd występuje, ale po podłączeniu komputera. Udało mi się też odtworzyć błąd w trasie, którego tu nie opisałem.
Podczas trasy pojawia się błąd, najłatwiej wywołać go na autostradzie, powyżej 120 km/h (chociaż wczoraj na trasie 180 km zwykłymi drogami też się pojawił).

Zauważyłem też, że idzie go szybciej przywołać, jak jadę np. autostradą i zjadę na krótki postój, dosłownie 2-3 minutowy, wtedy błąd pojawia mi się już po 2-3 km od takiego zatrzymania. Po dłuższej jeździe auto słabnie i przy rozpędzaniu szarpie oraz mruga "check engine". Po podpięciu pod komputer pokazuje mi błędy:
P0171:92-27 - mieszanka w układzie zbyt uboga (grupa cylindrów 1)
P-300:92-26 - Zarejestrowano nieregularne przerywanie zapłonu.

Jeżeli miałaby być to wina LPG, to nie rozumiem dlaczego po przełączeniu na benzynę jest brak poprawy (nadal nie ma mocy, szarpie i mruga check). Po wyłączeniu stacyjki na 5-10 min błąd wymazuje się z komputera i można jechać normalnie.
Jeżeli miałoby to być coś z układem zapłonowym, to nie rozumiem dlaczego przez długą część trasy jest wszystko ok.[/QUOTE [/U][/I]

Wiem, że temat już jest dość stary ale właśnie przerabiam podobną sytuację ford Focus mk3 co Ty, najgorsze że już chyba dwie sądy Lambda odmówiły mi przez to posłuszeństwa.
Historia u mnie już chwilę trwa, najpierw miałem przez dłuższy czas taką sytuację, iż na niskich obrotach gdy podjeżdżam pod przejście dla pieszych czasami gasł mi samochód. Częściej gasł w zimie niż w lecie. Pewnego razu gdy trochę dłużej pojechałem autostrada około 140-150. Siadła mi cewka, wymieniłem wraz ze świecami. Po jakimś czasie samochód zaczął znowu niedomagać i w trakcie jazdy migała kontrolka chęci engine. Pojechałem do ASO w Rzeszowie powiedzieli że do wymiany sonda Lambda i dalsza diagnostyka ale mówili że prawdopodobnie katalizator do regeneracji. Sondę podejrzewałem wcześniej z mechanikiem który mi ją już później zmienił. Poprawiło się na jakiś czas ale dalej gasł samochód i zaczął znowu wariować na trasie (miganie kontrolki silnika, tłumienie obrotów). Pojechałem do kolejnego mechanika który przywrócił ustawienia fabryczne w samochodzie i powiedział że trzeba zapytać w ASO o aktualizację (nie byłem jeszcze w ASO), przez jakiś czas się w miarę jeździło. Niestety tylko przez około 2 miesiące. Kolejna sonda wymieniona i katalizator. Wybieram się teraz pewnie na dniach do ASO Rzeszów żeby zapytać o aktualizację oprogramowania. Pytanie czy to pomoże bo już jakiś czas walczę.

Ostatnio edytowane przez slawekb88@wp.pl ; 06-06-2024 o 20:54
slawekb88@wp.pl jest offline   Odpowiedź z Cytatem