Temat: [S-MAX 2006-2015] Czujniki ciśnienia w oponach
View Single Post
Stary 17-06-2024, 13:00   #994
ajro
ford::average

Imię: Jakub
Model: MK4
Silnik: 2.0 Diesel
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Czujniki ciśnienia w oponach

Przeczytałem cały wątek. Uff. Ja mam taki problem. Zakupiłem komplet oryginalnych nowych czujników 8g92-1a159-ae do s max mk1 2013r do letnich kół. Auto mam fabrycznie wyposażone w tpms. Na zimowych kołach czyta bezbłędnie, a na letnich nie odczytał tych nowych czujników sam. Byłem sprawdzić te czujniki urządzeniem do ich wykrywania. Dziwna sprawa, ale wykrywa mi id dwóch z czterech. Czy możliwe jest to, że te dwa są uśpione i wymagają dopompowania kół 0.7b. lub co gorsza , że sa uszkodzone? Myśląc, że mam je uszkodzone aby w pełni móc korzystać z tego systemu zakupiłem dwa nowe o tych samych numerach. Zanim je zamontowałem sprawdziłem czy są wykrywalne. Okazuje sie, że tak. Zanim je jednak przełożę i kolejny raz zapłacę chciałbym mieć pewność, że te włożone w koła jednak są wadliwe. W co wątpię gdyż są to nowe w oryginalnych opakowaniach zakupione czujniki. A i jeszcze jedno. Czy jak ja je już dopompuję te dwa nie wykryte koła to mam tak jechać, żeby się uaktywniły jeżeli tylko w tym problem? Czy wystarczy dobić tego ciśnienia i spuścić. I czy one jak już będą wszystkie sprawne to je auto wykryje samo. Czy trzeba je zaprogramować jako drugi komplet?
ajro jest offline   Odpowiedź z Cytatem