Temat: [Mondeo 2007-2014] Bardzo częste wypalanie filtra DPF
View Single Post
Stary 06-07-2024, 15:09   #723
pejko
ford::beginner

Imię: Przemek
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0TDCI
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: DW10C prośba o ocenę wartości czujników

Cytat:
Napisał pejko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
mam prośbę dla bardziej obeznanych kolegów o ocenę wartości odczytów z czujników /które wg mnie są podejrzane/:
1. czujnik MAF
- silnik wyłączony : 1,9 g/s
- wolne obroty /800/min/:7-9 g/s
- obroty 2500/min / "na postoju"/:35-40g/s
2. czujnik ciśnienia w kolektorze dolotowym
- silnik wyłączony / wolne obroty: 75kPa
- maksymalne ciśnienie jakie osiągnąłem przy pełnym obciążeniu silnika to ok190-200kPa
samochód to MK4 DW10C/140KM 07.2012r
powodem grzebania w odczytach z czujników jest zbyt częste wg mnie wypalanie dpf. wypala co ok 120km w mieście i ok 80-150km w trasie. proces wypalania przebiega dość szybko ok 5min. podczas wypalania SOOT spada z 75% do ok 25% a LOAD spada z ok 80% do ok 30%. dodatkowo w foscanie nie ma info dystansie od ostatniego wypalania?
poza tym auto jeździ super pali "na widok kluczyka" , chodzi równo, ma moc pali średnio ok 7l/100km. jedyny błąd jaki czasem się pojawia to P0135/ obwód grzałki sondy lambda- zwarcie do masy/.

z góry dzięki za wszelkie odp.
odpowiem sobie sam bo może się to komuś przyda. w pierwszej kolejności wymieniłem na używane sprawne MAF i MAP-nic nie pomogło a parametry w Forscanie były takie jak przed wymianą. następnie zaślepiłem EGR co całkowicie rozwiązło problem. wypalania są teraz co 260-550km i co jest charakterystyczne początek wypalania uwarunkowany jest parametrem SOOT???. czasami jest sytuacja kiedy SOTT dojdzie do 80% /i zaczyna się wypalanie/ a LOAD jest w tym momencie ok45% -50% . po zaślepieniu EGR jeszcze nigdy LOAD nie był wyższy niż SOOT. A czasem jak wspomniałem SOTT -80% a LOAD-45%.
Procesy wypalania nie zmieniły się znacząco- trwają tak samo długo, po wypaleniu SOOT i LOAD spadają do wartości 20-30%. jeszcze uwaga co do błędu P0135 pomogła wymiana sondy lambda. W wolnej chwili mam zamiar przyjrzeć się EGR-owi. Zaślepienie EGR nie wywołało u mnie żadnych błędów, silnik pracuje tak samo, jest nieco bardziej dynamiczny i pali ok. 0,5l/100 mniej
pejko jest offline   Odpowiedź z Cytatem