Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 04-07-2024, 18:28   #721
Mariusz.S
ford::average

Imię: Mariusz
Model: Ford Mondeo MK4
Silnik: 2.0 DW10C
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: Bardzo częste wypalanie filtra DPF

Cytat:
Napisał Kamilolo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
wniosek jest jeden w pewnym momencie ford wygrywał takie poprawki do sterowników by było bardziej eko co za tym, idzie częstsze wypalanie dpf.
Nie, nie sam ford. Wszyscy tak zrobili po aferze DieselGate.

Mariusz.S jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-07-2024, 13:29   #722
maludm8
ford::beginner

Imię: Bartek
Model: C-MAX, Mondeo mk5
Silnik: 1.8 FlexiFuel, 1.5 TDCI
Rocznik: 2007/2017

A nie myśleliście w ten sposób że sterownik wylicza sobie zbyt wysoką oczekiwaną wartość przepływu powietrza (MAF) co do rzeczywistej i przez to zbyt szybko "myśli" że różnica ciśnienia na DPF jest zbyt duża i wypala go tak często?
maludm8 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-07-2024, 15:09   #723
pejko

Imię: Przemek
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0TDCI
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: DW10C prośba o ocenę wartości czujników

Cytat:
Napisał pejko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
mam prośbę dla bardziej obeznanych kolegów o ocenę wartości odczytów z czujników /które wg mnie są podejrzane/:
1. czujnik MAF
- silnik wyłączony : 1,9 g/s
- wolne obroty /800/min/:7-9 g/s
- obroty 2500/min / "na postoju"/:35-40g/s
2. czujnik ciśnienia w kolektorze dolotowym
- silnik wyłączony / wolne obroty: 75kPa
- maksymalne ciśnienie jakie osiągnąłem przy pełnym obciążeniu silnika to ok190-200kPa
samochód to MK4 DW10C/140KM 07.2012r
powodem grzebania w odczytach z czujników jest zbyt częste wg mnie wypalanie dpf. wypala co ok 120km w mieście i ok 80-150km w trasie. proces wypalania przebiega dość szybko ok 5min. podczas wypalania SOOT spada z 75% do ok 25% a LOAD spada z ok 80% do ok 30%. dodatkowo w foscanie nie ma info dystansie od ostatniego wypalania?
poza tym auto jeździ super pali "na widok kluczyka" , chodzi równo, ma moc pali średnio ok 7l/100km. jedyny błąd jaki czasem się pojawia to P0135/ obwód grzałki sondy lambda- zwarcie do masy/.

z góry dzięki za wszelkie odp.
odpowiem sobie sam bo może się to komuś przyda. w pierwszej kolejności wymieniłem na używane sprawne MAF i MAP-nic nie pomogło a parametry w Forscanie były takie jak przed wymianą. następnie zaślepiłem EGR co całkowicie rozwiązło problem. wypalania są teraz co 260-550km i co jest charakterystyczne początek wypalania uwarunkowany jest parametrem SOOT???. czasami jest sytuacja kiedy SOTT dojdzie do 80% /i zaczyna się wypalanie/ a LOAD jest w tym momencie ok45% -50% . po zaślepieniu EGR jeszcze nigdy LOAD nie był wyższy niż SOOT. A czasem jak wspomniałem SOTT -80% a LOAD-45%.
Procesy wypalania nie zmieniły się znacząco- trwają tak samo długo, po wypaleniu SOOT i LOAD spadają do wartości 20-30%. jeszcze uwaga co do błędu P0135 pomogła wymiana sondy lambda. W wolnej chwili mam zamiar przyjrzeć się EGR-owi. Zaślepienie EGR nie wywołało u mnie żadnych błędów, silnik pracuje tak samo, jest nieco bardziej dynamiczny i pali ok. 0,5l/100 mniej
pejko jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-07-2024, 17:58   #724
dulu

Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCI 115@140km
Rocznik: 2014

A macie tak że jak odepniecie MAF to pokazuje wam -4 stopnie na zegarach? Pamiętam że jak kolega mi zmieniał filtr to wtedy też tak było i nie wiedziałem dlaczego. Tylko podpiąłem go znowu a -4 dalej mam na desce. Trzeba coś zresetować?
dulu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-07-2024, 19:32   #725
synthman77

Imię: Pawel
Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCI 163
Rocznik: 2011

Mam pytanie. Czy problem z ewentualnie zapchanym parownikiem, mozna wykluczyc tym, ze dpf sie wypala do okolo 20% (DPF_LOAD). Ostatnie wypalanie, troche w slabych warunkach bo kilka skrzyzowac w trakcie bylo ale spadlo do 23%. Niestety po przejechaniu 100 km. DPF_Load jest juz na poziomie 47% a SOOT cos okolo 20%.
Czy DPF_SOOT jest obliczany wzgledem parametrow nowego DPF'a, czy bierze jakos pod uwage stan (cisnienia) obecnego ?

Czy warto mimo wszystko zainicjowac stacjonarne wypalanie ?

Edit: Uruchomilem dzis rano stacjonarne wypalanie. Niby zakonczyl ale napisal, zeby ponowic bo poziom sadzy jest powyzej gornej granicy. Nie wiem, co to za granica bo DPF_SOOT byl 9%. Zapodalem drugi raz wypalanie ale nic sie nie zmienilo. Przejechalem sie jakies 15 km. i Soot podskoczyl o 1%. Cisnienie na wolnych obrotach pokazuje w Forscan 0kpa. Przy bucie na czworce do prawie 4 tysiecy, podskoczylo maksymalnie do 11kpa. Nie wydaje sie wiec, ze filtr jest jakos mocno zapchany, moze ma poprostu mala pojemnosc albo z jakiegos powodu szybciej sie zapycha bo wrocilem wlasnie z trasy 220 km. i Soot jest na poziomie 61% Load tez cos kolo tego. Czyli wypalanie pewnie zacznie sie gdzies przy 260km. Troche czesto ale mam nadzieje, ze do Albanii i spowrotem jeszcze dojade.

Pozdrawiam
Pawel

Ostatnio edytowane przez synthman77 ; 10-07-2024 o 21:34
synthman77 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-07-2024, 12:22   #726
Icey33

Imię: Michał
Model: Mk4
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2007

Przyznam szczerze, że jak widzę te wartości i odległości między wypalaniem DPF w przypadku kolegi powyżej, to się zastanawiam czy z moim Mondeo 2.0 jest wszystko ok.
Podpinałem ostatnio komputer i sprawdzałem z ciekawości właśnie między innymi DPF - u mnie średnie odległości między wypalaniem DPF to 550-600 km... Zero nieudanych prób wypalania... Chodzi o to, że jestem zaskoczony bo myślałem że jest znacznie gorzej - auto jest z 2007, zanim je kupiłem to jeździła nim kobieta i to głównie po mieście...

Wygląda na to, że albo ktoś raz na jakiś czas robił Nim jednak dłuższe trasy i DPF jest w miarę zdrowy...

inna sprawa, że baaardzo dużo było do zrobienia... A i robiłem właśnie ostatnio czyszczenie przepustnicy, dolotu, rur i egr + czujniki... Kultura pracy o niebo lepsza, spalanie spadło... Może fakt że robię to regularnie wpływa tak dobrze na DPFa?? Taka luźna myśl...
Icey33 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-07-2024, 22:41   #727
synthman77

Imię: Pawel
Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCI 163
Rocznik: 2011

No widzisz. Tak to juz jest z uzywanymi autami. Duzo zalezy od poprzednikow, od ich stylu jazdy, jak dbali o auto, jakie paliwo tankowali itd. Auta sa tez na tyle skomplikowane, ze pewnie nawet dwa identyczne, uzytkowane w identycznych warunkach, tez moga miec rozne dolegliwosci. Ja tez dbam o auta i kazdy niepokojacy dzwiek, czy objaw, staram sie eliminowac. No ale gdy auto ma juz kilkanascie lat i nie bylo od poczatku w moich rekach, to tak do konca nie mam na to wplywu.
synthman77 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-08-2024, 07:33   #728
Bierut
ford::advanced

Imię: Bierut
Model: Galaxy MK2/3
Silnik: 2.0 TDCi 163 KM Powershift

Jak sądzicie czy interwał wypalania latem co ok. 330 km i wynik po wypaleniu:
DPF LOAD 38%
DPF SOOT 23%
Jest prawidłowy?
Dodam, że przebieg auta to 240 tyś. km, wszystko łącznie z EGR konfiguracja fabryczna, spokojna jazda na niskich obrotach (powershiflt) w Warszawie często z prędkościami ok. 90km/h na dwupasmówkach, czyli obroty rzadko przekraczają 1700 obr/min, średnie spalanie 6,5/100 km.

Ostatnio edytowane przez Bierut ; 02-08-2024 o 07:59
Bierut jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-08-2024, 08:45   #729
rajman
ford::professional

Model: Focus MK4
Silnik: 1.5 EcoBubble
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: Częste wypalanie DPF

Jak na taki typ jazdy dieslem to bym powiedział że rewelacyjny!
rajman jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-08-2024, 09:26   #730
Bierut
ford::advanced

Imię: Bierut
Model: Galaxy MK2/3
Silnik: 2.0 TDCi 163 KM Powershift

Dzięki za opinię.
Śledząc wątki o DPF myślałem o wyprogramowaniu zapobiegawczo EGR, ale chyba sobie odpuszczę bo po lecie interwał wypalania z powrotem się wydłuży.

Ostatnio edytowane przez Bierut ; 07-08-2024 o 11:56
Bierut jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
dpf , dymi , egr , mondeo mk4

Zasady postowania