Temat: [Mondeo 2007-2014] siła nawiewu zależna od obrotów silnika
View Single Post
Stary 20-07-2024, 17:55   #6
tomntom
ford::amateur

Model: Mondeo MK4
Silnik: 1.8TDCi
Rocznik: 2010
Question Odp: siła nawiewu zależna od obrotów silnika

Cytat:
Napisał tomao Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Podłącz cokolwiek pokazującego napięcie. Takie zmiany wraz z obrotami mogą oznaczać problemy z alternatorem.
Ok, wiem że to nie jest sprawa z alternatorem, ale podam wyniki, w razie gdyby temu też trzeba by się przyjrzeć.

Po starcie silnika czujnik nazwany "napięcie OBD" pokazuje 14V, chwilowo podskakując do 14.1 i kilkukrotnie spadając na chwilkę na 13.9V.
Po pól godzinie trasy całość spada o 0.1V (czyli większość czasu 13.9, podskakuje do 14V i sporadycznie spadając do 13.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Po kolejnej pół godzinie spadek o kolejne 0.1V. Dalej nie wiem, bo dojechałem do miejsca docelowego.

Ale nie rozładowuje się akumulator, więc chyba ok?

Bump:
Cytat:
Napisał darmodziej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pooglądaj dokładnie układ dolotowy, czy w którymś wężu nie ma dziury.
Na pierwszy rzut oka nie było widać, ale potem chłopakom w serwisie (jak ich uczuliłem na sprawdzenie dolotów) udało się znaleźć w mało widocznym miejscu dziurę w dolocie intercoolera. Po wymianie rury jak ręką odjął (nawiew ok, moc wróciła, nic nie dymi).
tomntom jest offline   Odpowiedź z Cytatem