Brak trybu automatycznego zamykania szyb z lewej strony
Witam serdecznie,
Mój problem polega na braku automatycznego zamykania/otwierania szyb z lewej strony. 4 szyby elektryczne, prawa strona działa. Zmieniłem akumulator, zrobiłem reset Forscanem i sprawdziłem czy mogę zmienić rodzaj akumulatora w BCMii. Nie zmieniłem jednak typu akumulatora i zostawiłem jak było. Po wszystkim zaprogramowałem szyby z prawej strony a z lewej nie jestem w stanie. Szyby otwierają się i zamykają tylko jak trzymam przycisk. Nie mam pojęcia co się stało gdyż nic nie grzebałem w Forscanie a widziałem podobny temat w FF 2014-2018 gdzie przyczyną była zła konfiguracja/plik as built tyle, że tam szyba otwierała się po 7-8cm. U mnie szyba działa jak zwykle tylko nie da się zaprogramować. Błąd jaki mam w DDM to B12DC i B12DD brak kalibracji. Czy ktoś może ma jakiś pomysł co może być nie tak? Jakieś dwa miesiące temu tylko odpinałem akumulator i wszystkie szyby programowałem bez problemu.
Udało mi się zrobić. Był jakiś problem w module DDM. Najpierw przy błędzie B12DC i B12DD wykonałem samodiagnostykę i dostałem po samodiagnostyce błąd B12D8 (sygnał wyjściowy elementu grzejnego lusterka). Następnie wykonałem test w module DDM Inicjalizacja elektrycznie sterowanych szyb po stronie kierowcy i szyby po lewej stronie wykonały dwukrotnie otwarcie i zamknięcie. Po tym sprawdziłem działanie trybu auto z przycisku i szyby działały tak jak powinny. Skasowałem błąd B12D8 w DTC i wszystko teraz działa.
Ostatnio edytowane przez opi6 ; 14-08-2024 o 18:50
|