Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 07-02-2017, 18:34   #1
matti393
ford::average

Imię: Mateusz
Model: Focus
Silnik: 1,6 125 KM
Rocznik: 2011
Domyślnie Błąd po odczycie Forscanem-Brak trybu automatycznego zamykania szyb

Witam
Podłączyłem Forscan do mojego auta i odczytałem taki błąd, który zresetowałem i po ponownym odpaleniu auta znowu się pojawił. Nie pomogła procedura kalibracyjna, potem znowu się pojawił.

Oto ten błąd:
===PDM DTC B12DD:54-2F===
Kod: B12DD - Czujnik ruchu/położenia okna drzwi tylnych

Dodatkowe symptomy usterki:
- Brak kalibracji

Status:
- DTC obecny w czasie wydania polecenia
- Kontrolka usterki wyłączona przy tym DTC

Moduł: Zespół sterujący drzwiami pasażera

Zamrożone ramki :
-GLOBTIM: 3112567 s - Globalny czas rzeczywisty
-TOTDIST: 0.0 km - Całkowity (przebyty) dystans
-MAINECUV: 12.25 V - Zasilanie główne sterownika ECU
-INCARTMP: 23 °C - Temperatura wewnątrz pojazdu
-OUTTMP: 23 °C - Temperatura zewnętrzna odczytywana przez czujnik.
-DLA_SED_DD07_BY_1_PID: error - DL_SED_DD07_BY_1_PID
===END PDM DTC B12DD:54-2F===

===DDM DTC B12DC:54-2F===
Kod: B12DC - Czujnik ruchu/położenia okna drzwi przednich

- Brak kalibracji

Status:

Moduł: Modu drzwi kierowcy

Zamrożone ramki :
===END DDM DTC B12DC:54-2F===

===DDM DTC B12DD:54-2F===
Kod: B12DD - Czujnik ruchu/położenia okna drzwi tylnych

- Brak kalibracji

Status:

Moduł: Modu drzwi kierowcy

Zamrożone ramki :
===END DDM DTC B12DD:54-2F===

Ma ktoś jakiś pomysł co to może być?

matti393 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-02-2017, 18:43   #2
fordfocus2
ford::advanced

Imię: marek
Model: focus
Silnik: 1,8tdci
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Błąd po odczycie Forscanem

na moje oko muszisz zaprogramować szyby z tyłu jak nie idzie zamknięcie z automatu tz przyciskasz przycisk szyby na sekundę puszczasz i szyba idzie sama do góry
fordfocus2 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-02-2017, 18:23   #3
matti393
ford::average

Imię: Mateusz
Silnik: 1,6 125 KM
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Błąd po odczycie Forscanem

Brawo, zaprogramowanie automatycznego podnoszenia i opuszczania szyb rozwiązało problem. Dzieki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
matti393 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-08-2024, 17:22   #4
opi6
ford::amateur

Imię: Michał
Silnik: 1.6 EB
Rocznik: 2012
Domyślnie Brak trybu automatycznego zamykania szyb z lewej strony

Witam serdecznie,

Mój problem polega na braku automatycznego zamykania/otwierania szyb z lewej strony. 4 szyby elektryczne, prawa strona działa. Zmieniłem akumulator, zrobiłem reset Forscanem i sprawdziłem czy mogę zmienić rodzaj akumulatora w BCMii. Nie zmieniłem jednak typu akumulatora i zostawiłem jak było. Po wszystkim zaprogramowałem szyby z prawej strony a z lewej nie jestem w stanie. Szyby otwierają się i zamykają tylko jak trzymam przycisk. Nie mam pojęcia co się stało gdyż nic nie grzebałem w Forscanie a widziałem podobny temat w FF 2014-2018 gdzie przyczyną była zła konfiguracja/plik as built tyle, że tam szyba otwierała się po 7-8cm. U mnie szyba działa jak zwykle tylko nie da się zaprogramować. Błąd jaki mam w DDM to B12DC i B12DD brak kalibracji. Czy ktoś może ma jakiś pomysł co może być nie tak? Jakieś dwa miesiące temu tylko odpinałem akumulator i wszystkie szyby programowałem bez problemu.

Udało mi się zrobić. Był jakiś problem w module DDM. Najpierw przy błędzie B12DC i B12DD wykonałem samodiagnostykę i dostałem po samodiagnostyce błąd B12D8 (sygnał wyjściowy elementu grzejnego lusterka). Następnie wykonałem test w module DDM Inicjalizacja elektrycznie sterowanych szyb po stronie kierowcy i szyby po lewej stronie wykonały dwukrotnie otwarcie i zamknięcie. Po tym sprawdziłem działanie trybu auto z przycisku i szyby działały tak jak powinny. Skasowałem błąd B12D8 w DTC i wszystko teraz działa.

Ostatnio edytowane przez opi6 ; 14-08-2024 o 18:50
opi6 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-08-2024, 00:09   #5
edmun
ford::expert

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Domyślnie Odp: Błąd po odczycie Forscanem-Brak trybu automatycznego zamykania szyb

a wystarczyło po prostu poprawnie skalibrowac i nie panikowac. (serio).
pamiętam jak miałem kiedyś zaćmienie i też mi nie chciały się zaprogramować.
wystarczyło zgasić zapłon i spróbować ponownie.
zawsze działa ta sama metoda.
otworz trochę szybe, daj do góry, poczekaj aż pyknie, daj na sam dol az pyknie i na samą górę aż pyknie.
i zadziała. jak nie pyka to zgaś zapłon.
i tyle nie trzeba Forscana
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-08-2024, 09:57   #6
opi6

Domyślnie Odp: Błąd po odczycie Forscanem-Brak trybu automatycznego zamykania szyb

Poważnie walczyłem z tym ze 2 godziny. Prawą stronę przecież robiłem a lewej nie dałem rady. Odpiąłem akumulator jeszcze raz i prawa znowu poszła a lewa dalej nie. Przejrzałem najróżniejsze fora/filmy i próbowałem na różne sposoby i nic nie pomagało. Było natomiast słychać to charakterystyczne pyknięcie ale tylko jak zamykałem szybę a nie na otwartej i to było dziwne.
Stary 13-09-2024, 15:08   #7
opi6

Kolejny raz muszę wyedytować bo sprawy się pozmieniałyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Mianowicie mój problem obecnie to błąd B12D8:15-2F. Wersja Titanium więc grzanie lusterek było. W tej chwili brak grzania lusterka lewego. Prawe grzeje ale moim zdaniem słabo jest ledwo ciepłe. Może mata już słaba bo czytałem gdzieś tutaj na forum , że maty były podobno dość słabe jakościowo. Tylna szyba grzeje. Pogoda nie pozwala chwilowo na rozebranie tapicerki i sprawdzenia przewodów czy napięcia przy DDM. Przy wykonaniu samodiagnostyki na żądanie DDM - lusterko się składało, lustro się poruszało i test zakończony ww. błędem. Po zakończeniu testu jeszcze skasowało ustawienia audio (bass, treble) w radiu SONY. Niestety błąd wystąpił przy okazji zmiany akumulatora więc pytanie czy coś mogło się stać w okolicach akumulatora przy wymianie? Choć nie zauważyłem żebym coś tam uszkodził czy może padł moduł DDM bo był problem z zaprogramowaniem szyby z przycisku a może po prostu poleciał przewód karoseria-drzwi? Czy kojarzy ktoś może podobny problem?

W temacie [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] był problem z niemożliwością zaprogramowania szyby jak u mnie wcześniej i uszkodzony był moduł DDM. W poniedziałek będę miał pasujący to sprawdzę.

A czy ktoś może wie za co odpowiedzialny jest bezpiecznik F47 7,5A w sytuacji kiedy są 4 elektryczne szyby? W instrukcji jest mowa o bezpieczniku f47 ale tam jest adnotacja w/o DCU. Rozumiem to jako without Door Control Unit czyli w wersjach z 4 elektrycznymi szybami za m.in. ogrzewanie jednego lusterka odpowiadałby jeden bezpiecznik 25A w bagażniku. Są 4 po jednym dla drzwi od f4 do f7 i u mnie są też oczywiście sprawne. Z tego co widzę pogoda ma być we wtorek więc wtedy sprawdzę piny i ewentualnie zmienię ten moduł DDM i zdam relację.

No i winowajca chyba się znalazł. Napięcie dochodzi do lewego wkładu lusterka ale ten nie grzeje. Zmienię wkład i grzanie powinno wrócić.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg Zrzut ekranu 2024-09-13 145529.jpg (16.8 KB, 18 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez opi6 ; 14-09-2024 o 11:47
Stary 16-09-2024, 16:07   #8
opi6

Jako że rozwiązałem problem piszę post pod postem. Za błąd/usterkę odpowiadał uszkodzony lewy wkład lusterka. Założyłem zamiennik TYC 310-0118-1 i o ile wykonanie jest słabe czyli plastik cieńszy, piny nie zasłonięte. To pasuje P&P. Grzeje zauważalnie lepiej od oryginalnego (sprawdzałem na prawym bo to działałoGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) ale nie na całej powierzchni. Zostają jakieś 2cm od zewnątrz na części martwego pola. Niestety z tego co patrzyłem nie ma alternatywy w zamiennikach bo nie znalazłem takiego co by grzało po całości chyba, że coś przeoczyłem.
Stary 15-10-2024, 17:55   #9
opi6

Jeśli ktoś by szukał to polecam lusterka z Ali. Wyglądają w zasadzie identycznie jak oryginały i są o niebo lepiej wykonane niż TYC. Co najważniejsze grzeją na całej powierzchni i mają kryte piny jak w oryginale. 44 zł sztuka [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Odpowiedz

Zasady postowania