podepnę się tutaj żeby nie zakładać nowego wątku.
Cytat:
|
Miałem podobne objawy, tylko u mnie to bardziej było jak by "wypadanie" zapłonów w benzynie (mam 1.6 TDCI 109KM). Jeżeli objawy są takie że to bardziej "falowanie" mocy (właśnie jak byś dodawał i odejmował pedał gazu), niż mocne i nagłe szarpanie to podejrzany jest tez filtr paliwa. U mnie padł czujnik ciśnienia na listwie wtryskowej, ale tak jak wspominałem - szarpało tak jak by wypadały zapłony
|
tomzi, pytanie czy miałeś te objawy szarpania zawsze w tym samym przedziale obrotów czy w różnych?
u mnie w Galaxy 1.6 TDCI 115 zawsze w przedziale pomiędzy 1800 a 2200 obr/min najbardziej czuć na 3 biegu poszarpywanie właśnie jakby "wypadały zapłony" (właściwie na pozostałych biegach jest to prawie nieodczuwalne) i bardziej czuć na rozgrzanym niż na zimnym. Sprawdzałem przelewowo wtryski wszystkie 4 sztuki rozgrzane dają idealnie po 23ml po 4 minutach (zresztą na zimnym też sprawdzałem dla pewności i ten sam wynik), korekty wtryskiwaczy na forscan między 0,85 a 1,2 (nie są stałe dla wtryskiwaczy, "wędrują" pomiędzy wtryskami), zmieniłem filtr paliwa, wyczyściłem DPF, zaślepiłem EGR i dalej to samo, zrobiłem z 900km z dodatkami do czyszczenia wtryskiwaczy (najpierw z jednym pół zbiornika, później z drugim na 15l), i teraz dodałem oleju 2T i dalej to czuć ale odrobinę mniej. Jedno co mnie zastanowiło to obserwowałem ciśnienie na listwie (FRP) i oczekiwane ciśnienie na listwie (FRPD) i np. na biegu jałowym FRP skacze poniżej i powyżej FRPD, które jest stałe a przy obciążeniu skacze bardziej ale z podobnymi odchyleniami dla całego zakresu obrotów wiec uznałem, że nie tutaj przyczyna. Tego Galaxy mam od dwóch miesięcy i jak go kupiłem było znacznie gorzej i właściwie już tylko to jedno zostało do zrobienia i jazdy bez poczucia, że coś nie działa tak jak powinno ale nie mam już pomysłów poza wymianą czujnika ciśnienia na listwie
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeśli ktoś ma jakiś pomysł to chętnie posłucham i przetestuję, jak sam znajdę rozwiązanie to też podrzucę gdzie była przyczyna.