![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 | |
|
ford::amateur
![]() Imię: Michał
Model: FOCUS
Silnik: 1,6 TDCI
Rocznik: 2008
|
Cytat:
Myślałem o tym. Pojeżdżę z Delphi DS150E, choć w nim za wiele nie ma do forda. A jak nie, to będę musiał użyć Forscana, jednak mogę mieć problem z obsługą, gdyż aż tak się w niego nie zagłębiałem. |
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 16-09-2018
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 tdci 109KM
Rocznik: 2008
|
Miałem podobne objawy, tylko u mnie to bardziej było jak by "wypadanie" zapłonów w benzynie (mam 1.6 TDCI 109KM). Jeżeli objawy są takie że to bardziej "falowanie" mocy (właśnie jak byś dodawał i odejmował pedał gazu), niż mocne i nagłe szarpanie to podejrzany jest tez filtr paliwa. U mnie padł czujnik ciśnienia na listwie wtryskowej, ale tak jak wspominałem - szarpało tak jak by wypadały zapłony
|
|
|
|
|
|
#13 | |
|
ford::amateur
![]() Imię: Piotr
Model: Galaxy
Silnik: 1.6 TDCi 115, poprzedni był 2.0 TDCI 140
Rocznik: 2014, poprzedni był 2013
|
podepnę się tutaj żeby nie zakładać nowego wątku.
Cytat:
u mnie w Galaxy 1.6 TDCI 115 zawsze w przedziale pomiędzy 1800 a 2200 obr/min najbardziej czuć na 3 biegu poszarpywanie właśnie jakby "wypadały zapłony" (właściwie na pozostałych biegach jest to prawie nieodczuwalne) i bardziej czuć na rozgrzanym niż na zimnym. Sprawdzałem przelewowo wtryski wszystkie 4 sztuki rozgrzane dają idealnie po 23ml po 4 minutach (zresztą na zimnym też sprawdzałem dla pewności i ten sam wynik), korekty wtryskiwaczy na forscan między 0,85 a 1,2 (nie są stałe dla wtryskiwaczy, "wędrują" pomiędzy wtryskami), zmieniłem filtr paliwa, wyczyściłem DPF, zaślepiłem EGR i dalej to samo, zrobiłem z 900km z dodatkami do czyszczenia wtryskiwaczy (najpierw z jednym pół zbiornika, później z drugim na 15l), i teraz dodałem oleju 2T i dalej to czuć ale odrobinę mniej. Jedno co mnie zastanowiło to obserwowałem ciśnienie na listwie (FRP) i oczekiwane ciśnienie na listwie (FRPD) i np. na biegu jałowym FRP skacze poniżej i powyżej FRPD, które jest stałe a przy obciążeniu skacze bardziej ale z podobnymi odchyleniami dla całego zakresu obrotów wiec uznałem, że nie tutaj przyczyna. Tego Galaxy mam od dwóch miesięcy i jak go kupiłem było znacznie gorzej i właściwie już tylko to jedno zostało do zrobienia i jazdy bez poczucia, że coś nie działa tak jak powinno ale nie mam już pomysłów poza wymianą czujnika ciśnienia na listwie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł to chętnie posłucham i przetestuję, jak sam znajdę rozwiązanie to też podrzucę gdzie była przyczyna. Ostatnio edytowane przez Brunoc ; 20-08-2024 o 16:21 |
|
|
|
|