Nagle przestały działać automatyczne światła i wycieraczki
Witam,
Sytuacja jak w tytule. Od kilku dni nie działają mi automatyczne światła, tzn. nie przełączają się z mijania na dzienne. Oczywiście sprawdzone przy różnych warunkach atmosferycznych. Dodatkowo wczoraj zauważyłem, że również wycieraczki w trybie auto, nie reagują na zmianę przełącznika częstotliwości. Działają z jedną częstotliwością. 2,5 roku temu miałem wymienianą szybę przednią, ale po jej wymianie do teraz wszystko było ok.
Pytanie, czy mogło dojść do uszkodzenia tych czujników w wyniku tych upałów które miały miejsce w okresie wakacji? Samochód nie stoi pod zadaszeniem praktycznie w ogóle i czy może właśnie bardzo wysoka temperatura doprowadziła, że coś tam się wewnętrznie uszkodziło.
Jeszcze dodam, że przez dłuższy okres jeździłem z przepaloną jedną żarówką świateł mijania i w pewnym momencie pomyślałem, że może inny rozpływ prądu, inne wartości napięć i coś np. w skrzynce bezpieczników mogło się przepalić/nadpalić/uszkodzić. Jednak jak przestały działać automatyczne wycieraczki, to moje podejrzenia padło na ten moduł przy szybie.
Z innych rzeczy miałem robione "zimne luty" w liczniku na wiosnę, a potem zaraz wymieniany sam wyświetlacz, bo padł, przestał wyświetlać informację. Po tych zabiegach, wszystko działało. Wolę jednak wspomnieć.
Jak się dobrać do tego ustrojstwa, to raz, a dwa, czy podłączenie pod kompa coś pokaże, ewentualnie test liczników i sprawdzenie czy są jakieś błędy?