Temat: [Focus 2014-2018] Opiłki metalu w filtrze paliwa 1.5 TDCI
View Single Post
Stary 31-10-2024, 21:15   #25
Zygaelo
ford::amateur

Imię: Mateusz
Model: Focus mk3
Silnik: 1.5
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: opiłki w filtrze czy to na pewno problem z pompa?

Cytat:
Napisał tomaszjan31 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Podczas pierwszej wymiany filtra paliwa przy przebiegu 30k miałem identyczne opiłki w motorze 2,0. Przy kolejnej na 55k było mniej i tak do 140k aż do sprzedania.
W kolejnym fordzie ta sama historia była.
Zasada, przy wymianie filtra dobrze odessać resztkę paliwa z opiłkami by nie dostały sie do przewodów pomijających wspomniany filtr. I bez paniki. Filtr paliwa od czegoś jest, a motor psa to nie jest osławiona konstrukcja forda z roku milenijnego.
Mam pytanie , bo właśnie kupiłem auto 30 k temu i wymieniałem filtr paliwa i na dnie było sporo duży płatków złotych jak brokat . Mam najechane w fordzie teraz 168 k i teraz pytanie czy jest czym się przejmować , czy rzeczywiście tak jak mechanicy mi mówią pompa jest do wymiany plus czyszczenie całego układu paliwowego razem z bakiem paliwa i wtryskami i wszystkimi przewodami . Bo wymiana samej pompy nic nie da , a regenerować też nie warto bo problem będzie ponowny po przejechaniu 50k. I co tu robić. A auto w ogóle nie ma oznak podczas eksploatacji, żeby było coś nie tak z pompą.
Dziękuję za pomoc . Ford Focus 2017 rok 1.5 88kw 120km
Zygaelo jest offline   Odpowiedź z Cytatem