Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 16-11-2022, 20:15   #21
tomaszjan31
ford::professional

Imię: Tomasz
Model: FORD
Silnik: 2.0 tdci 2.5td 2.2 tdci
Rocznik: 1999
Domyślnie Odp: opiłki w filtrze czy to na pewno problem z pompa?

Cytat:
Napisał jakubbanaszewski Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
zauważył stalowe zanieczyszczenia na dnie filtra paliwa
Podczas pierwszej wymiany filtra paliwa przy przebiegu 30k miałem identyczne opiłki w motorze 2,0. Przy kolejnej na 55k było mniej i tak do 140k aż do sprzedania.
W kolejnym fordzie ta sama historia była.
Zasada, przy wymianie filtra dobrze odessać resztkę paliwa z opiłkami by nie dostały sie do przewodów pomijających wspomniany filtr. I bez paniki. Filtr paliwa od czegoś jest, a motor psa to nie jest osławiona konstrukcja forda z roku milenijnego.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg filtr.jpg (91.8 KB, 55 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez tomaszjan31 ; 16-11-2022 o 20:27
tomaszjan31 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-11-2022, 20:55   #22
jakubbanaszewski
ford::amateur

Imię: Jakub
Model: Ford Focus
Silnik: 1.5 TDCI
Rocznik: 2017

Cytat:
Napisał tomaszjan31 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Podczas pierwszej wymiany filtra paliwa przy przebiegu 30k miałem identyczne opiłki w motorze 2,0. Przy kolejnej na 55k było mniej i tak do 140k aż do sprzedania.
Zasada, przy wymianie filtra dobrze odessać resztkę paliwa z opiłkami by nie dostały sie do przewodów pomijających wspomniany filtr. I bez paniki. Filtr paliwa od czegoś jest, a motor psa to nie jest osławiona konstrukcja forda z roku milenijnego.
a to ciekawy komentarz za który dziękuje, ojciec też mówi żebym nie panikował i że filtr paliwa od czegoś jest, powiedział mi też żebym teraz przejechał np 1000 kilometrów i sprawdził sobie u mechanika za kilka złotych filtr paliwa ponownie, myśli Pan że to dobra opcja?
jakubbanaszewski jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-11-2022, 21:22   #23
tomaszjan31

Cytat:
Napisał jakubbanaszewski Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
powiedział mi też żebym teraz przejechał np 1000 kilometrów
1000 to mało, pozostaw na 10000k I spróbuj u innego mechanika. Bo obecny może okazać sie za bardzo przekonywujący.
Stary 16-11-2022, 21:28   #24
jakubbanaszewski

Imię: Jakub
Model: Ford Focus
Silnik: 1.5 TDCI

Cytat:
Napisał tomaszjan31 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
1000 to mało, pozostaw na 10000k I spróbuj u innego mechanika. Bo obecny może okazać sie za bardzo przekonywujący.
tak też uczynię w takim razie, dziękuje bardzo miłego wieczoru
jakubbanaszewski jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-10-2024, 21:15   #25
Zygaelo

Imię: Mateusz
Model: Focus mk3
Silnik: 1.5

Cytat:
Mam pytanie , bo właśnie kupiłem auto 30 k temu i wymieniałem filtr paliwa i na dnie było sporo duży płatków złotych jak brokat . Mam najechane w fordzie teraz 168 k i teraz pytanie czy jest czym się przejmować , czy rzeczywiście tak jak mechanicy mi mówią pompa jest do wymiany plus czyszczenie całego układu paliwowego razem z bakiem paliwa i wtryskami i wszystkimi przewodami . Bo wymiana samej pompy nic nie da , a regenerować też nie warto bo problem będzie ponowny po przejechaniu 50k. I co tu robić. A auto w ogóle nie ma oznak podczas eksploatacji, żeby było coś nie tak z pompą.
Dziękuję za pomoc . Ford Focus 2017 rok 1.5 88kw 120km
Zygaelo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-10-2024, 23:33   #26
tomaszjan31

Cytat:
Napisał Zygaelo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ford Focus 2017 rok 1.5 88kw 120km
Nie znam tego motoru, jednak nie przypominam sobie żeby fordowcy jakoś głośno lamentowali na ten układ.
Ja na Twoim miejscu, bym ponownie wymienił filtr powiedzmy za 15-20tyś i sprawdził jak wygląda. Kolejna sprawa to niewiadome jest kiedy był ostatnio wymieniany przed Tobą.
Stary 03-11-2024, 18:45   #27
dzwiedziu

Imię: Adrian
Model: kuga mk3
Silnik: 2.0 ecoblue
Rocznik: 2021
Domyślnie Odp: Opiłki metalu w filtrze paliwa 1.5 TDCI

Te opiłki to aluminium pistoletu który odziera się o zapadki bezkorkowego wlewu paliwa. Popatrz pod korkiem, też często tam się zbierają.
dzwiedziu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania