film jak demontować akumulator:
https://www.youtube.com/watch?v=cl0F...=My-Ford-Focus
Witam
Właśnie w moim Focusie wymieniałem akumulator i utknąłem na tym samym problemie co autor wątku
W miejsce fabrycznego akumulatora 60Ah / 600A, został założony akumulator 70Ah / 760A (Varta N70)
( Dwóch sprzedawców w 2 różnych sklepach stwierdziło, że odpowiednikiem fabrycznego 60Ah jest właśnie 70Ah)
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a) miałem Forscana w wersji 2.3.58 i tylko 4 akumulatory do wyboru
b) koledzy pisali, żeby wgrać starszą wersję => wgrałem wersję 2.3.38
i tam nie znalazłem opcji konfiguracji akumulatora
c) dopiero w wersji 2.3.42 znalazłem więcej opcji wyboru akumulatora
Potem zrobiłem reset BMS, bo sprzedawca akumulatora tego nie zrobił
no i zmiana % naładowania akumulatora z fabrycznych 80% na więcej
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Ręczny reset BMS
1) Czujnik monitorowania akumulatora można również zresetować ręcznie, wykonując następujące czynności:
- Włącz zapłon.
- Naciśnij przełącznik świateł drogowych 5 razy, pociągając i zwalniając.
- Naciśnij i zwolnij pedał hamulca 3 razy.
Jeśli czynności te powiodły się, wskaźnik ostrzegawczy układu ładowania akumulatora w zestawie wskaźników IPC
(Instrument Panel Class) zamiga trzy razy w ciągu następnych 15 sekund.
Jeśli sekwencja zostanie przerwana przez naciśnięcie innych klawiszy lub pedałów z jakiegokolwiek powodu,
powtórz powyższe czynności, zaczynając od początku.
2) Jeśli opisana powyżej procedura resetowania BMS nie zadziała, wykonaj poniższą procedurę (w ciągu 10 sekund):
- Włącz zapłon.
- Naciśnij przełącznik tylnego światła przeciwmgielnego 5 razy.
- Naciśnij przełącznik świateł awaryjnych 3 razy.
Jeśli kroki zakończyły się powodzeniem, wskaźnik ostrzegawczy układu ładowania akumulatora w zestawie wskaźników IPC
(Instrumental Panel Class) zamiga trzy razy w ciągu następnych 15 sekund.
pozdrawiam
Arturek