View Single Post
Stary 16-12-2024, 15:06   #1
slawomirro
ford::professional

Imię: Sławek
Model: Fiesta mk6 Ghia
Silnik: 1.6 100KM
Rocznik: 2007
Domyślnie brak odczytu danych w komputerze pokładowym, nierówne obroty

Wyjechałem z parkingu o 7 rano. Wszystko było ok przez pierwsze 500m jazdy. Potem komputer pokładowy przestał pokazywać dane spalania, stanu paliwa, średniej prędkości oraz przebiegu km, zasięgu w km. Nawet termometr zewnętrzny też nic nie pokazywał. Same kreski. Prędkościomierz i obrotomierz normalnie działały, ale wskaźnik paliwa i temperatury silnika też przestały działać.

Równocześnie obroty biegu jałowego (akurat utknąłem w korku do świateł) zaczęły szaleć do 1,5 tys, a przy dodawaniu gazu silnik zaczął warczeć jakby pasek rozrządu był za luźny i silnik pracował jak traktor, ale hałas dochodził jakby z układu wydechowego w podwoziu, a nie z silnika (czułem mocne wibracje pod siedzeniem kierowcy).

Równocześnie silnik wkręcał się łatwo na obroty i jak korek się skończył to normalnie przyśpieszyło auto. Przy 40km/h nagle usterka się zakończyła, komputer pokładowy pokazał normalne odczyty, hałas spod podwozia/silnika ustał i obroty jałowe też już były normalne.

Komputer nie zapisał żadnych błędów DTC, nic. Potem jechałem jeszcze autem po mieście przez 2h (75km przejechałem), parkowałem, gasiłem auto, odpalałem i nic, norma.

Pierwszy raz coś takiego miałem i nie ogarniam co się wydarzyło.
slawomirro jest offline   Odpowiedź z Cytatem