View Single Post
Stary 06-01-2025, 00:10   #38
klocolus
ford::professional

Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017
Domyślnie Odp: Nadciśnienie w zbiorniku wyrównawczym - stan zimny

Cytat:
Napisał Dirk00 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jechać nie, ale jak stal i trzymałem na 3tys(20/30min) to wszystko idealnie, temperatura, nawiew
To ciekawe bo jednak odsuwa podejrzenia od pompy. Gdzie była wskazówka temperatury, na środku?

Pompa może też raz działać raz nie działać albo działać w danym zakresie temperatur, najczęściej na zimnym silniku a przestaje po nagrzaniu. Miałem dokładnie tą sytuację, po odpaleniu do momentu osiągnięcia ~80 stopni wszystko w normie, potem nagle temperatura leci do góry ogrzewanie przestaje grzać i w zbiorniku robi się ciśnienie właśnie, do momentu spuszczenia ciśnienia ze zbiorniczka nie pompuje, ostygnie trochę to zaczynała pompować, był pęknięty wirnik w pompie ale jak pompa była zimna to nadal siedział dosyć mocno na ośce, dało się ręką ruszyć przekręcić ale cieżko, jak się nagrzewał to zapewne puszczał.

W skrócie skoro nie ma ogrzewania a temperaturę łapie to nie ma obiegu cieczy z jakiegoś powodu.

Może być zatkane, zapowietrzone, pompa nie kręci wirnikiem albo z jakiegoś powodu nie pompuje (zapowietrzenie, kawitacja, mechaniczne uszkodzenie)

Cytat:
Napisał thesperado Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Inna sprawa, że to, co zacytowałem raczej pozwala wykluczyć pompę. Raczej, bo coś musi płynu przepychać, bo inaczej z ogrzewaniem by było podczas tej próby kiepsko i chyba klocolus ma podobne zdanie.
Niekoniecznie wykluczyć bo pompa może raz pompować raz nie. Przy takim problemie że nie da się jechać normalnie a dostawałyby się spaliny to test co2 byłby pozytywny na 100%. Co innego gdyby zaczynało się coś dziać przy jezdzie np. 140 czy więcej a poniżej w normie. Termostat też nie. Korek też bez większego znaczenia bo i tak 85 stopni silnik nie powinien przekraczać (co innego w takich autach co temp jest bliska 100 albo i więcej), więc jeśli nie blokada i zapowietrzenie to zostaje pompa. I jak pisałem może raz działać raz nie bo wirnik może czasami się trzymać czasami nie albo jak gdzieś tam są pourywane łopatki to raz może kawitować i nic nie pompować a raz jak załapie to pójdzie.

Ostatnio edytowane przez klocolus ; 06-01-2025 o 00:18
klocolus jest offline   Odpowiedź z Cytatem