Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 05-01-2025, 09:32   #31
rav 75
ford::professional

Imię: Rafał
Model: ford focus 3 i pół
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Nadciśnienie w zbiorniku wyrównawczym - stan zimny

Tak ,w 1.6 tdci.

rav 75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-01-2025, 11:04   #32
Flisator
ford::advanced

Imię: Marcin
Model: Focus mk4
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2018

Racja, przepraszam.
Flisator jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-01-2025, 15:00   #33
thesperado

Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009

Cytat:
Napisał rav 75 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie chcę krakać ale chyba nie tu leży przyczyna
Ja także podzielam te obawy, ale wymiana korka nie zaszkodzi, jest najprostsza, najszybsza i zdecydowanie tańsza od innych opcji. Dlaczego tak uważam? Odpowiedź kryje się w postach #24 i #28.
Wygląda na to, że robi się poduszka powietrzna w układzie chłodzenia przez co ogrzewanie wysiada, wysoka temperatura w trybie serwisowy licznika potwierdza to także. Czy ta poduszka powietrzna jest z powodu obecności przedmuchów do układu chłodzenia, czy też przez to, że z powodu awarii termostatu lub pompy płyn w głowicy się gotuję nie wiadomo. Nie wiem jak koledze udało się osiągnąć w podanych temperaturach otoczenia tak wysokie temperatury cieczy chłodzącej w TDCI. Już ich wysokość jest mocno niepokojąca. Ja w swojej benzynie w FF3 nie jestem w stanie ich osiągnąć w mieście przy nie specjalnie silnym, ale też nie słabym ogrzewaniu i w nieco wyższych temperaturach otoczenia, a jak wiadomo diesel słabiej się grzeje, bo ma większa sprawność. Samo ogrzewanie u mnie jest idealne, żadnych problemów w lecie, czy w zimie, a sprawdzałem jak zachowuje się temperatura, w menu serwisowym u siebie tylko po to, by dać koledze z działu C-maxa jakieś dane porównawcze, bo ten uważa, że ma problem z niedogrzanym silnikiem TDCI.
Co do testu CO2, to zdarza się podobno (z naciskiem na podobno), że płyn do testowanie obecności CO2 jest wadliwy, więc po negatywnym wyniku testu zaciągam spaliny z wydechu, aby potwierdzić jego skuteczne działanie. Inna kwestia to to, że kręcąc silnik na postoju ciśnienie w cylindrach jest zdecydowanie mniejsze niż podczas jazdy, co zresztą widać po ciśnieniach osiąganych przez doładowanie (mniejsze ciśnienie, mniejsza prędkość spalin, mniejsze ciśnienie doładowania). Co jeśli są przedmuchy, ale ujawniają się dopiero wtedy, gdy silnik pracuje pod obciążaniem. Logiczne wydaje się być zajecie się po korku termostatem przed szukaniem problemów głowicy, czy też w cylindrach, tylko jak eksperymentować z termostatem w tak niskich temperaturach. Pozostaje tylko wymiana na tzw. "pałę".
Po tej przydługiej wypowiedzi zostało mi zadać koledze jedno pytanie. Sam walczysz z tym problemem, czy też z jakimś mechanikiem i dochodzicie do ściany?
thesperado jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-01-2025, 16:43   #34
Dirk00
ford::beginner

Imię: Michał
Model: Focus mk3
Silnik: 1.6 Tdci
Rocznik: 2014

Dzięki Panowie z aktywny udział. Z mechaniorem zaczynamy walkę od tego tygodnia, narazie zbieram informacje.
I tak chyba znalazłem zależność.
Tak jak pisałem wczora w zbiorniki z 1cm zrobił się cały. Dziś rano wsiadłem w auto włączyłem. Tryb serwisowy i przejechałem 15km. Temp bardzo szybko rosła,( na zew -6) a ja po 5km miałem 90st i dalej rosła. Ogrzewania nic leci zimne, temp rosła, 100 ,105 doszła do 115 jak kończyłem jazde, włączył się wentylator na 2. Zgasiłem i ostygł po 3h odkręciłem powoli korek syk i płyn w gore. Odpaliłem auto na luzie korek od kręcony i powoli go grzałem. Długo sie nagrzewał( 10min 90st), trochę bulgotało ( delikatnie) pewnym momencie jak miał 90st wciągnął płyn w zbiorniku do obiegu . W zbiorniku został znowu 1cm a tem spadła do 60 st i znowu zaczeła powoli rosnąć, wróciło ogrzewanie ( mega gorące) , przy okazji znowu zrobiłem test co2( trzymałem go na 1.8tys obrotów) test ok niebieski, temp cały czas w okolicach 85st.
Na chłopski rozum ciśnienie które wypycha płyn powoduje, że silnik się gotuje i brak ogrzewania, jak wciągnie płyn do obiegu to jest ogrzewanie i silnik się nie gotuje
Mechanior mówił coś o wirniki przy pompie wody

Ostatnio edytowane przez Dirk00 ; 21-01-2025 o 15:02
Dirk00 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-01-2025, 17:12   #35
klocolus

Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017

Cytat:
Napisał Dirk00 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mechanior mówił coś o wirniki przy pompie wody
Tu możesz mieć odpowiedź. Płyn zaczyna wrzeć w silniku, generuje się ciśnienie i zapowietrza się układ. Ewentualnie coś zapchane nie ma przepływu. Przewody przelewowe drożne?

Jeśli to byłaby mocno pęknięta tuleja albo np. chłodniczka egr to test co2 miałbyś pozytywny w takim układzie, jeśli jakieś mikro pęknięcie to nie dawałoby objawów do momentu pałowania silnika czy dużych prędkości na autostradzie przy spokojnej jeździe wszystko byłoby w normie.

Ja bym zaczął od sprawdzenia ogólnie drożności przewodów chłodnicznych (jest taka opcja, że ktoś kiedyś dolał nieprawidłowego płynu chłodniczego i zrobiła się taka "kasza" co blokuje ukłąd gdzieś ewentualnie ktoś dolał jakiegoś uszczelniacza i coś pozapychał) jak wydaje się byc ok to pompa wody. Korek można wymienić zbiorniczka ale ogólnie to nie powinien dużo zmieniać 1.6 tdci powinien trzymać temperaturę 80-85 stopni nawet nie zbliża sie do poziomu wrzenia gdzie korek mógłby robić różnice. A próbowałeś jechać bez korka co się wtedy dzieje?

Ostatnio edytowane przez klocolus ; 05-01-2025 o 17:20
klocolus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-01-2025, 17:42   #36
Dirk00

Jechać nie, ale jak stal i trzymałem na 1.8tys(20/30min) to wszystko idealnie, temperatura, nawiew

Ostatnio edytowane przez Dirk00 ; 21-01-2025 o 15:02
Stary 05-01-2025, 20:03   #37
thesperado

Cytat:
Napisał Dirk00 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jechać nie, ale jak stal i trzymałem na 3tys(20/30min) to wszystko idealnie
Tylko wtedy masz po zapłonie dużo niższe ciśnienie, które pcha tłoki w dół niż podczas jazdy, gdy silnik jest obciążony. Inna sprawa, że to, co zacytowałem raczej pozwala wykluczyć pompę. Raczej, bo coś musi płynu przepychać, bo inaczej z ogrzewaniem by było podczas tej próby kiepsko i chyba klocolus ma podobne zdanie.

Za to to
Cytat:
Napisał klocolus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja bym zaczął od sprawdzenia ogólnie drożności przewodów chłodnicznych (jest taka opcja, że ktoś kiedyś dolał nieprawidłowego płynu chłodniczego i zrobiła się taka "kasza" co blokuje ukłąd
warto sprawdzić. Szczególnie te odpowietrzające by mieć pewność, że głowica jest w całości wypełniona płynem. Dalej to już tylko kontrola termostatu i jeśli to możliwe jazda z samą obudową lub zablokowanym termostatem w pozycji otwartego dużego obiegu. Pisze jeśli możliwe ponieważ jak pamiętam jest tam termostat zintegrowany w pewnym sensie z obudową. Ja w benzynach mam nieco większe pole manewru. Zapewne we dwóch coś wymyślicie.
I jeszcze o temperaturze. Dzisiaj zrobiłem trochę kilometrów po mieście, raczej spokojnie, na ogrzewaniu i hamowaniu silnikiem (pozostałość po jeździe ciężarówkami), i nie udało się dobić w benzynowej Sigmie do temperatury otwarcia termostatu.
Stary 06-01-2025, 00:10   #38
klocolus

Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017

Cytat:
Jechać nie, ale jak stal i trzymałem na 3tys(20/30min) to wszystko idealnie, temperatura, nawiew
To ciekawe bo jednak odsuwa podejrzenia od pompy. Gdzie była wskazówka temperatury, na środku?

Pompa może też raz działać raz nie działać albo działać w danym zakresie temperatur, najczęściej na zimnym silniku a przestaje po nagrzaniu. Miałem dokładnie tą sytuację, po odpaleniu do momentu osiągnięcia ~80 stopni wszystko w normie, potem nagle temperatura leci do góry ogrzewanie przestaje grzać i w zbiorniku robi się ciśnienie właśnie, do momentu spuszczenia ciśnienia ze zbiorniczka nie pompuje, ostygnie trochę to zaczynała pompować, był pęknięty wirnik w pompie ale jak pompa była zimna to nadal siedział dosyć mocno na ośce, dało się ręką ruszyć przekręcić ale cieżko, jak się nagrzewał to zapewne puszczał.

W skrócie skoro nie ma ogrzewania a temperaturę łapie to nie ma obiegu cieczy z jakiegoś powodu.

Może być zatkane, zapowietrzone, pompa nie kręci wirnikiem albo z jakiegoś powodu nie pompuje (zapowietrzenie, kawitacja, mechaniczne uszkodzenie)

Cytat:
Napisał thesperado Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Inna sprawa, że to, co zacytowałem raczej pozwala wykluczyć pompę. Raczej, bo coś musi płynu przepychać, bo inaczej z ogrzewaniem by było podczas tej próby kiepsko i chyba klocolus ma podobne zdanie.
Niekoniecznie wykluczyć bo pompa może raz pompować raz nie. Przy takim problemie że nie da się jechać normalnie a dostawałyby się spaliny to test co2 byłby pozytywny na 100%. Co innego gdyby zaczynało się coś dziać przy jezdzie np. 140 czy więcej a poniżej w normie. Termostat też nie. Korek też bez większego znaczenia bo i tak 85 stopni silnik nie powinien przekraczać (co innego w takich autach co temp jest bliska 100 albo i więcej), więc jeśli nie blokada i zapowietrzenie to zostaje pompa. I jak pisałem może raz działać raz nie bo wirnik może czasami się trzymać czasami nie albo jak gdzieś tam są pourywane łopatki to raz może kawitować i nic nie pompować a raz jak załapie to pójdzie.

Ostatnio edytowane przez klocolus ; 06-01-2025 o 00:18
klocolus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-01-2025, 01:48   #39
Dirk00

Cytat:
Napisał klocolus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To ciekawe bo jednak odsuwa podejrzenia od pompy. Gdzie była wskazówka temperatury, na środku?
Na środku a czasami spadała lekko poniżej. Ne trybie serwisowym 85/84/78
Stary 06-01-2025, 19:12   #40
thesperado

Cytat:
Niekoniecznie wykluczyć bo pompa może raz pompować raz nie.
Skoro pompa przetłaczała płyn przez czas i do temperatury z postu #24, raczej powinna być OK, co nie zmienia faktu, że pewność da tylko jej demontaż i stąd pojawiło się słowo raczej. Za to jakaś niedrożność, niecałkowite odpowietrzenie, pęcherz powietrza, który sie powiększa i pada ogrzewanie jakoś lepiej mi tu pasuje.

Za to to
Cytat:
Na środku a czasami spadała lekko poniżej. Ne trybie serwisowym 85/84/78
czy nie przypomina otwarcia termostatu? Przez co teoria o termostacie także się nieco wali. Pozostaje przedmuch do układu chłodzenia przy dużych obciążeniach, czyli dużym ciśnieniu w cylindrach. Ale to także teoria wysnuta na odległość, którą co najwyżej można uwzględnić, a nie przyjmować za pewnik.
Diagnoza na odległość to jak wróżenie z fusów lub stawianie pasjansa.
Odpowiedz

Zasady postowania