Dla potomnych, za sprawą sugestii jednego z kolegów z grupy FB zainteresowałem się jaką mam włożoną skrzynię po przekładce i okazało się, że są jakieś różnice na przestrzeni lat, gdzie jeśli jest niepoprawnie dobrany soft w PCMie to skrzynia szarpie przy przyspieszaniu. U mnie jest skrzynia z 2007 roku, naprawdopodobniej nawet z Mondeo MK4. Pierwsza próba moja własna na bazie sugestii, żeby wrzucić soft BG91-14C204-DP i tutaj pierwszy mały sukces bo nie ma szarpania, ale auto jakby mniej ma mocy i do tego tempomat nie trzyma prędkości (mimo, że można go włączyć). Drugie podejście już pomocą kolegi z forum
@
leszcz
, który po opisaniu sytuacji od razu wiedział, że soft jest nie taki nadal i wgrał BG91-14C204-BP. To już poskutkowało tym, że auto kompletnie nie szarpie, tempomat działa i na dodatek do tego jeszcze mam wrzuconego chipsa w okolice 190KM/400Nm, więc tym bardziej przyjemnie się jeździ. Pozostał niestety temat dziwnego odpalania po dłuższym postoju ale to już na osobny wątek rozkmina.
TL;DR: jeśli macie auto po przekładce z powershifta, sprawdźcie jaką macie skrzynię założoną (naklejka na obudowie skrzyni, widać od dołu za lewą półosią). Jest szansa, że soft w PCMie jest nieprawidłowy jak u mnie. Więcej na ten temat jest w wątku tu na forum odnośnie przekładki w Mondeo MK4 (tylko uwaga, że softy z Mondeo nie zawsze dobrze będą działać w S-maxie):
https://forum.fordclubpolska.org/sho...26#post3385626