Temat: [Focus 2004-2008] Jaki mam silnik 1.6 ?
View Single Post
Stary 26-01-2025, 17:35   #30
papkin44
ford::advanced

Model: Ford Focus Mk2 Ti-VCT, 115 KM, LPG STAG
Silnik: 1.6 2005r.
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: Jaki mam silnik 1.6 ?

Cytat:
Napisał czytaczforum Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale czy faktycznie jest tak,że napinacz paska rozrządu montowany jest na mocowaniu pompy wody i aby ja wymienić i tak trzeba ściągać pasek rozrządu?
Pisałem o tym na forum, ale już nie pamiętam gdzie, więc wyjaśnię ale tak z pamięci. Zestawy rozrządów różnią się w zależności od daty produkcji. Nie wiem czy to dotyczy wersji 1.6 100-konnej, ale na bank takie różnice są w wersji silnika HXDA / HXDB czyli tej ze zmiennymi fazami, 115 KM również pojemność 1.6.
Różnice dotyczą:
a) samej pompy wodnej
b) napinacza (w nowszych produkcjach silnika napinacz osadzony jest na jednej śrubie na mocowaniu pompy wody, a w starszych podstawą napinacza jest "płytka" chyba na 2 śrubach bezpośrednio przykręcanych do bloku silnika)
c) długość śruby dociskającej koło zębate wału oraz koło pasowe – są bodajże 2 wersje (lub nawet 3???), i ?chyba? wersja nowszego silnika jest dłuższa.

Legenda:
"Nowy silnik" to ten wyprodukowany po kwietniu 2005 r. włącznie. A stary, wcześniej.

EDIT: Po VIN można zamawiać, ale jeśli ma się pewność że nie była robiona wymiana silnika, nawet o tym samym kodzie silnika (4litery, np. HWDA). Kod silnika to pierwsze litery numerów silnika, które są wybite nieco poniżej miejsca w okolicy rozrusznika przy stronie koła zamachowego.

Ostatnio edytowane przez papkin44 ; 26-01-2025 o 17:47
papkin44 jest offline   Odpowiedź z Cytatem