Czy trochę Was nie ponosi z tymi prawnikami, sporami sądowymi i rękojmiami? Czytaliście post #1 dokładniej.
Cytat:
|
W tamtym tygodniu wyskoczył mi check engine i auto straciło moc. Dzisiaj po podpięciu pod OBD pokazało błąd P0012 czyli błąd położenia wałka rozrządu, opóźnienie.
|
Nic tu nie ma o ciśnieniu oleju, a przecież czujnik ciśnienia oleju jest podłączony do PCM (pin B29) i prawdopodobnie jest jakiś DTC (z puli producenta), który go opisuje. Ponadto przy 0,1 bara powinna się uruchomić sygnalizacja, czyli lampka i ew. jakiś kod, chyba że jest uszkodzony czujnik, o którym sprzedający mógł nie wiedzieć, a przynajmniej tak będzie utrzymywał. Czujnik mógł paść także podczas tych 1000 km.
Cytat:
|
Po sprawdzeniu czujnika okazało się że jest wszystko z nim ok.
|
Czyli ... wziął omomierz i zmierzył. A odczyt przesunięcia faz, a zawór sterowania KZFR, a poprawność ustawienia rozrządu (chyba był zmieniany bo w zasadzie jego czas jak oryginalny dobiegał końca). Fakt ciśnienie oleju ma wpływ na fazy, ale czemu tylko jednego wałka, bo P0012, to zdaje się dolot? Co z wydechem?
Cytat:
|
Zaznaczę że olej był wymieniony odrazu po zakupie a auto ma w tej chwili 135 000 przebiegu
|
Dlaczego wykluczacie wadliwy filtr lub podrabiany olej? O olejach było sporo na forum.
Cytat:
|
Po wykasowaniu błędu turbina nadal nie ruszyła.
|
Czyli? Jak do tego doszedł? Sprawdzał ciśnienie, sterowanie? EB jako doładowana benzyna ma 2 czujniki ciśnienia i zastanawia mnie jak to się stało, że PCM nie zauważył braku doładowania, braku ciśnienia oleju, nieprawidłowej pracy KZFR na wydechu, przy słabym ciśnieniu oleju.
Cytat:
|
A jeżeli były problemy z pompą już wcześniej a ja nie wiedziałem to według mnie pod taką podchodzi.
|
A co jeśli przy wymianie oleju i filtra dostało się jakieś zanieczyszczenie, które zablokowało zawór ograniczający ciśnienie oleju lub stało się to,o czym wspomniałem powyżej (filtr, olej).
Chyba za dużo wątpliwości, aby w dziale technicznym skupiać się na tylko i wyłącznie na szansie wygrania sporu prawnego. Może więcej jakichś technicznych pomysłów by się przydało. Pora na porady prawne będzie później.