Dzień dobry. To mój pierwszy post na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość, gdybym robił coś nie tak
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Wcześniej przeczytałem wszystkie 8 stron wątku o dołożeniu czujników PDC i nadal nie umiem sobie poradzić. Mam S-maxa 2.5t z 2007 od listopada '24 i jestem zeń bardzo zadowolony. Ale nie miał czujników parkowania. Niedawno cofając pyknąłem dolną, tą nielakierowaną częścią zderzaka w niewidoczny przez tylną szybę słupek i zrobiło się niewielkie uszkodzenie. pomyślałem, że zamiast łatać to jakimiś dziwnymi sposobami, kupię "nową" dolną część zderzaka. Trafiłem dość ładną ale z czujnikami. Sprawdziłem, że mam instalację, 3+1 wtyczki w prawym tylnym nadkolu wpięte w ślepą plastikową listwę i czarno-czerwona kostka zaślepiona pod zderzakiem. Kupiłem ten zderzak, zamontowałem, podłączyłem, wszystko poszło super, tylko musiałem jeszcze poczekać, aż przyjdzie moduł PDC(taki z doklejonym głośniczkiem, wtedy wszystkie kostki z wiązki są wykorzystane). Myślałem naiwnie,że wystarczy tylko go podłączyć do wiązki w samochodzie i zadziała. Nie zadziałało. Wpadłem na pomysł, że może to potrzebuje jeszcze przycisku na desce, też kupiłem i zamontowałem, wszystko do siebie pasuje, jak klocki lego, a dalej nie działa. Podłączyłem się Forscanem, ale nie bardzo wiem, jak ten moduł uruchomić. W każdym razie nie wykrywa niczego, co by się kojarzyło z PDC. I dopiero teraz pomyślałem, że może oznaczenia na wiązce i na module mają znaczenie? Na wiązce jest metka DN, a końcówka oznaczenia modułu to AH. Trzeba kupić inny moduł? Ma ktoś jakiś pomysł, co z tym robić dalej? Proszę o pomoc.
Pozdrawiam Forum
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.