View Single Post
Stary 23-03-2025, 20:30   #42
siehu
ford::beginner

Model: FF 3.5
Silnik: 1.5eb 150ps
Rocznik: 2015
Domyślnie Wypadanie zapłonu na jałowych i wolnych obrotach - silnik się trzęsie

Siemanko.

Kolejna przygoda z tym wspaniałym autem. FF 3.5 FL 1.5 EB 180BHP

Rok temu miałem kapitalny remont motoru po oczywistej usterce: UPG, płyn, biały dym.
Silnik był cały na szlifierni i przeszedł kapitalny remont:
- pełen serwis głowicy
- testy na szczelność
- nowe 4 tuleje
- nowe panewki wszystkie
- szlif wału
- wiadomo, wszystkie nowe uszczelniacze, świece, rozrząd
- tłoki zostały stare bo były bez oznak zużycia czy uszkodzeń

Wszystko fajnie piknie 1, 2, 3 wymiana oleju, do ostatniej wymiany oleju dolany Ceratec, wszystko śmigało.

Idzie lato to zachciało mi się ozonować auto i klime żeby ubić drobnoustroje i grzyby z parownika klimy, etc. Ozonator na 90 min siedział w samochodzie z czego przez ok 20-30 minut auto stało z zapalnym silnikiem i obiegiem wew. Był rozgrzany olej, nie startowałem od zimnego tylko wróciłem z trasy, zgasiłem, wsadziłem ozonator a pod koniec odpaliłem żeby ozon dobił to co siedzi w kanałach wentylacji. Tyle tytułem wstępu.

Następnego dnia wracam sobie trasą ok 100 km do domu z weekendu, dojeżdżam do centrum miasta, światła, korki, etc. Czuje benzynę w kabinie.. MIL się pali na klastrze :/. Dojeżdżam do garażu, silnik pracuje, maska w górę, wącham i nad rozrządem/1 cylindrem wali benzyną a silnik się lekko trzęsie.
Podłączyłem FroScana, odpaliłem pid'y z wypadaniem, m. in. coś a'la ' NUM OF MISFIR' czy coś takiego. Licznik wypadniętych zapłonów (chyba). No rośnie podczas pracy jak się trzęsie. Jak dodam gazu do 1500 rpm to też się trzęsie i licznik wypadnięć bije jak dziki (w sumie nie sprawdzałem wcześniej czy też to było :/).

Podczas wykręcania świec do sprawdzenia okazało się, że ta na 1. cylindrze który łapie DTC - wypadanie 1 cylindra - jest słabo dokręcona, ma czarny osad na gwincie i w koło porcelany, na samym tłoku przez dziurę też widać czarny osad ale suchy, taki sypki, dmuchnąłem to trochę pyłek wyleciał.
Zamieniłem świece i cewki z innym cylindrem gdzie świeca była ładna i dalej to samo, wypada na 1. cylindrze wg DTC.

Dodam, że w spalinach z wydechu ani w oleju nie czuć benzyny, płyn też jest czysty i bez CO2 jak przy wywalonej UPG. Tylko nad tym cylindrem czuć benzynę podczas pracy co sie niesie do kabiny podczas stania w korku.

Auto przyspiesza normalnie z niskich i z wysokich, idzie do odcięcia bez problemu, 180+ na Autobahn też osiąga bez większego problemu. Bez kopcenia żadnego.
Ale jak jadę ze stałą prędkością z ForScan'em podpiętym live to licznik wypadania zapłonu rośnie, podczas lekkiego hamowania silnikiem czy przy przyspieszaniu na wysokim biegu z niskich obrotów np 1500 rpm przy lekkim wciskaniu gazu czuć jak by lekko żabkował i licnzik w ForScanie bije. Przy tej samej prędkości zamiast 5 wbijam 3, obroty rosną ponad 2500 i już nie wypada zapłon i nie żabkuje.

No i teraz mam rozkminę od czego zacząć diagnostykę tego zapachu benzyny i wypadania zapłonu? Mechanik ma termin za miesiąc a ja musze córkę 11msc na rehabilitacje wozić a tu wali benzyną w aucie.
Co zrobiłem:
- zamieniałem cewki miejscami - bez zmian
- zamieniałem świece miejscami - bez zmian
- odłączyłem podczas pracy na jałowym cewke 1. cylindra dla testu to dopiero zaczęła się jazda - zaczął się trząść okropnie, stukać przy dodawaniu gazu i złapał DTC na otwarty obwód cewki więc ewidentnie nie wypada tak bardzo jak zupełny brak zapłonu.
- odkręciłem po jeździe wszystkie 4 świece i mają kolor kawy z mlekiem wokół elektrod i same elektrody. Nie są jakoś okopcone czarnym nagarem.

Co mogę jeszcze zrobić zanim odstawie auto do mechanika?
Czy lejący wtrysk może na jałowych podawać za dużo paliwa i ma za bogato podczas postoju czy spokojnej jeździe a jak się depnie to już nie zalewa i wypala prawidłowo mieszankę?
Skąd może iść zapach benzyny nad rozrządem/1. cylindrem skoro świece są dokręcone? Z wlewu oleju nie czuć benzyny, podczas pracy silnika korek wlewu oleju dość odczuwalnie jest zasysany i stawia opór przy próbie otwarcia. Po zgaszeniu czuć pary oleju ale nie benzyny.

Poza DTC na wypadanie zapłonu 1. cylindra mam też czasem DTC P018B na jakość sygnału w obwodzie B czujnika ciśnienia paliwa ale to się pojawia od 5ciu lat raz na jakiś czas i po skasowaniu znika na dłużej - jeszcze nie udało mi się na tym perma złapać. Nawet przy procedurze self-test PCM tego nie wykrywa.

Dodam, że problem występuje tylko po nagrzaniu i zejściu obrotów do 750 RPM. Na zimno na ssaniu czuć benzynę po odpaleniu dość mocno ale po chwili wentylacji przestaje i obroty nic nie falują ani nie drga nic.

Help bo jestem bliski utopienia go w Odrze nocą...

Ostatnio edytowane przez siehu ; 24-03-2025 o 13:34
siehu jest offline   Odpowiedź z Cytatem