![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#41 | |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
Cytat:
jak ktoś ma lepsze legalne źródło to proszę dać znać. tylko takie rzeczy , jak wyhuhać i sprzedać jak sprawne mnie nie interesuje bo to jest nielegalne |
|
|
|
|
|
|
#42 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 26-03-2011
Model: FF 3.5
Silnik: 1.5eb 150ps
Rocznik: 2015
|
Siemanko.
Kolejna przygoda z tym wspaniałym autem. FF 3.5 FL 1.5 EB 180BHP Rok temu miałem kapitalny remont motoru po oczywistej usterce: UPG, płyn, biały dym. Silnik był cały na szlifierni i przeszedł kapitalny remont: - pełen serwis głowicy - testy na szczelność - nowe 4 tuleje - nowe panewki wszystkie - szlif wału - wiadomo, wszystkie nowe uszczelniacze, świece, rozrząd - tłoki zostały stare bo były bez oznak zużycia czy uszkodzeń Wszystko fajnie piknie 1, 2, 3 wymiana oleju, do ostatniej wymiany oleju dolany Ceratec, wszystko śmigało. Idzie lato to zachciało mi się ozonować auto i klime żeby ubić drobnoustroje i grzyby z parownika klimy, etc. Ozonator na 90 min siedział w samochodzie z czego przez ok 20-30 minut auto stało z zapalnym silnikiem i obiegiem wew. Był rozgrzany olej, nie startowałem od zimnego tylko wróciłem z trasy, zgasiłem, wsadziłem ozonator a pod koniec odpaliłem żeby ozon dobił to co siedzi w kanałach wentylacji. Tyle tytułem wstępu. Następnego dnia wracam sobie trasą ok 100 km do domu z weekendu, dojeżdżam do centrum miasta, światła, korki, etc. Czuje benzynę w kabinie.. MIL się pali na klastrze :/. Dojeżdżam do garażu, silnik pracuje, maska w górę, wącham i nad rozrządem/1 cylindrem wali benzyną a silnik się lekko trzęsie. Podłączyłem FroScana, odpaliłem pid'y z wypadaniem, m. in. coś a'la ' NUM OF MISFIR' czy coś takiego. Licznik wypadniętych zapłonów (chyba). No rośnie podczas pracy jak się trzęsie. Jak dodam gazu do 1500 rpm to też się trzęsie i licznik wypadnięć bije jak dziki (w sumie nie sprawdzałem wcześniej czy też to było :/). Podczas wykręcania świec do sprawdzenia okazało się, że ta na 1. cylindrze który łapie DTC - wypadanie 1 cylindra - jest słabo dokręcona, ma czarny osad na gwincie i w koło porcelany, na samym tłoku przez dziurę też widać czarny osad ale suchy, taki sypki, dmuchnąłem to trochę pyłek wyleciał. Zamieniłem świece i cewki z innym cylindrem gdzie świeca była ładna i dalej to samo, wypada na 1. cylindrze wg DTC. Dodam, że w spalinach z wydechu ani w oleju nie czuć benzyny, płyn też jest czysty i bez CO2 jak przy wywalonej UPG. Tylko nad tym cylindrem czuć benzynę podczas pracy co sie niesie do kabiny podczas stania w korku. Auto przyspiesza normalnie z niskich i z wysokich, idzie do odcięcia bez problemu, 180+ na Autobahn też osiąga bez większego problemu. Bez kopcenia żadnego. Ale jak jadę ze stałą prędkością z ForScan'em podpiętym live to licznik wypadania zapłonu rośnie, podczas lekkiego hamowania silnikiem czy przy przyspieszaniu na wysokim biegu z niskich obrotów np 1500 rpm przy lekkim wciskaniu gazu czuć jak by lekko żabkował i licnzik w ForScanie bije. Przy tej samej prędkości zamiast 5 wbijam 3, obroty rosną ponad 2500 i już nie wypada zapłon i nie żabkuje. No i teraz mam rozkminę od czego zacząć diagnostykę tego zapachu benzyny i wypadania zapłonu? Mechanik ma termin za miesiąc a ja musze córkę 11msc na rehabilitacje wozić a tu wali benzyną w aucie. Co zrobiłem: - zamieniałem cewki miejscami - bez zmian - zamieniałem świece miejscami - bez zmian - odłączyłem podczas pracy na jałowym cewke 1. cylindra dla testu to dopiero zaczęła się jazda - zaczął się trząść okropnie, stukać przy dodawaniu gazu i złapał DTC na otwarty obwód cewki więc ewidentnie nie wypada tak bardzo jak zupełny brak zapłonu. - odkręciłem po jeździe wszystkie 4 świece i mają kolor kawy z mlekiem wokół elektrod i same elektrody. Nie są jakoś okopcone czarnym nagarem. Co mogę jeszcze zrobić zanim odstawie auto do mechanika? Czy lejący wtrysk może na jałowych podawać za dużo paliwa i ma za bogato podczas postoju czy spokojnej jeździe a jak się depnie to już nie zalewa i wypala prawidłowo mieszankę? Skąd może iść zapach benzyny nad rozrządem/1. cylindrem skoro świece są dokręcone? Z wlewu oleju nie czuć benzyny, podczas pracy silnika korek wlewu oleju dość odczuwalnie jest zasysany i stawia opór przy próbie otwarcia. Po zgaszeniu czuć pary oleju ale nie benzyny. Poza DTC na wypadanie zapłonu 1. cylindra mam też czasem DTC P018B na jakość sygnału w obwodzie B czujnika ciśnienia paliwa ale to się pojawia od 5ciu lat raz na jakiś czas i po skasowaniu znika na dłużej - jeszcze nie udało mi się na tym perma złapać. Nawet przy procedurze self-test PCM tego nie wykrywa. Dodam, że problem występuje tylko po nagrzaniu i zejściu obrotów do 750 RPM. Na zimno na ssaniu czuć benzynę po odpaleniu dość mocno ale po chwili wentylacji przestaje i obroty nic nie falują ani nie drga nic. Help bo jestem bliski utopienia go w Odrze nocą... Ostatnio edytowane przez siehu ; 24-03-2025 o 13:34 |
|
|
|
|
|
#43 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Piotr
Model: Focus MK3 FL
Silnik: 1.5 EB @ 207KM/318Nm + LPG
|
a patrzyłeś na korekty? krótkie i długie? to coś więcej może powiedzieć co się dzieje z silnikiem niż ten opis..
|
|
|
|
|
|
#44 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marcin
Model: Focus MK4.5
Silnik: 1.0 mHEV 155KM
Rocznik: 2023
|
Wtryski do sprawdzenia
|
|
|
|
|
|
#45 | |
|
|
Cytat:
Znalazłem w Forscanie tylko krótkoterminową i długoterminową korektę paliwa bez podziału na wtryski. Długoterminowa wskazuje cały czas bez znaczenia jakie RPM czy obciążenie ok 8,8%. Krótkoterminowa korekta oscyluje od -3 do +5% w zależności od RPM i obciążenia. Ale co to dokładnie oznacza to nie wiem ¯\_(ツ)_/¯ |
|
|
|
|
|
|
#46 |
|
|
Bo korekta jest ogólna, bez podziału na gary
|
|
|
|
|
|
#47 | |
|
|
Cytat:
Ostatnio edytowane przez siehu ; 27-03-2025 o 00:30 |
|
|
|
|
|
|
#48 | |
|
![]() Imię: Rafał
Model: Kuga Vignale
Silnik: 1,5 ECOBOOST
Rocznik: 2018
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#49 |
|
|
A skąd taka teoria? Wypada zapłon, cewka zgłasza błąd, tyle z błędów, czyli iskry brak.
|
|
|
|
|
|
#50 |
|
![]() Imię: Rafał
Model: Kuga Vignale
Silnik: 1,5 ECOBOOST
Rocznik: 2018
|
NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!
MOŻNA UŻYĆ JESZCZE FUNKCJI "CYT. SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego) Ok, pocieszajaca informacja, ale Sprawdzona cewka i iskra przeskakuje. Cewka przelozona na inna swiece i jest ok. nowa swieca załozna wiec skad brak iskry ? Ostatnio edytowane przez Speedo ; 09-04-2025 o 11:20 |
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| świece zapłonowe , wtryski , zapłon |
|
|