Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 02-10-2021, 18:16   #41
Fulara
FORD|AUTHORIZED

Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Wypadanie zapłonu na pierwszym cylindrze i brak kompresji.

Cytat:
Napisał sylwesterz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Znów dyskusja schodzi na bok. Może ktoś by poradził koledze, czy lepiej kupić silnik, czy remontować stary.

Moim zdaniem, jeśli masz dostęp do silników (lub bloków) naprawdę pewnych (np. mechanik bierze na klatę ewentualne problemy, dostajesz gwarancję, choćby półroczną), to można w to iść.
W przeciwnym wypadku może lepiej wyremontować ten silnik, z tym, że pewnie wtedy trzeba by znaleźć kilku magików, jednego co dotoczy tuleje cylindrów, innego, co dopasuje panewki itp. Problemem jest tutaj brak danych z Forda, ale może ktoś ma lepszy dostęp do danych, np. mój mechanik nie znalazł nic, a blok silnika jest jako jeden numer do zamówienia.
sprzedać jak stoi.
jak ktoś ma lepsze legalne źródło to proszę dać znać.

tylko takie rzeczy , jak wyhuhać i sprzedać jak sprawne mnie nie interesuje bo to jest nielegalne

Fulara jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-03-2025, 20:30   #42
siehu
ford::beginner

Model: FF 3.5
Silnik: 1.5eb 150ps
Rocznik: 2015
Domyślnie Wypadanie zapłonu na jałowych i wolnych obrotach - silnik się trzęsie

Siemanko.

Kolejna przygoda z tym wspaniałym autem. FF 3.5 FL 1.5 EB 180BHP

Rok temu miałem kapitalny remont motoru po oczywistej usterce: UPG, płyn, biały dym.
Silnik był cały na szlifierni i przeszedł kapitalny remont:
- pełen serwis głowicy
- testy na szczelność
- nowe 4 tuleje
- nowe panewki wszystkie
- szlif wału
- wiadomo, wszystkie nowe uszczelniacze, świece, rozrząd
- tłoki zostały stare bo były bez oznak zużycia czy uszkodzeń

Wszystko fajnie piknie 1, 2, 3 wymiana oleju, do ostatniej wymiany oleju dolany Ceratec, wszystko śmigało.

Idzie lato to zachciało mi się ozonować auto i klime żeby ubić drobnoustroje i grzyby z parownika klimy, etc. Ozonator na 90 min siedział w samochodzie z czego przez ok 20-30 minut auto stało z zapalnym silnikiem i obiegiem wew. Był rozgrzany olej, nie startowałem od zimnego tylko wróciłem z trasy, zgasiłem, wsadziłem ozonator a pod koniec odpaliłem żeby ozon dobił to co siedzi w kanałach wentylacji. Tyle tytułem wstępu.

Następnego dnia wracam sobie trasą ok 100 km do domu z weekendu, dojeżdżam do centrum miasta, światła, korki, etc. Czuje benzynę w kabinie.. MIL się pali na klastrze :/. Dojeżdżam do garażu, silnik pracuje, maska w górę, wącham i nad rozrządem/1 cylindrem wali benzyną a silnik się lekko trzęsie.
Podłączyłem FroScana, odpaliłem pid'y z wypadaniem, m. in. coś a'la ' NUM OF MISFIR' czy coś takiego. Licznik wypadniętych zapłonów (chyba). No rośnie podczas pracy jak się trzęsie. Jak dodam gazu do 1500 rpm to też się trzęsie i licznik wypadnięć bije jak dziki (w sumie nie sprawdzałem wcześniej czy też to było :/).

Podczas wykręcania świec do sprawdzenia okazało się, że ta na 1. cylindrze który łapie DTC - wypadanie 1 cylindra - jest słabo dokręcona, ma czarny osad na gwincie i w koło porcelany, na samym tłoku przez dziurę też widać czarny osad ale suchy, taki sypki, dmuchnąłem to trochę pyłek wyleciał.
Zamieniłem świece i cewki z innym cylindrem gdzie świeca była ładna i dalej to samo, wypada na 1. cylindrze wg DTC.

Dodam, że w spalinach z wydechu ani w oleju nie czuć benzyny, płyn też jest czysty i bez CO2 jak przy wywalonej UPG. Tylko nad tym cylindrem czuć benzynę podczas pracy co sie niesie do kabiny podczas stania w korku.

Auto przyspiesza normalnie z niskich i z wysokich, idzie do odcięcia bez problemu, 180+ na Autobahn też osiąga bez większego problemu. Bez kopcenia żadnego.
Ale jak jadę ze stałą prędkością z ForScan'em podpiętym live to licznik wypadania zapłonu rośnie, podczas lekkiego hamowania silnikiem czy przy przyspieszaniu na wysokim biegu z niskich obrotów np 1500 rpm przy lekkim wciskaniu gazu czuć jak by lekko żabkował i licnzik w ForScanie bije. Przy tej samej prędkości zamiast 5 wbijam 3, obroty rosną ponad 2500 i już nie wypada zapłon i nie żabkuje.

No i teraz mam rozkminę od czego zacząć diagnostykę tego zapachu benzyny i wypadania zapłonu? Mechanik ma termin za miesiąc a ja musze córkę 11msc na rehabilitacje wozić a tu wali benzyną w aucie.
Co zrobiłem:
- zamieniałem cewki miejscami - bez zmian
- zamieniałem świece miejscami - bez zmian
- odłączyłem podczas pracy na jałowym cewke 1. cylindra dla testu to dopiero zaczęła się jazda - zaczął się trząść okropnie, stukać przy dodawaniu gazu i złapał DTC na otwarty obwód cewki więc ewidentnie nie wypada tak bardzo jak zupełny brak zapłonu.
- odkręciłem po jeździe wszystkie 4 świece i mają kolor kawy z mlekiem wokół elektrod i same elektrody. Nie są jakoś okopcone czarnym nagarem.

Co mogę jeszcze zrobić zanim odstawie auto do mechanika?
Czy lejący wtrysk może na jałowych podawać za dużo paliwa i ma za bogato podczas postoju czy spokojnej jeździe a jak się depnie to już nie zalewa i wypala prawidłowo mieszankę?
Skąd może iść zapach benzyny nad rozrządem/1. cylindrem skoro świece są dokręcone? Z wlewu oleju nie czuć benzyny, podczas pracy silnika korek wlewu oleju dość odczuwalnie jest zasysany i stawia opór przy próbie otwarcia. Po zgaszeniu czuć pary oleju ale nie benzyny.

Poza DTC na wypadanie zapłonu 1. cylindra mam też czasem DTC P018B na jakość sygnału w obwodzie B czujnika ciśnienia paliwa ale to się pojawia od 5ciu lat raz na jakiś czas i po skasowaniu znika na dłużej - jeszcze nie udało mi się na tym perma złapać. Nawet przy procedurze self-test PCM tego nie wykrywa.

Dodam, że problem występuje tylko po nagrzaniu i zejściu obrotów do 750 RPM. Na zimno na ssaniu czuć benzynę po odpaleniu dość mocno ale po chwili wentylacji przestaje i obroty nic nie falują ani nie drga nic.

Help bo jestem bliski utopienia go w Odrze nocą...

Ostatnio edytowane przez siehu ; 24-03-2025 o 13:34
siehu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-03-2025, 07:20   #43
Piotr..
ford::advanced

Imię: Piotr
Model: Focus MK3 FL
Silnik: 1.5 EB @ 207KM/318Nm + LPG
Domyślnie Odp: Wypadanie zapłonu na pierwszym cylindrze i brak kompresji 1.5EB

a patrzyłeś na korekty? krótkie i długie? to coś więcej może powiedzieć co się dzieje z silnikiem niż ten opis..
Piotr.. jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-03-2025, 07:29   #44
kln1920
ford::expert

Imię: Marcin
Model: Focus MK4.5
Silnik: 1.0 mHEV 155KM
Rocznik: 2023

Wtryski do sprawdzenia
kln1920 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-03-2025, 13:31   #45
siehu

Cytat:
Napisał Piotr.. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a patrzyłeś na korekty? krótkie i długie? to coś więcej może powiedzieć co się dzieje z silnikiem niż ten opis..
Z chęcią pomierzę. Jakieś sugestie jak się mogą nazywać PIDy w tym sterowniku w Focusie w Forscanie? Czy muszę znaleźć kogoś z IDSem?

Znalazłem w Forscanie tylko krótkoterminową i długoterminową korektę paliwa bez podziału na wtryski. Długoterminowa wskazuje cały czas bez znaczenia jakie RPM czy obciążenie ok 8,8%. Krótkoterminowa korekta oscyluje od -3 do +5% w zależności od RPM i obciążenia. Ale co to dokładnie oznacza to nie wiem ¯\_(ツ)_/¯
Stary 24-03-2025, 13:34   #46
kln1920

Bo korekta jest ogólna, bez podziału na gary
Stary 24-03-2025, 19:47   #47
siehu

Cytat:
Napisał kln1920 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Bo korekta jest ogólna, bez podziału na gary
Ok. To te korekty ogólne mogę zmierzyć i zrobić wykresy. Ja tak podczas jazdy tylko zerkałem na wartości ale nie zbierałem przebiegów bo nie wiedziałem czy to te PIDy. Jak dokładnie ma wyglądać pomiar aby miał jakiś sens? Od zimnego i jazda czy postój sam czy na ciepłym jak zaczyna trząść?

Ostatnio edytowane przez siehu ; 27-03-2025 o 00:30
Stary 31-03-2025, 19:02   #48
perkovski

Imię: Rafał
Model: Kuga Vignale
Silnik: 1,5 ECOBOOST
Rocznik: 2018

Cytat:
Napisał perkovski Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
panowie u mnie tez dziś na kompie wypadanie zapłonów
Czy dobrze obstawiam ze iskrę w złym momencie podaje ?
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg IMG_6019.jpg (105.2 KB, 27 wyświetleń)
perkovski jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-04-2025, 07:00   #49
kln1920

A skąd taka teoria? Wypada zapłon, cewka zgłasza błąd, tyle z błędów, czyli iskry brak.
Stary 01-04-2025, 09:12   #50
perkovski

Imię: Rafał
Model: Kuga Vignale
Silnik: 1,5 ECOBOOST
Rocznik: 2018

NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!

MOŻNA UŻYĆ JESZCZE FUNKCJI "CYT. SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego)

Ok, pocieszajaca informacja, ale Sprawdzona cewka i iskra przeskakuje. Cewka przelozona na inna swiece i jest ok. nowa swieca załozna wiec skad brak iskry ?

Ostatnio edytowane przez Speedo ; 09-04-2025 o 11:20
perkovski jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
świece zapłonowe , wtryski , zapłon

Zasady postowania