Cytat:
|
Mam leżeć oryginalną kamerę i fajnie by było ją założyć do przodu.
|
Tak. I to długa historia. Jak pisałem tak zrobiłem.
1) Moduł IPMB z Kugi odmawia pracy w Focusie, a to dlatego że GWM nie przepuszcza jego komunikatów pomiędzy HS2CAN do którego ma być podłączony a HS3CAN na którym wisi APIM. Mam na stole moduł GWM z Kugi i tam wszystko przelatuje. Teoretycznie, można by zrobić taki "bridge" pomiędzy tymi magistralami na boku, trochę na wydrę ale by działało. Próbowałem IPMB łączyć do HS3CAN bezpośrednio, nic to nie dało.
2) Magistrala LIN, żeby wykorzystać oryginalną kamerę Kugi, trzeba wiedzieć co wysłać po magistrali LIN. Nie tylko sygnał zmiany na szeroki kąt, kamerę trzeba też usypiać żeby się nie zużyła. Ciekawostka, kamera dostaje informację o prędkości, to ona podejmuje decyzję, żeby się wyłączyć.
3) Mod dla Sync włączający kamerę odpada. Musi być fizyczny przycisk bo jak się przekonałem jeżdżąc, to trzeba bardzo szybko! Poza tym ten mod nie obsłuży LIN.
4) W końcu stanęło na tym, że zrobiłem własny moduł, podłączony do CAN i obsługujący obie kamery. Tylną pozostawiłem podłączoną do BCM i tylko przełączam video. IPMB przejmuje całkowicie tylną i przednią. Nie maiłem już na to siły. Rozpracowanie LIN dla linii kręconych, kolejne kilka wiadomości CAN do znalezienia i rozpracowania. Nie, tylna została na BCM. A tak na marginesie, linie skrętne to nie informacja do kamerki o kącie kierownicy tylko o numerze statycznej ramki do zmiksowania z obrazem! Jakby się dobrze zastanowić to ma sens, lepiej wgrać kilkanaście obrazków niż męczyć procesorek w kamerce obliczeniami graficznymi.
Do tego zrobiłem obudowę na drukarce 3D, wyszpachlowana i polakierowana wygląda bardzo dobrze.
Umieść link od opisu co się zrobiło to zbrodnia tutaj (§23)! Proste googlanie obrazem z poniższych grafik wystarczy.
Chętnie podzielę się technikaliami, udostępnię obraz dla uP ale nie źródła. Projekt PCB też chętnie udostępnię.
fvc.jpg
fvc2.jpg