Temat: [Mondeo 2007-2014] Uszkodzony przewód paliwowy 2.0 benzyna
View Single Post
Stary 30-04-2025, 23:44   #74
henq
ford::amateur

Imię: Henq
Model: Mondeo MK3
Silnik: 2,0 16V
Rocznik: 2001
Domyślnie Odp: Uszkodzony przewód paliwowy 2.0 benzyna

I u mnie ta sama historia. Wężyk lał jak by go igłą podziurawił, na zagięciu za wtykiem w listwę.
Pierwsza reanimacja obcięcie przewodu za zgięciem na prostym i wycięcie z wtyku w listwę, złączka mosiężna 5mm wciśnięta w prosty kawałek i wężyk gumowy paliwowy z oplotem założony trochę dalej i ściśnięty opaską (na maxa w końcu złączka mosiężna nie zgniatalna) z drugiej strony też opaska w końcu wtyk w listwę również twardy metalowy.
I zapomniałem o sprawie na pół roku - nawet zapomniałem zamówić węża w aso. Po pół roku znów przyjemny zapach paliwa w kabinie się pojawił więc już wiedziałem gdzie szukać. O dziwo moja prowizorka ok, a dziurka igiełki w innym miejscu bliżej lewej strony. Więc znów zamiast zamówić przewód sztukateria, tym razem dłuższy przewód, ale też w oplocie, od wtyku listwy do zagięcia po lewej stronie silnika do metalowego złącza więc złączka mosiężna niepotrzebna. Skręcone opaskami i znów zapomniałem o zamówieniu nowego przewodu. i znów mniej więcej pół roku spokoju i zapach benzyny w kabinie. O dziwo znów prowizorka ok a dziurka igiełką w innym miejscu już w dole silnika - co jest kuźwa nie tak z tym przewodem!!!
Teraz dość sztukaterii, nie łącze już tylko pierwsze zamawiam przewód.

I teraz pytanie jak odpiąć od listwy wtrysków i jak odpiąć pod autem ktoś to przerabiał czy płaciliście po 200 w ASO za wymianę?

Cytat:
Napisał koszka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
tylko , ze inżynierowie forda dali w tym przypadku ciała.
to dlaczego nie ma akcji serwisowej? Przypadłość nie tylko mondeo ale galaxy wszystkie te auta gdzie ten przewód montowany. A i dziwne, że tylko w benzynie, czyżby materiał do diesla dali i nie wytrzymał oktanów?

Ostatnio edytowane przez henq ; 30-04-2025 o 23:46
henq jest offline   Odpowiedź z Cytatem