Witam wszystkich forumowiczów.
Od niedawna jestem posiadaczem Forda Kugi rok 2016 (przedlift) z silnikiem 1.5 EcoBoost 150KM. Przez pierwszy tydzień po zakupie wszystko było w porządku, żadnych problemów, jednak w trakcie drugiego tygodnia otrzymałem błąd usterki silnika. Diagnoza wykazała błąd P0106 który kieruje na czujnik MAP. Kilka dni później czujnik został wymieniony i przez dwa dni jeździłem bez błędu. Pojawił się on ponownie z tym że, przejechałem z błędem jakiś kawałek trasy, odstawiłem samochód na 2-3h i po powrocie błąd zniknął i silnik zaczął działać prawidłowo. Po kilku dniach ponownie się pokazał i pojechałem znowu do mechanika (przy okazji wymienić rozrząd). Rozrząd wymieniony, błąd jedynie skasowany (nic w jego temacie więcej nie zrobili). Przez kolejne pare dni było w porządku - nawet pojechałem na dalszą trasę 700km bez żadnych problemów. Niestety dzisiaj rano ponownie błąd się pojawił jak gdyby nigdy nic, podjechałem pod biuro gdzie pracuje, wyłączyłem silnik i po 20 min włączyłem ponownie, tym razem bez błędu
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co według was może być przyczyną? Nie jestem mechanikiem, a sam błąd jest mało omawiany w internecie, więc stwierdziłem że podpytam o podpowiedź ChatGPT. Zasugerował reset KAM, a jeśli to nie pomoże to prawdopodobnie w jakimś miejscu jest nieszczelność. Czy sądzicie że reset KAM załatwi sprawę?
Z góry dziękuje za odpowiedzi!