@
Andie
> Czy jest możliwość że coś zepsułem że nie widzi ACM jak w escape? Czy może przez to że ma teraz różne regiony tunera odznaczone w ACM i APIM?
Nie, nic nie zepsułeś.
Forscan widzi w sieci CAN samochodu różne moduły. Ich konfigurację można edytować w trybie heksadecymalnym (as-built). Moduły mają swoje numery części i wersje etc. Dla tych lepiej poznanych Forscan ma możliwość konfiguracji w trybie Easy Mode - czyli wybierasz z menu, co chcesz zrobić, a Forscan sam "wie", co ma gdzie zmienić w tych liniach konfiguracji. Dla starszych samochodów większość modułów będzie dostępna w Easy Mode, bo są już "wybadane", dla nowszych tylko niektóre (i też nie wszystko może się w tym trybie dać ustawić). Masz więc po prostu w Bronco moduł ACM, którego Forscan jeszcze nie umie obsługiwać w Easy Mode.
Mimo to zmiana jest dość bezpieczna - podałem tam linka do strony Livnitup, a tam jest link do danych Bronco 2023:
https://docs.google.com/spreadsheets...#gid=950674749
W zakładce "ACM 727" jest opis 727-04-01, drugi znak "0" to "NA" (North America), a "3" to "Europe".
Forscan nie ma więc tego zaimplementowanego, ale dane w sieci są.
> Rozumiem że zmiana z 0 na 3 może załatwić sprawę ale nie musi. A powrót z 3 do 0 nie odwróci zman?
Raczej załatwi. A w razie potrzeby powrót odwróci zmiany.
> To co napisałeś o restarcie APIM czarna magia. Więc nawet o tym nie myślę.
APIM to Sync3. A restart to restart, tak jak restartujesz komputer. Możesz go zrobić (jak pisze tedi_k) z Forscana, możesz z przycisków.