![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 | |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#12 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 08-06-2023
Model: Escape
Silnik: 2.0
Rocznik: 2020
|
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
> Czy jest możliwość że coś zepsułem że nie widzi ACM jak w escape? Czy może przez to że ma teraz różne regiony tunera odznaczone w ACM i APIM? Nie, nic nie zepsułeś. Forscan widzi w sieci CAN samochodu różne moduły. Ich konfigurację można edytować w trybie heksadecymalnym (as-built). Moduły mają swoje numery części i wersje etc. Dla tych lepiej poznanych Forscan ma możliwość konfiguracji w trybie Easy Mode - czyli wybierasz z menu, co chcesz zrobić, a Forscan sam "wie", co ma gdzie zmienić w tych liniach konfiguracji. Dla starszych samochodów większość modułów będzie dostępna w Easy Mode, bo są już "wybadane", dla nowszych tylko niektóre (i też nie wszystko może się w tym trybie dać ustawić). Masz więc po prostu w Bronco moduł ACM, którego Forscan jeszcze nie umie obsługiwać w Easy Mode. Mimo to zmiana jest dość bezpieczna - podałem tam linka do strony Livnitup, a tam jest link do danych Bronco 2023: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] W zakładce "ACM 727" jest opis 727-04-01, drugi znak "0" to "NA" (North America), a "3" to "Europe". Forscan nie ma więc tego zaimplementowanego, ale dane w sieci są. > Rozumiem że zmiana z 0 na 3 może załatwić sprawę ale nie musi. A powrót z 3 do 0 nie odwróci zman? Raczej załatwi. A w razie potrzeby powrót odwróci zmiany. > To co napisałeś o restarcie APIM czarna magia. Więc nawet o tym nie myślę. APIM to Sync3. A restart to restart, tak jak restartujesz komputer. Możesz go zrobić (jak pisze tedi_k) z Forscana, możesz z przycisków. |
|
|
|
|
|
#13 | |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Cytat:
Jest dział "Bronco" - więc tam te wszystkie "bazowe dokształty od podstaw" powinny się znaleźć. Nie wiem czy Robertowi @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] lub Arturowi @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] będzie się chciało te "konfigurowanie Bronco w bólach" przenosić "na swoje miejsce"... Tak czy inaczej, ten Bronco, o którym tu akurat się pisze nie ma nic "dziwnego". Zestaw modułow DOKŁADNIE Z NIEGO wraz ich softem w załaczniku. ACM - mimo, że "jak najbardziej nowego typu M1PT..." to konfigurację ma "całkiem standardową". FORScan tak już ma, że kodowanie niechętnie udostępnia w trybie "easy"... As Built jest prosty do zaimplementowania, bo wrzuca zestaw bloków do stadardowej, powtarzalnej tabelki i gotowe "w 5 minut" (pracy programisty). Nikt w FORScanie nie obiecywał, że "będzie łatwo i przyjemnie". Takie założenie było od początku w UCDS - poniższy screenshot jest z UCDS v3. BTW - pełną i poprawną konfigurację tego auta można zrobić UCDSem v3 w jakieś pół godziny do godziny. Oczywiście nikt nikomu nie broni robić tego "po swojemu", tylko potem ilość bzdur na forum i w innych Internetach jest frustrująca...
Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 24-09-2025 o 22:56 |
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
|
Generalnie przydałby się jakiś tutorial jak u Livnitupa, po polsku, tak, żeby można było wkleić linka. Nie ma tu wiele Bronka.
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
ford::beginner
![]() Imię: andrzej
Model: Bronco Sport
Silnik: 1,5
Rocznik: 2023
|
Sukces, pojawiły się parzyste fale. Jeszcze raz dzieki.
Oczywiście mam znowu kilka pytań. 1. Zmiany w APIM robiłem wcześniej prostą droga, nie przez BUILT. I te zmiany nie spowodowały w APIM 7D0-01-01 xxxx xxxx 3xxx Zamiast 3 jest 1. Widać to na wcześniejszych scrinach. Tak może być i jest ok. Czy pownienem zmienić w BUILT na 3? 2. Czy mogę wyłączyć/działa to w APIM - wyłączenie opcji START/STOP. Zapomina się czasem wyłączyć ręcznie tego ustrojstwa. 3. Czy zmienialiście poziom ładowania aku. IBS? Standardowo mam 80%. np na 95% lub 100%? Pewnie jeszcze coś się znajdzie. Nie mam np po prawej loga stacji. Ale to muszę poszperac. Gdzieś o tym widziałem. ps Temat słabo wygląda. Jakiś wstęp chyba powinienem zrobić skoro mod przeniósł te posty do nowego tematu. Te zdjęcia dodawane przez tapatalk też słabo. Może można też moje "przeciwmgielne" dołaczyć tutaj z dwóch ostatnich stron innego tematu. To też Bronek ([Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]) |
|
|
|
|
|
#16 |
|
|
Ad1. Ale nie piszesz tu, co chciałbyś w ten sposób uzyskać. Coś z kamerką cofania?
Innymi słowy, co Ci nie działa, że chcesz zmieniać? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ad2. Nie, to możesz wyłączyć w PSCM. Widzę, że Easy Mode masz dostępne, powinieneś więc tam znaleźć coś w stylu "Start Stop" i dać "Disable" Ad3. Nie widziałem powodu. |
|
|
|
|
|
#17 |
|
|
Ad1 muszę sprawdzić. Niby działa - radio ok. Ale jak napisałeś o kamerce to przypomniało mi się że mam błędy od czujników cofania. Tylko zwalałem to na brudną wtyczkę którą prawdopodobnie przy konserwacji ktoś obryzgał woskiem.Ale jeśli może to być to...
Ad2 to w takim razie w APIM ma być opcja START STOP - włączone, a zmienić jak piszesz - ok Ad3 w Giulii niestety nie da się tego zmienić i aku padaja dość szybko przez inteligentne ładowanie. Podobno jest /była jakaś akcja forda w USA z akumulatorami. Ale nie zgłębiałem tematu 4. z SIRIUSEM coś należy podziałać? Wyłaczyć jakoś? |
|
|
|
|
|
#18 |
|
|
Ad2. Tak, tylko w PSCM.
Proponuję, jak to mówią, wziąć głęboki oddech, cofnąć się o krok, i robić rzeczy po kolei. Bo mam tu wrażenie chaosu - kompletnie nie wiem, w jakim kontekście wspominasz nagle jakąś zmianę w APIMie. Chciałeś fale radiowe, masz fale radiowe. Masz błędy z czujników - sprawdź, co one oznaczają (dla Escape googlam zwykle po site:fordescape4.com, dla Bronco mogą być pokrewne). Pościągaj sobie schematy elektryczne (choćby w formie obrazków), dopóki są dostępne. Będą się potem przydawać (to dla Bronco Sport, dla samego Bronco tam nie widzę): [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Ostatnio edytowane przez teiksef ; 26-09-2025 o 10:24 |
|
|
|
|
|
#19 | |
|
|
Cytat:
Błędy od czujników cofania były prawdopodobnie stare, gdy auto było bez tylnego zderzaka. Aktualnie ich brak. Start Stop wyłączone. Dziekuję Niestety nie jest tak różowo. Błąd P0442 - Wykryto nieszczelność układu EVAP (niewielka nieszczelność) i check w związku z tym. Pierwszy raz błąd pojawił się bezpośrednio po pierwszym zatankowaniu. Dosłownie 3m przejechałem i ikonka check. Po powrocie błąd skasowałem. Ale powracał. Pod maską odkryłem iż jeden z przewodów EVAP był założony ale nie wpięty na klik. Po wpięciu było ok. Zero błędów do dziś. Internety mawiają iż najczęstszym powodem jest wlew paliwa (smarowanie wd40/wymiana) lub elektrozawór znajdujacy się na silniku. Jest ktoś w stanie pomóc? Poza poradą udaj się do mechanika. |
|
|
|
|
|
|
#20 |
|