Temat: [Grand C-MAX 2010-2015] Wypalanie dpf 2.0 163 dw10c
View Single Post
Stary 05-10-2025, 17:30   #23
orlando
ford::beginner

Imię: Sebastian
Model: Grand c-max
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2011
Domyślnie DPF co poszło nie tak

Witam wszystkich, temat DPF-ów pojawia tak często, ze nie jednemu już się nudzi. Mam do Was pytanie odnośnie pracy DPF, może ktoś mnie nakieruje...
Ale po kolei...
Grand C-max 2.0 TdCi 140KM, 2011r
Samochód mam od 4 lat, do tej pory żadnych problemów z DPF, wypalał się systematycznie po ok 600-750km (zamontowałem diodę sygnalizującą wypalanie) do momentu jak jakieś pół roku temu wyskoczył komunikat o awarii... Szybka diagnoza - wkład DPF rozwarstwił się. Decyzja o wymianie na używkę. Po wymianie zero błędów. I tu się zaczyna problem...
Na "nowym" DPF-ie wypala się co 80-120km. Na wszelki wypadek ponownie zleciłem demontaż i wyczyszczenie. Okazało się, że filtr wygląda b. dobrze, nie wykazał nadmiernego zapchania, dodatkowa świeca/grzałka sprawna. Mimo to wyczyszczony, zaprogramowany. Po regeneracji pierwsze wypalanie po 90km. Kolejne również podobnie...
Zainstalowałem aplikację Fdpf oraz Car Scaner. Różnica ciśnień w czasie normalnej jazdy waha się 0-7kPa - wydaje się prawidłowo. Zaniepokoił mnie jedynie paramert DPF SOOT. Po wypalaniu spada do wartości 25% i w czasie jazdy przyrost 1% na ok 10km wydaje się super. Nagle po przejechaniu ok 60km zamiast 31% wyskakuje wartość 65%-70% i szybko rośnie... i znów wypalanie...
Dodam, że parametr DPF LOAD po wypalaniu szybko przybywa.
I tu moje pytanie, co może powodować taki nagły skok parametru DPF SOOT skoro parametr ten obliczany jest na podstawie m.in. spalania paliwa.
Dodam, że spalanie w cyklu mieszanym ok. 7l/100km, czujnik różnicy ciśnień wymieniony.
Wczoraj sprawdziłem węże ciśnienia przed i za DPF, jednak szczelne.
Spatkałem się z opisem że egr jest za silnikiem, u mnie jednak wydaje mi się że jest przed silnikiem z prawej strony. Czy może ktoś podpowiedzieć jak to zaślepić. Czy można jakoś na próbę na rurce zaślepić?

Ostatnio edytowane przez orlando ; 12-10-2025 o 21:25
orlando jest offline   Odpowiedź z Cytatem