Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford C-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 06-12-2023, 09:03   #21
pacp
ford::advanced

Model: Mondeo MK4
Silnik: DW10C 163KM
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Wypalanie dpf 2.0 163 dw10c

Skąd idzie zasilanie do wtryskiwacza w dpf? Bezpośrednio z pompy WC? Czy z listwy CR?

pacp jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-12-2024, 19:49   #22
tfaro
ford::amateur

Model: C-Max Grand
Silnik: Diesel
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: Wypalanie dpf 2.0 163 dw10c

Tak dla usystematyzowanie bo może to komuś pomoże. Silnik dw10c przebieg około 260k. Od nowości zero problemów z DPF i ostatniej zimy wypalanie co 70-100km. Miałem niesprawny dodatkowy wtryskiwacz i jeden z trzech czujników temperatury. Profilaktycznie wymieniłem termostat bo trzymał niskie temperatury ale tego nie sugeruje jako pierwszy punkt naprawy. Wydaje mi się, że wystąpił połączony problem usterki czujnika temperatury, zaworu EGR oraz piątego wtryskiwacza. Egr zaślepiłem kontrolnie blaszką (brak błędów), wtryskiwacz poszedł nowy i nowy czujnik. Od tego momentu do tej zimy wszystko było ok. Aktualnie wypalanie dpf było wywoływane już po kilkunastu kilometrach i procedura była przerywana a samochód wchodził w tryb awaryjny. Diagnoza to zwarcie wiązki czujnika ciśnienia mierzącego ciśnienie przed i za dpf i w efekcie uszkodzenie tego czujnika. Po wymianie praca wróciła do normy. Różnica w obu awariach to przy uszkodzeniu dodatkowego wtryskiwacza rósł poziom oleju a przy uszkodzeniu czujnika poziom oleju był stabilny. Wiem, że są w tym układzie jeszcze inne elementy ale opisuje objawy mojej awarii.
Pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez tfaro ; 12-12-2024 o 19:52
tfaro jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-10-2025, 17:30   #23
orlando
ford::beginner

Imię: Sebastian
Model: Grand c-max
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2011
Domyślnie DPF co poszło nie tak

Witam wszystkich, temat DPF-ów pojawia tak często, ze nie jednemu już się nudzi. Mam do Was pytanie odnośnie pracy DPF, może ktoś mnie nakieruje...
Ale po kolei...
Grand C-max 2.0 TdCi 140KM, 2011r
Samochód mam od 4 lat, do tej pory żadnych problemów z DPF, wypalał się systematycznie po ok 600-750km (zamontowałem diodę sygnalizującą wypalanie) do momentu jak jakieś pół roku temu wyskoczył komunikat o awarii... Szybka diagnoza - wkład DPF rozwarstwił się. Decyzja o wymianie na używkę. Po wymianie zero błędów. I tu się zaczyna problem...
Na "nowym" DPF-ie wypala się co 80-120km. Na wszelki wypadek ponownie zleciłem demontaż i wyczyszczenie. Okazało się, że filtr wygląda b. dobrze, nie wykazał nadmiernego zapchania, dodatkowa świeca/grzałka sprawna. Mimo to wyczyszczony, zaprogramowany. Po regeneracji pierwsze wypalanie po 90km. Kolejne również podobnie...
Zainstalowałem aplikację Fdpf oraz Car Scaner. Różnica ciśnień w czasie normalnej jazdy waha się 0-7kPa - wydaje się prawidłowo. Zaniepokoił mnie jedynie paramert DPF SOOT. Po wypalaniu spada do wartości 25% i w czasie jazdy przyrost 1% na ok 10km wydaje się super. Nagle po przejechaniu ok 60km zamiast 31% wyskakuje wartość 65%-70% i szybko rośnie... i znów wypalanie...
Dodam, że parametr DPF LOAD po wypalaniu szybko przybywa.
I tu moje pytanie, co może powodować taki nagły skok parametru DPF SOOT skoro parametr ten obliczany jest na podstawie m.in. spalania paliwa.
Dodam, że spalanie w cyklu mieszanym ok. 7l/100km, czujnik różnicy ciśnień wymieniony.
Wczoraj sprawdziłem węże ciśnienia przed i za DPF, jednak szczelne.
Spatkałem się z opisem że egr jest za silnikiem, u mnie jednak wydaje mi się że jest przed silnikiem z prawej strony. Czy może ktoś podpowiedzieć jak to zaślepić. Czy można jakoś na próbę na rurce zaślepić?

Ostatnio edytowane przez orlando ; 12-10-2025 o 21:25
orlando jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania