Cytat:
|
A jak pompowałeś te opony, tj w jakich warunkach i jak długo do stacji jechałeś?
auto stało w słońcu i opony z prawej strony
|
Staram się sprawdzać/dopompowywać albo rano, zanim słońce dotknie opon, albo w pochmurny dzień.
Takie oczywistości, jak operowanie słońca po ogumieniu to z góry skazują pompowanie na porażkę
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Do punktu usługowego
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. przejechałem ok. 5km teraz. Poprzednio, w kwietniu więcej, jakieś 12km. Ale: czy jadąc 5 lub 12km - opony nie rozgrzeją się w miarę jednakowo? Jednakowo w takim sensie, że np. po pokonaniu 5km będą miały 25*C, a po 12km 30*C w obecnych warunkach pogodowych. Można teoretyzować, że przednie bardziej, bo oś napędowa itp. Ale nawet po rozgrzaniu, wg, mnie ważne jest, by ciśnienia były jednakowe.
Bump:
Cytat:
|
widzisz co się dzieje w pochyleniu kół przednich i tylnych w zależności od daty pomiaru. I oczywiście logiki w wynikach pomiarów nie widać..
|
Żeby rzeczywiście widzieć różnicę po zrobieniu czegokolwiek w bolidzie, to pomiar musiał by być wykonany na tym samym urządzeniu, a do tego na kołach należałoby zrobić znaki, żeby dokładnie w tych samych miejscach założyć aparaturę na koła. Dodatkowo wyjątkowi puryści będą patrzeć na ciśnienie atmosferyczne, wilgotność, temperaturę otoczenia - rozszerzalność cieplna materiału, siłę i kierunek wiatru, cykl fazy księżyca, porę roku, opady i to, czy pan regulujący ciupciał wczoraj i jest zrelaksowany, czy ma wszystkiego i wszystkich dość...
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Albo mierzyć z pominięciem kół, czyli bezpośrednio "poziomice" na piastach... Prosty przykład: do fusiona dostałem w gratisie koła zimowe (co mnie niezwykle uszczęśliwiło, bo był czas, że żonglowałem kołami co pół roku i miałem nadzieję już nigdy do tego nie wracać... :-/ są do przygarnięcia frigo 175/65/15 jakby co) i na felgach jest może z trzy warstwy farby
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. czerwony podkład, czarna nawierzchniowa i jeszcze cuś. Nakładane na bogato i teraz załóż takie koła i zrób pomiar... nie wyglądają źle, ale wyniki będą z kosmosu
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zwracam uwagę, że przed drugim pomiarem były wymienione wahacze, a to na mój gust może wpływać i wpływa na m.in. pochylenie przednich kół: o ile przednie mocowanie wahacza jest stałe, to już tylne - z trzema śrubami - ma możliwość ruchu lewo-prawo w zakresie (na oko) kilku mm. Ruszenie tego punktu zmieni: zbieżność, pochylenie i odległość między osiami kół po stronie ruszanej oraz rozstaw kół przedniej osi... tylko że na oko to trudno cokolwiek regulować. Chociaż... skoro na ostatnim, pozmianowym wydruku stoi, że lewe koło jest bardziej pochylone, to można zaryzykować:
1 - zmierzyć odległości pomiędzy osiami;
2 - obczaić wzrokowo położenie wahaczy względem ramy pomocniczej z tym, że tu mogą w grę wchodzić tolerancje wykonania, montaż samej ramy względem nadwozia i symetryczne położenie mocowania wahacza jednej i drugiej strony niczego nie przesądza... to tak, jak z felgą: niby ładna, a korekta w postaci ciężarka musi być;
3 - dokonać kolejnego pomiaru, najlepiej w obu punktach
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. wtedy było by porównanie jednego względem drugiego oraz wyników z tego samego miejsca, ale z dwóch różnych dat...
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. szukam sponsora