View Single Post
Stary 10-11-2025, 00:39   #39
maxxam97
ford::amateur

Model: Focus
Silnik: 1.0 Ecoboost
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: Auto za 50-60 tys. - Focus MK4 1.0EB czy coś innego

Wspominaliście, że mając konkretny egzemplarz na oku trzeba sprawdzić VIN żeby się upewnić, że jest dobre sprzęgło.
Czy mógłbym prosić o potwierdzenie, że ten z 2020 roku jest już okay?
WF0NXXGCHNLR45383
https://www.otomoto.pl/osobowe/ofert...-ID6HIkU0.html
Niski przebieg, z Polski, sprzedaje autoryzowany dealer KIA. Do tego ST line i mały wyświetlacz (więc są przyciski).
Co sądzicie?

Jeździłem ostatnio tą Arkaną na traficarze i zdecydowanie nie polecam. Oprócz wyglądu i wielkości prześwitu to dosłownie nic mi się tam nie spodobało, a jedynie rozczarowało. Silnik okropny. Dziura przy 120. W trasie gaz dosłownie zero-jedynkowy (albo gaz do cechy albo gdy pedał jest mniej wciśnięty to brak jakiejkolwiek reakcji samochodu). Do tego grzane stołki tylko w najwyższych opcjach gdzie Ford ma to niemalże w standardzie. Porównując wnetrze to w ogóle nie było czuć, że to jakkolwiek dobre auto. Jakby był z przodu znaczek Dacii to wcale bym się nie zdziwił. Arkana powinna się nazywać Sandero Stepway Max i wszyscy byli by szczęśliwi. Szkoda, bo bardzo mi się podobała z wyglądu ale sądzę, że odpuszczam.

Okazało się, że dalszy sąsiad sprzedaje jeszcze Alfę Romeo Stelvio z 2019. 2.0 200KM. Ogólnie śliczne auto, ale boje się kosztów eksploatacji. Spalanie jeszcze bym był w stanie zaakceptować, ale czy koszt napraw takiego Stelvio jest raczej 10% wyższy niż Forda czy 200% wyższy?
Jadę się nim jutro przejechać i ocenić na własnej skórze, ale jednak chętnie bym się najpierw dowiedział czy w ogóle rozpatrywać Stelvio czy już na starcie odpuścić i nawet nie jechać obejrzeć bo jak kupię to się wpakuję w cholerne koszty.

No i człowiek zastanawia się jeszcze czy jest sens kupować używane auto za 65 tysięcy skoro nowe z salonu kosztowałoby nie tak znacznie więcej, a do tego miałbym gwarancję i spokój na dłuższy czas...

Ostatnio edytowane przez maxxam97 ; 10-11-2025 o 00:45
maxxam97 jest offline   Odpowiedź z Cytatem