Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Kupujemy auto
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 06-11-2025, 12:03   #31
maxxam97
ford::amateur

Model: Focus
Silnik: 1.0 Ecoboost
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: Auto za 50-60 tys. - Focus MK4 1.0EB czy coś innego

Gdybym był zdesperowany to bym wczoraj wpłacił bezzwrotną zaliczkę (albo co gorsza całość kwoty) i grzecznie przez kolejne 2 tygodnie kiedy moje auto stałoby u nich na parkingu gdzie różni ludzie by koło niego chodzili i różne samochody jeździły.
Więc nie, nie jestem zdesperowany. Pojawiła się opcja, zapytałem się, poznałem opinię i tyle, dziękuję. Przekazałem do sprzedawcy, że jak będą blachy to wrócimy do tematu - czy to według Ciebie jest oznaka bycia zdesperowanym? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Mniejsza, bo znowu będziemy się przepychać przez 25 stron, a potem ja usłyszę, że temat o niczym i bicie piany.

Czekam na tamtego, a w międzyczasie aktywnie szukam innych egzemplarzy.
1. Arkana 1.3Tce
2. Focus MK4 1.0 EB / 1.5EB z nie tak dużym panelem jak tamten
3. Hyundai i30 Fastback
4. Kia Ceed / Xceed
5. Mazda CX-30 - o ile coś fajnego się pojawi w tym budżecie

Co do "byle nie AAAAuto" - nawet pomimo, że mam tam dobrego znajomego? Ta firma jest faktycznie aż tak bardzo niewierzytelna?

maxxam97 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-11-2025, 12:11   #32
Antej
FORD|AUTHORIZED

Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji

Cytat:
Napisał maxxam97 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
mam tam dobrego znajomego? Ta firma jest faktycznie aż tak bardzo niewierzytelna?
*
Napiszę,bierz śmiało tego focusa,wszyscy beda zadowoleni.
Forum odetchnie.
Znajomy na pewno "swojego" nie oszuka.
Auto już na ciebie czeka.
US już pisze list z gratulacjami i życzy owocnego odkiczania VAT-u.
Antej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-11-2025, 12:57   #33
maxxam97

W sumie - zadałem zwykłe pytanie, oczekiwałem zwykłej odpowiedzi, bez ironii, o co apelowałem w pierwszym poście. Pytałem bo jakimś cudem AAAauto ma opinię 4.0 na 2100 opinii więc chyba jednak ktoś jest zadowolony z ich usług Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Restauracja z takimi ocenami (na podstawie tak dużej ilości ocen) uchodziłaby co najmniej za "dobrą" i jestem przekonany, że jesteś podobnego zdania.

Tak czy tak, liczyłem na jakieś merytoryczne odpowiedzi pokroju:
"Tak, nikt z nas tutaj nie miał dobrych wspomnień z AAAauto"
czy
"Moich dwóch znajomych kupiło i każdy zawiedziony"
czy
"Mój znajomy kupił i w sumie sobie chwali. Wszystko zależy jaki egzemplarz kupisz".

Także sorki, ale ten Twój komentarz powyżej jest kompletnie niepotrzebny - ironiczny i jak to sami nazwaliście w innym wątku "bijący pianę". Plus pisanie, że nie warto rozpatrywać w ogóle AAAAuto (w którym jest tak duża rotacja aut) pomimo tego, że może słusznie to jednak zakrawa o paranoję gdy nie pokryję się tego żadnymi argumentami. Na placu było pewnie z 300 samochodów, ale jak rozumiem żaden z nich nie był wart uwagi? To skąd oni te auta biorą? Ze szrotu, które miały iść na kasację czy od powodzian?

Znajomy na pewno "swojego" nie oszuka - czyli nawet jeżeli to dobry znajomy to jest to nie ważne bo na pewno jest oszustem, ale jakby było od rodziny to już wtedy na 100% wszystko idealnie i brać z pocałowaniem ręki, tak? (bo gdzieś kojarzę, że wychwalane były auta od rodziny).

US już pisze list z gratulacjami i życzy owocnego odliczania VATu - nie wiem co to miało na celu. Precyzując, mówimy o 50% VATu, który jak najbardziej mam prawo "owocnie" odliczyć stąd nie wiem po co ta ironia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jeżeli nie kupowałeś auta na firmę tylko osobę prywatną - no cóż, Twój wybór. Ja tam wolę mieć te około 7 tysięcy więcej w kieszeni niż mniej.

Także cytując niektórych forumowiczów tutaj, nie bij piany proszę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Trzymajmy się tematu i darujmy sobie złośliwości, a każdemu będzie się lepiej żyło. Z góry dzięki!

Ostatnio edytowane przez maxxam97 ; 06-11-2025 o 14:20
Stary 06-11-2025, 15:00   #34
AdoKrycha007
ford::professional

Imię: AdoKrycha007
Model: Focus MK3 Kombi i Focus MK4 Kombi
Silnik: 1,6 Duratec 105 KM Euro 5 (MK3) i 1,5 EcoBoost 150 KM Euro 6 (MK4)
Rocznik: 05.2014 (MK3) i 09.2019 (MK4)

1. z rodziną i kolegami najlepiej wychodzi się tylko na zdjęciu.
2. ta firma to handlarski moloch jakich wiele, picowanie aut, vat-marże i inne bzdury
3. dobre auta schodzą na pniu wśród znajomych i nawet nie trafiają na ogłoszenia, a jak cudowna okazji wisi długo u handlarzyny, to sobie wróć do punktu wyżej.
4. stwierdzenie że do końca msc ktoś "musi" kupić auto, raczej z góry skazuje delikwenta na prawie pewną wtopę - ludzie nierzadko przez rok szukają auta i jeżdżą po kraju wzdłuż i wszerz oglądając dziesiątki egzemplarzy zanim trafią na dobry, a nie w 2 tygodnie wszystko.
4. jeśli FF MK4 z mniejszym tabletem, to tylko przedlift bo tylko one takie mają, i tu znów kolejny temat - silniki 1,5 mają różne rozrządy, lepszy i znacznie gorszy, bo ich konstrukcja została zmieniona jakoś w połowie 2019 roku, gdy to dalej był przedlift i nikt o polifcie wtedy jeszcze nie mówił ; silnik 1,0 w przedlifcie miał problemy ze skrzynią automatyczną. No i tam - chyba - nie było jeszcze hybryd o ile dobrze pamiętam, gdy ja swojego kupowałem nowego w połowie 2019 - nie wnikałem, bo silnik od kosiarki mnie nie interesował.
AdoKrycha007 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-11-2025, 15:26   #35
maxxam97

No i taką odpowiedź doceniam. Klasa!

To, że auta są tam picowane to zdaję sobie sprawę. Z resztą, kto nie chciałby kupić ładnie wyczyszczonego autka, które "pachnie świeżością"? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Chciałem do końca miesiąca kupić auto, żeby wrzucić w koszty kwestię serwisów początkowych, OC/AC. Wiesz, chciałem kupić auto stosunkowo szybko, żeby znowu tego nie ciągnąć przez kolejne 25 stron wątku. Temat auta jest u mnie na tapecie od niespełna roku kiedy to rozglądałem się za Focusem MK2.5, potem jeździłem Focusem MK4.5 z wypożyczalni itd.
Więc to już kwestia tego, że zmęczony jestem tym tematem (i spodziewam się, że Wy również) i człowiek chciałby stosunkowo szybko kupić auto, żeby mieć to już za sobą.

MK4 1.5 - o jaki rozrząd pytać, a jakiego unikać? Jakieś numery czy coś takiego? Czy po prostu wystarczy szukać MK4 z 2020 i młodszych?

Na bieżąco przeglądam rynek. Jak wspominałem, tamtego czerwonego z AAAAAAAAAuto bez jazdy testowej nie kupuję więc mam czas na rozglądanie się za innymi.
Stary 06-11-2025, 15:58   #36
AdoKrycha007

Cytat:
Napisał maxxam97 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
MK4 1.5 - o jaki rozrząd pytać, a jakiego unikać?
musisz mieć konkretny VIN, bo liczy się nawet dzień produkcji - generalnie znacząca zmiana była w 2019 i tylko po niej wersji szukać, nie przed zmianą. tutaj masz dyskusję na ten temat - [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Stary 07-11-2025, 19:34   #37
kopson
ford::advanced

Imię: Tomasz
Model: Focus Mk3, Skoda Karoq, Opel Astra V
Silnik: 1.6 EB 150>182KM, 1.5 TSI 150KM, 1.4T 150KM
Rocznik: 2014,2022,2019

Cytat:
Napisał AdoKrycha007 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
1. z rodziną i kolegami najlepiej wychodzi się tylko na zdjęciu. ...
aż strach pytać, jakie masz doświadczenia ze swoimi kolegami i rodziną, skoro ich tak podsumowałeś ...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kopson jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-11-2025, 08:11   #38
AdoKrycha007

z rodziną tylko bdb, a z "kolegami" - no bywało różnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ale tematy samochodowe akurat nigdy mnie nie dotyczyły, bo kupowałem dotąd nowe auta w salonie.
Stary 10-11-2025, 00:39   #39
maxxam97

Wspominaliście, że mając konkretny egzemplarz na oku trzeba sprawdzić VIN żeby się upewnić, że jest dobre sprzęgło.
Czy mógłbym prosić o potwierdzenie, że ten z 2020 roku jest już okay?
WF0NXXGCHNLR45383
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Niski przebieg, z Polski, sprzedaje autoryzowany dealer KIA. Do tego ST line i mały wyświetlacz (więc są przyciski).
Co sądzicie?

Jeździłem ostatnio tą Arkaną na traficarze i zdecydowanie nie polecam. Oprócz wyglądu i wielkości prześwitu to dosłownie nic mi się tam nie spodobało, a jedynie rozczarowało. Silnik okropny. Dziura przy 120. W trasie gaz dosłownie zero-jedynkowy (albo gaz do cechy albo gdy pedał jest mniej wciśnięty to brak jakiejkolwiek reakcji samochodu). Do tego grzane stołki tylko w najwyższych opcjach gdzie Ford ma to niemalże w standardzie. Porównując wnetrze to w ogóle nie było czuć, że to jakkolwiek dobre auto. Jakby był z przodu znaczek Dacii to wcale bym się nie zdziwił. Arkana powinna się nazywać Sandero Stepway Max i wszyscy byli by szczęśliwi. Szkoda, bo bardzo mi się podobała z wyglądu ale sądzę, że odpuszczam.

Okazało się, że dalszy sąsiad sprzedaje jeszcze Alfę Romeo Stelvio z 2019. 2.0 200KM. Ogólnie śliczne auto, ale boje się kosztów eksploatacji. Spalanie jeszcze bym był w stanie zaakceptować, ale czy koszt napraw takiego Stelvio jest raczej 10% wyższy niż Forda czy 200% wyższy?
Jadę się nim jutro przejechać i ocenić na własnej skórze, ale jednak chętnie bym się najpierw dowiedział czy w ogóle rozpatrywać Stelvio czy już na starcie odpuścić i nawet nie jechać obejrzeć bo jak kupię to się wpakuję w cholerne koszty.

No i człowiek zastanawia się jeszcze czy jest sens kupować używane auto za 65 tysięcy skoro nowe z salonu kosztowałoby nie tak znacznie więcej, a do tego miałbym gwarancję i spokój na dłuższy czas...

Ostatnio edytowane przez maxxam97 ; 10-11-2025 o 00:45
Stary 10-11-2025, 06:46   #40
kln1920
ford::expert

Imię: Marcin
Model: Focus MK4.5
Silnik: 1.0 mHEV 155KM
Rocznik: 2023

Cytat:
że jest dobre sprzęgło
???
Pierwsze słyszę.

Cytat:
sens kupować używane auto za 65 tysięcy skoro nowe z salonu kosztowałoby nie tak znacznie więcej
Here we go again
kln1920 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania