View Single Post
Stary 14-11-2025, 14:00   #7
Wojdar
ford::beginner

Imię: Darek
Model: S-Max Titanium / EcoSport Titanium
Silnik: 2.0 TDCI 150@180 KM / 1.0 EB 125 KM
Rocznik: 2017 / 2018
Domyślnie Odp: Ciągłe wypalanie DPF przy każdym rozgrzaniu silnika 2.0 TDCI DW10F

1. Rurę sprawdzę na dole przy IC.

2. Nie chciałbym zakładać zaślepek, jeśli byłby to EGR i ewentualnie po czyszczeniu nadal by się zacinał, to już wolę kupić nowy EGR. Tylko czy wskazania EGR wskazują na zacięcie EGR-a, bo dostęp do niego jest fatalny ?

3. Robiłem mu statyczne już 2 razy, jak przekroczyłem 200%, gdzie dałem ojcu samochód i kręcił się powoli po mieście w koło komina i nie był wstanie rozgrzać DPF-a. W efekcie zatkał mi go na LOAD powyżej 200% i wtedy wyskakuje tryb awaryjny i pozostaje tylko wypalanie statyczne, bo nie można wkręcić silnika na obroty, a co za tym idzie, nie można wprowadzić DPF powyżej 500 stopni. Raz udało mi się bez wypalania jak miałem 211% i na trasie cisnąłem ile fabryka dała, co w trybie awaryjnym nie jest takie łatwe i techniką gaz do dechy i puszczanie doprowadziłem do stanu 195%. Wtedy w trakcie jazdy szybki reset DTC i skasowany tryb awaryjny, a wtedy jesteśmy w domu, bo sam włącza się tryb wypalania i %%% LOAD lecą w dół.
Wojdar jest offline   Odpowiedź z Cytatem