![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Darek
Model: S-Max Titanium / EcoSport Titanium
Silnik: 2.0 TDCI 150@180 KM / 1.0 EB 125 KM
Rocznik: 2017 / 2018
|
Od jakiś 2 miesięcy mam problem z ciągłym wypalaniem DPF. Czytałem tu różne wątki, ale nie znalazłem dokładnie takiego samego. Niektórzy mieli podobne przypadki, ale nie takie same. Po krótce opiszę swój przypadek.
Na zimnym silniku przyrost LOAD jest bardzo powolny, jednak kiedy silnik zacznie łapać temperaturę przyrost ten jest prawie lawinowy. W minutę potrafi przybyć 30-40%. Po 3 kilometrach silnik rozgrzewa się do 500 stopni i zaczyna się wypalanie. Podczas wypalania osiąga temperaturę ok. 620-650 stopni. Specyfika mojej codziennej jazdy jest następująca: 4 km wolniejsza jazda na dojeździe do autostrady, następnie 25 km jazda autostradą i zjazd do pracy 2 km. Podczas jazdy autostradowej wypalanie jest cały czas LOAD np z 110 spada na 22, ale to jest chyba najniższy wynik jaki udało mi się osiągnąć, bo później trochę przybywa i znów ubywa w zależności od operowania pedałem gazu. Po wciśnięciu mocniej gazu przybywa np. 2%, a po odpuszczeniu ubywa 6 procent. I tak ciągle. Co dziwne, to mam praktycznie cały czas niziutki poziom SOOT, bo ciągle waha się jedynie w zakresie 0-2%. Jeśli DPF bardziej się zapcha np. podczas dłuższej jazdy w mieście do np. 200% i więcej, to wtedy i SOOT podczas wypalania potrafił dojść do 10% i spadał. Wymiana oleju wystarcza na jakieś 1000-1500 km, bo zaczyna być za bardzo rozrzedzony. Są dziwne odczyty korekcji wtrysków dużo poza normą, ale czytałem, że nieraz awaria innego elementu może powodować takie przekłamania - tylko czego ? Wtryski były zdemontowane i sprawdzone na stole i wszystkie są w idealnym stanie. Wymieniłem też gumowe kolanko na dolocie przy turbinie, bo było już z niego niezłe sito. Wykasowałem też wartości różnicy ciśnień, zarejestrowane wartości filtra cząstek stałych, wyuczone wartości PCM i zrobiłem reset modułu PCM - niestety nic to nie pomogło. Mam pewne podejrzenia, ale nie chciałbym nic sugerować, bo wcale nie jest to jednoznaczne. W załączeniu dołączam odczyty z Forscana na włączonym tylko zapłonie, na biegu jałowym zimny silnik, na zimnym silniku przy 2500 obr., na biegu jałowym ciepły silnik i podczas wypalania. Nie chciałbym wprowadzać modyfikacji typu zaślepienie EGR i wycięcie w oprogramowaniu, tylko doprowadzić silnik do sprawności tak jak go zaprojektowali. Jestem ciekaw Waszych spostrzeżeń. Pomóżcie. Ostatnio edytowane przez Wojdar ; 12-11-2025 o 17:04 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 05-04-2004
Model: Smax
Silnik: 2.2 TDCi ograniczone by Heko :)
Rocznik: 2009
|
nie wiemj, nie znam się, ale czujnik różnicowy przy dpf nie żyje
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Po czym to wnosisz, że to walnięty czujnik różnicy ciśnień. On steruje procesem regeneracji filtra cząstek stałych, mierząc spadek ciśnienia spalin przed i za filtrem, co pozwala jednostce sterującej silnika (ECU) ocenić stopień zapchania filtra sadzą; na podstawie tych danych ECU decyduje, kiedy uruchomić aktywne wypalanie, aby oczyścić filtr, zapobiegając utracie mocy i zwiększonemu spalaniu. Według tego wydaje mi się , że wypalanie włączane i wyłączane jest w odpowiednich momentach zgodnie z wymaganą temperaturą powyżej 500 stopni i zapełnieniu LOAD powyżej 80 %. Bardziej wydaje mi się, że coś powoduje straszne walenie sadzy w DPF-a i dlatego tak szybko się zapełnia nawet od razu po wyłączeniu wypalania. On w 1-2 minuty osiąga 100% zapełnienia. Poza tym parametr DPF_DP powinien zawierać sie w przedziale 0-1 kPa na biegu jałowym, co w tych moich odczytach się zgadza. Przy 2700 obr. powinno być 10-15 kPa, u mnie jest tylko przy 2500 kPa 3,7 kPa, co jest pewnie za małą wartością, choc pomiar przy trochę niższych obrotach. Jednak już przy rozgrzanym silniku różnica już jest 4,4 kPa, co pokrywa się z moimi obserwacjami, że na zimnym bardzo powoli przyrasta zapełnienie LOAD, a na ciepłym już wzrasta lawinowo. W związku z powyższym nie jestem pewien, czy to jest walnięty czujnik różnicy ciśnienia, czy też jego wskazania są prawidłowe i potwierdzają lawinową ilość sadzy trafiającą do DPF.
1. Jeśli jesteśmy przy ciśnieniach w okolicy DPF, to bardziej interesuje mnie parametr DPF_INP i DPF_INP_V jako Ciśnienie wlotowe filtru cząstek stałych, które na każdym odczycie jest w obu przypadkach na "0". Czy w moim aucie tego nie ma i dlatego brak odczytu z tego czujnika, czy też jest to właśnie jakby "połowa Czujnika różnicy ciśnień" ? 2. To samo dotyczy parametru EGT13, który wskazuje stałe 1000 stopni. Tak wszyscy mają ? 3. Dziwne są też odczyty z wtrysków, ale wydaje mi się, że to wina jakiegoś sterowania nimi, bo wtryski były sprawdzone i są zdrowe. 4. Nie wiem też, czy czasem odczyty z EGR są prawidłowe. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
napisałem: "nie wiem, nie znam się".
ile trwa proces wypalania? ja musze przejechać kilka km i jak stanę w korku to proces wypalania jest przerywany przed całkowitym "wypaleniem" czy egr na pewno jest prawidłowo otwierany/zamykany? czy spaliny cały czas idą w wydech? czy wymieniając kolanka przy dolocie turbiny widziałeś czy jest i ile tam jest oleju? |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
1. Proces wypalania trwa przeważnie kilka minut, ale to w głównej mierze zależy akurat od trybu jazdy i sytuacji na drodze. Na pod warszawskich drogach wylotowych raczej ciężko znaleźć odcinki, gdzie mógłbyś śmiało jechać np. na tzw. tempomacie. Każde np. minutowe przykorkowanie powoduje spadek temperatury w DPF poniżej 500 stopni i wtedy wypalanie się wyłączy. W automacie raczej ciężko na takim postoju wkręcać obroty dla utrzymania temperatury. Ale nawet przy trochę dłuższej jeździe wypalanie LOAD dochodzi do ok. 25% i wydaje mi się, że jest to ilość graniczna (ilość wtłaczanych do DPF-a sadzy nie daje zjechać poniżej tego poziomu). SOOT przeważnie zmienia się tylko w zakresie 0-3%. Po drugie może to być również jakaś wartość min. LOAD, przy której wypalanie się po prostu wyłącza (jeśli po późniejszym odczycie jest trochę poniżej, to tylko np. dlatego, że jeszcze przy wysokiej temperaturze LOAD spadnie jeszcze kilka procent, ale wypalanie i tak nie robi się do 0%).
2. No właśnie nie wiem jakie powinny być wartości EGR na moich zdjęciach. 3. Na kolanku był olej, ale nie tak, żeby z niego ciekło. Jak były w nim mikro dziurki, to przy przegazówce pojawiały się na powierzchni kolanka coś jakby malutkie bąbelki. |
|
|
|
|
|
#6 | |||
|
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
1. Rurę sprawdzę na dole przy IC.
2. Nie chciałbym zakładać zaślepek, jeśli byłby to EGR i ewentualnie po czyszczeniu nadal by się zacinał, to już wolę kupić nowy EGR. Tylko czy wskazania EGR wskazują na zacięcie EGR-a, bo dostęp do niego jest fatalny ? 3. Robiłem mu statyczne już 2 razy, jak przekroczyłem 200%, gdzie dałem ojcu samochód i kręcił się powoli po mieście w koło komina i nie był wstanie rozgrzać DPF-a. W efekcie zatkał mi go na LOAD powyżej 200% i wtedy wyskakuje tryb awaryjny i pozostaje tylko wypalanie statyczne, bo nie można wkręcić silnika na obroty, a co za tym idzie, nie można wprowadzić DPF powyżej 500 stopni. Raz udało mi się bez wypalania jak miałem 211% i na trasie cisnąłem ile fabryka dała, co w trybie awaryjnym nie jest takie łatwe i techniką gaz do dechy i puszczanie doprowadziłem do stanu 195%. Wtedy w trakcie jazdy szybki reset DTC i skasowany tryb awaryjny, a wtedy jesteśmy w domu, bo sam włącza się tryb wypalania i %%% LOAD lecą w dół. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::expert
![]() Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
|
Po całkowitym zaślepieniu EGR wyskoczy błąd, trzeba by wyprogramować. Nie wydaje mi się, żeby z nim był problem.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
Pisałem powyżej, że nie chciałbym zaślepiać EGR, tylko znaleźć problem.
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
1. Przy IC nie miało co spływać, bo rura była w środku tylko leciutko tłusta.
Jakieś dalsze pomysły ? |
|
|
|