View Single Post
Stary 28-11-2025, 14:48   #5
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
Domyślnie Odp: Dołożenie ogrzewanej szyby przedniej

Cytat:
Napisał Antej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Buduję takie rozwiązania, chowając je pod przyciskami fabrycznymi.
...
@wąhol - Oprogramowanie BCM (także w wersji amerykańskiej) zazwyczaj zawiera wszystkie mechanizmy sterowania. To "w warstwie fizycznej" zwykle barkuje tranzystorów FET albo przekaźników sterujących "zbędnych obwodów"...

W związku z tym, ja mam od wielu lat zrealizowany "mały can-box" obsługujący sterowanie do obsługi świateł przeciwmgielnych oraz grzanej przedniej szyby w oparciu o "fabryczne" komunikaty CAN w aucie. To rozwiązanie wymaga jedynie podłączenia stosownych przycisków sterujących (w przypadku świateł przeciwgielnych - europejskiego włącznika świateł). Dla obsługi grzanej szyby potrzebny byłby dowolny estetyczny "styk chwilowy" oraz dioda sygnalizująca stan włączenia grzania HWS. Można by je bez problemu estetycznie rozmieścić pomiędzy dwoma blokami przycisków na panelu pod klimą. Obsługa przycisku i diody powinna być dostępne wprost z BCM także w wersji amerykańskiej - choć oczywiście trzeba by to sprawdzić.

W przypadku zastosowania mojego rozwiązania mamy pełną kontrolę BCM nad zezwoleniem na włączenie grzania HWS oraz prądem wydatkowanym na grzanie szyby a także "fabryczną" kontrolę czasu grzania HWS.

Przekaźniki włączania grzania szyby to osobny temat - na obrazku poniżej jak sobie to kiedyś zrealizowałem (przy podobnie "fabrycznej" obsłudze sterowania grzaniem) w moim "byłym" Edge z USA.

Jeśli ktoś ma kompetencje w Arduino - to zapraszam, bez problemu dogadamy się w wykorzystaniu mojego sposobu realizacji tego tematu.
Jak Kolega @Antej będzie zainteresowany w dopracowaniu rozwiązania w zakresie grzanej kierownicy - to także zapraszam. Nie ma problemu z mojej strony w koleżeńskiej współpracy.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg przekazniki.jpg (75.6 KB, 36 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 28-11-2025 o 14:57
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem