![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Mateusz
Model: ford c-max
Silnik: 2.0 hybryda
Rocznik: 2016
|
Czeka mnie wymiana przedniej szyby i chciałbym zamontować ją z funkcją grzania. Sprawdziłem już i w aucie brak instalacji gotowej więc chciałbym zrobić to samemu. Co dokładnie będę potrzebował by grzanie działało? wiem ze będę potrzebował bezpieczniki i przekaźniki robił już ktoś i może się podzielić schematem podłączenia i potrzebnych części?
|
|
|
|
|
|
#2 | |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Cytat:
Schemat szyb podgrzewanych [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] str. 48. Osobiście wątpię by BCM obsłużył zarówno przycisk włączania grzania przedniej szyby jak i sam przekaźnik włączania grzania. Do tego trzeba by sam klawisz włączania grzania szyby "wyrzeźbić", bo lewy blok klawiszy w naszych C-maxach zajęty jest na kontrolkę poduszki i klawisz EV, a w Europie to właśnie w lewym bloku jest klawisz włączania grzania przedniej szyby...). Tak więc radzę wstawić szybę grzaną "na wszelki wypadek", ale za dużej szansy na "prawie fabryczne" zrobienie tego nie daję... Tak czy inaczej, trzeba będzie zacząć od sprawdzenia czy sygnały przycisku i wyjście sterujące przekaźnikiem są obsługiwane przez BCM USA...
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Szukając przycisków zauważyłem ze są tylko na lewym boku sprawdziłem prawy jest jeden wolny przycisk obok otwierania wlewu paliwa więc można było by go wykorzystać ale musiałby działać jako osobny układ bez integracji z BCM.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 15-08-2014
Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
|
Buduję takie rozwiązania, chowając je pod przyciskami fabrycznymi.
Zrobilem sobie w FF3 przedlift grzaną kierownicę, kamerę przód i boczne kamery w lusterkach,z czasowym zasialniem. Jak nie masz wiedzy z zakresu elektroniki to odpuść. Na początek: Klawisz to stycznik, zwiera na chwilę masę, która musi sterować ukladem czasowym, który uruchmi przekaźnik do obwodu grzania, a po oznaczonym czasie go rozłączy. Sterujesz prądami, które na jedna połówkę szyby maja zabezpieczenie 40A. Wniosek, nie może to być "pstryczek" na przewodzie zasilającym o przekroju 1mm kw. |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Cytat:
W związku z tym, ja mam od wielu lat zrealizowany "mały can-box" obsługujący sterowanie do obsługi świateł przeciwmgielnych oraz grzanej przedniej szyby w oparciu o "fabryczne" komunikaty CAN w aucie. To rozwiązanie wymaga jedynie podłączenia stosownych przycisków sterujących (w przypadku świateł przeciwgielnych - europejskiego włącznika świateł). Dla obsługi grzanej szyby potrzebny byłby dowolny estetyczny "styk chwilowy" oraz dioda sygnalizująca stan włączenia grzania HWS. Można by je bez problemu estetycznie rozmieścić pomiędzy dwoma blokami przycisków na panelu pod klimą. Obsługa przycisku i diody powinna być dostępne wprost z BCM także w wersji amerykańskiej - choć oczywiście trzeba by to sprawdzić. W przypadku zastosowania mojego rozwiązania mamy pełną kontrolę BCM nad zezwoleniem na włączenie grzania HWS oraz prądem wydatkowanym na grzanie szyby a także "fabryczną" kontrolę czasu grzania HWS. Przekaźniki włączania grzania szyby to osobny temat - na obrazku poniżej jak sobie to kiedyś zrealizowałem (przy podobnie "fabrycznej" obsłudze sterowania grzaniem) w moim "byłym" Edge z USA. Jeśli ktoś ma kompetencje w Arduino - to zapraszam, bez problemu dogadamy się w wykorzystaniu mojego sposobu realizacji tego tematu. Jak Kolega @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] będzie zainteresowany w dopracowaniu rozwiązania w zakresie grzanej kierownicy - to także zapraszam. Nie ma problemu z mojej strony w koleżeńskiej współpracy.
Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 28-11-2025 o 14:57 |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Szyba została zamontowana grzana więc teraz czas na realizację planu podłączenia.
pod jaką nazwą mam znaleźć w BCM czy mam taką możliwość? [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Ostatnio edytowane przez wąhol ; 16-12-2025 o 16:52 |
|
|
|