Cytat:
|
Niby "umie czytać" i nawet umie znaleźć treść warunków technicznych, ale jak co do czego przyjdzie - to okazuje, że ię że ta umiejętność "jest taka sobie NIECHLUJNA"
|
Jako żywo piszesz o swojej osobie
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. wyjasnienie poniżej.
Cytat:
"... jeżeli pojazd jest wyposażony w 4 światła chowane, dopuszcza się 2 dodatkowe światła drogowe do ostrzegawczej sygnalizacji świetlnej"
Tyle jest w rozporządzeniu o DODATKOWYCH światłach drogowych.
|
Nie, nie tyle, tylko więcej. Jesteś albo bardzo cwany, albo wyjątkowa gapa. Pominąłeś w swoim cytacie ważne słowo PONADTO, które całkowicie zmienia sens tego cytatu z rozporządzenia
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
"ilość świateł: 2 lub 4 PONADTO jeżeli pojazd jest wyposażony w 4 światła chowane, dopuszcza się
2 dodatkowe światła drogowe do ostrzegawczej sygnalizacji świetlnej"
Cytat:
|
Z zapisów rozporządzenia wynika dość dokładnie, iż intencją ustawodawcy - przy podawaniu tych "4 świateł drogowych" - było objęcie przepisami reflektorów adaptacyjnych a nie sankcjonowanie "dokładek".
|
Goowno prawda - trzeci stopień prawdy wg ks. Tischnera
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ZTCP to akurat te zapisy o ilości świateł są "od zawsze", a to dlatego, że dawno temu kanty, borewicze, zagłady, autosany H9-01 i inne wynalazki miały 4 reflektory: 2 HC-R (lub HC/R - nie mam pewności) i 2 HC. Wtedy o reflektorach adaptacyjnych największym fanstastom się nie śniło...
Bump:
Cytat:
|
Teoretycznie światła mijania powinny gasnąć gdy włączane są drogowe, ale wiele reflektorów zintegrowanych jest homologowanych na działanie jednoczesne. Myślę, że kierowano się tu właśnie zasięgiem
|
Może być układ HC-R lub HC/R HR i HC. Przy tych dwóch pierwszych spotkałem się z teorią, że HC/R było podyktowane materiałem, z którego wykonany był odbłyśnik, czyli tworzywo sztuczne: ilość ciepła z dwóch żarników o łącznej mocy 115W (H4) jednocześnie to zbyt wiele. W tamtym bolidzie użycie "flesza" nie gasiło świateł mijania, a w innym wynalazku nawet "flesz" je gasi, co jest dość irytujące... W kolejnym bolidzie (4x H7) mijania pozostają włączone niezależnie, czy to "flesz", czy przełączę na stałe świecenie drogowe.