View Single Post
Stary 03-01-2026, 08:12   #3628
NimnuL
ford::beginner

Imię: Michał
Model: Kuga Active X FHEV, Matrix+Winter
Silnik: 2.5 Duratec, 180KM
Rocznik: 2025
Domyślnie Odp: Odbiór auta i spostrzeżenia eksploatacyjne

Cytat:
Napisał mlask Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To zapytam o te światła matrycowe, bo mnie zastanawia jedno i nie wiem, czy to taki urok, moje przywidzenia czy faktycznie problem: przy zmianie kierunku matrycowe światła podążają za kierownicą ale czy mi się wydaje, czy robią to dość skokowo? Bo widzę wyraźne przełączanie poszczególnych sekcji...

Mi się wydaje, że światła kierują się na zakręty płynie, tak jakby soczewki były sterowane mechanicznie. Skokowo wyłączane są sekcje dla kierowców jadących z przodu.

Tutaj poniżej gość nagrał przejazd, również po zakrętach, efekt przy użyciu kamery wydaje się jednak mniej widoczny niż ma to miejsce w rzeczywistości.

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Teraz w instrukcji doczytałem, że to doświetlanie zakrętów to funkcja świateł adaptacyjnych (nie wiem czy muszą być matrycowe czy mogą być zwykle)

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

W sumie to ograniczenie może być kluczowe:
Wskazówka: Funkcja ta jest dostępna tylko wtedy, gdy prędkość pojazdu jest niższa niż 50 km/h.

Może u mnie wrażenie jest większe, bo w wersji Active X są dodatkowe światła (przeciwmgielne?), które włączają się na zakrętach i skrzyżowaniach. To chyba ta funkcja opisana jako "Statyczne światła doświetlające zakręty".

Ostatnio edytowane przez NimnuL ; 03-01-2026 o 08:33 Powód: Suplement informacji
NimnuL jest offline   Odpowiedź z Cytatem