Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Kuga
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 16-11-2025, 22:22   #3621
toolpusher
ford::beginner

Imię: Piotr
Model: KUGA MK 3.5 ST-line X
Silnik: 2.5 Duratec PHEV 243KM
Rocznik: 2025
Domyślnie Odp: Odbiór auta i spostrzeżenia eksploatacyjne

Szkoda że tylko PR nadaje w DAB. Żadnej komercyjnej stacji sie nie opłaca.

toolpusher jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-11-2025, 18:00   #3622
jakubol

Model: Ford Kuga III stline x
Silnik: 2.5 hybryda

W DAB mam cały czas Radio Kierowców , lepiej niż komercja , bo nie muszę uczyć się na pamięć reklam...
jakubol jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-11-2025, 00:04   #3623
mlask
ford::average

Imię: Marcin
Model: Kuga ST-Line X, FHEV AWD
Silnik: 2.5, 183KM
Rocznik: 2024

Cytat:
Napisał bzk666 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
przy wyciszonej muzyce słyszalne elektroniczne piski, mam wrażenie, że od strony wyświetlacza za kierownicą, wydaje mi się, że po dłuższej jeździe, conamniej 30min, przestaje piszczeć, ale nie dam ręki uciąć
Cewki od podświetlenia ekranu "zegarów". Nie przestają piszczeć, co najwyżej się przyzwyczajasz do dźwięku lub automatycznie zmienia się jasność podświetlenia. Możesz za to wybrać "dogodny" ton pisków ręcznie regulując jasność podświetlenia przyciskami po lewej stronie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Nie ma na to żadnego rozwiązania póki co, Ford zdaje się być zbyt głuchy (he he) na problemy użytkowników.

Cytat:
Miałem też atak szkodnika pod maską (prawdopodobnie kuny), likwidację skutków zleciłem ASO. Szkodnik wyżarł elementy wygłuszenia nad przednim nadkolem od strony kierowcy, całkowity koszt naprawy w ASO 250 PLN, niby tragedii nie ma.
Nie wiem czym nasączają ten wkład w fabryce, że jest nagminnie wyżerany. U mnie też była wymiana, a i na różnych filmach na YT widziałem gąbkę rozrzuconą po komorze silnika - powinni to wymieniać za darmo jako wadliwy element Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
mlask jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-11-2025, 18:21   #3624
bzk666
ford::amateur

Imię: Krzysztof
Model: Kuga mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD

Cytat:
Możesz za to wybrać "dogodny" ton pisków ręcznie regulując jasność podświetlenia przyciskami po lewej stronie
Rzeczywiście Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Najzabawniejsze, że nie ma "jedynych słusznych" ustawień tego podświetlenia, które nie piszczą. W sensie ten sam poziom podświetlenia raz piszczy a raz nie. Natomiast zawsze znajdzie się co najmniej jedno "ciche" ustawienie. Cóż, widocznie w Fordzie zawsze coś musi hałasować przy "zegarach" - w mondku też mi coś bzyczało, ponoć wentylatorek przy czujce temperatury w kabinie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
bzk666 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-01-2026, 11:14   #3625
NimnuL

Imię: Michał
Model: Kuga Active X FHEV, Matrix+Winter
Silnik: 2.5 Duratec, 180KM

Dzień dobry, z pozdrowieniami świeży - i jeszcze zadowolony - użytkownik Kugi 2.5l FHEV Active X z pakietem zimowym i światłami matrycowymi. Jeśli ktoś ma jakieś pytania lub porady - chętnie pomogę i wysłucham ...

Bump:
Cytat:
Napisał toolpusher Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam. Nowy samochod i mam zaparowany reflektor matrycowy prawy. W lewym delikatny pasek mgiełki u góry. Samochód stał 2 tygodnie pod chmurką niejeżdżony. Przyjechałem do domu wiadmo w dzień troche cieplej a wieczorem troche zimniej. Ale nie powinno być tyle wilgoci zwłaszcza jak tam jest dużo elektroniki. Reklamować?

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
W instrukcji obsługi piszą, że parowanie jest dopuszczalne - w moim poprzednim samochodzie też parowały, ale znikało w trakcie garażowania lub używania świateł. To naturalna kondensacja.
Stary 02-01-2026, 16:58   #3626
toolpusher

Imię: Piotr
Model: KUGA MK 3.5 ST-line X
Silnik: 2.5 Duratec PHEV 243KM

Tak mi odpisali w serwisie. Po zglebieniu tematu trzeba wiedziec co to zamglenie reflektora. Czyli delikatna mgielka jest dopuszczalna ale nie moze dojsc do skraplania. Jak zauwazysz kondensacje i skraplanie to juz to jest nieprawidlowe.
toolpusher jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-01-2026, 01:21   #3627
mlask

Imię: Marcin
Model: Kuga ST-Line X, FHEV AWD
Silnik: 2.5, 183KM
Rocznik: 2024

Cytat:
Napisał NimnuL Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
z pakietem zimowym i światłami matrycowymi
To zapytam o te światła matrycowe, bo mnie zastanawia jedno i nie wiem, czy to taki urok, moje przywidzenia czy faktycznie problem: przy zmianie kierunku matrycowe światła podążają za kierownicą ale czy mi się wydaje, czy robią to dość skokowo? Bo widzę wyraźne przełączanie poszczególnych sekcji...
mlask jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-01-2026, 08:12   #3628
NimnuL

Imię: Michał
Model: Kuga Active X FHEV, Matrix+Winter
Silnik: 2.5 Duratec, 180KM

Cytat:
Napisał mlask Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To zapytam o te światła matrycowe, bo mnie zastanawia jedno i nie wiem, czy to taki urok, moje przywidzenia czy faktycznie problem: przy zmianie kierunku matrycowe światła podążają za kierownicą ale czy mi się wydaje, czy robią to dość skokowo? Bo widzę wyraźne przełączanie poszczególnych sekcji...

Mi się wydaje, że światła kierują się na zakręty płynie, tak jakby soczewki były sterowane mechanicznie. Skokowo wyłączane są sekcje dla kierowców jadących z przodu.

Tutaj poniżej gość nagrał przejazd, również po zakrętach, efekt przy użyciu kamery wydaje się jednak mniej widoczny niż ma to miejsce w rzeczywistości.

Teraz w instrukcji doczytałem, że to doświetlanie zakrętów to funkcja świateł adaptacyjnych (nie wiem czy muszą być matrycowe czy mogą być zwykle)

W sumie to ograniczenie może być kluczowe:
Wskazówka: Funkcja ta jest dostępna tylko wtedy, gdy prędkość pojazdu jest niższa niż 50 km/h.

Może u mnie wrażenie jest większe, bo w wersji Active X są dodatkowe światła (przeciwmgielne?), które włączają się na zakrętach i skrzyżowaniach. To chyba ta funkcja opisana jako "Statyczne światła doświetlające zakręty".

Ostatnio edytowane przez NimnuL ; 03-01-2026 o 08:33 Powód: Suplement informacji
NimnuL jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-01-2026, 22:21   #3629
bombel321

Model: Fiesta 8 | Kuga 3.5 StLineX
Silnik: 1.5 TDCI | 2.5 PHEV
Rocznik: 2018 | 2025

^^^^^^

Przedlift miał trzy wersje świateł. Topowe miały doświetlanie poprzez mechaniczny obrót całego modułu w lampie.

Polift ma dwie wersje lamp.

1. Full LED odbłyśnikowe (ledy świecą od góry na odbłyśniki).
DRL w formie jednego paska na górze lampy.
Kierunki jako led w wewnętrznej trójkątnej części lampy.
Poziomowanie pokrętłem we włączniku świateł.
Automatyczne długie mają przyjemy fade-in / fade-out więc nie widać skoków jasności.

2. Matrix led, czyli prjekcyjne z sekcjami LED które się załączają na żądanie (sterowane z map, skrętu kierownicy oraz danych z kamery na szybie).
DRL w formie paska oraz dwóch obwódek.
Kierunkowskazy jako paski tam, gdzie są dzienne (DRL).
Autopoziomowanie dwoma czujnikami na zawieszeniu + moduł HCM.
Środokowa belka led.

Ciekawostka: belkę led da się dołożyć do wersji odbłyśnikowej. Jedni ją kochają, inni nienawidzą, a ja pragmatycznie uważam że mogę nawet świecić jak choinka, byle żaden smartfonowy pieszy-zombie nie wlazł mi przed auto.
Potrzebna jest:
- belka LED (w ASO [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ], a używki to już za ile się trafi. Warto poszukać na zagranicznych i wyhaczyć nawet po 200).
- trudno dostępne wtyczki do belki. Dwie sztuki. Można dorwać wiązkę zderzaka i ciąć, ale trafiłem [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]. W ASO wołają chore 200 zł sztuka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. (numer WPT-1469 / GU2Z14S411KA )
- aby nie ciąć wiązek reflektora, to [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]. Zasilanie bierzemy z PINu 5 lampy, a masę z PINu 7. Wystarczy z jednej, lewej lampy. Na amperomierzu pokazuje śmieszna 0,2 A poboru.

Ostatnio edytowane przez bombel321 ; 05-01-2026 o 21:14
bombel321 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-01-2026, 17:21   #3630
adrianp23
ford::amateur

Imię: Adrian
Model: Kuga
Silnik: 2.0d 180 KM AWD
Rocznik: 2020
Domyślnie 2.0 180KM AWD skrzynia przeciąga na obrotach

Witam,

chciałbym podpytać doświadczonych/znających temat... Posiadam kugę mk3 z 20r 2.0d 180km AWD 4x4 automat 8 biegowy (przebieg 65 tyś km) Użytkuje auto od 4 miesięcy i zauważyłem, że przy niskich temperaturach auto trzyma wysokie obroty ok 500m do 1.5km od rozpoczęcia jazdy (ok 2000). Później wszystko jest normalnie, brak jakichkolwiek szarpań czy innego rodzaju niepokojących oznaków. Dodam, że poprzedni właściciel przy przebiegu 55 tyś wymieniał olej silnik/skrzynia Proszę o informację czy jest to normalne zjawisko czy coś może być nie tak...
adrianp23 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania