Cytat:
|
[...]
Przy mrozach osiągających blisko 15 stopni raczej powinno się poczuć ciepłe powietrze.
|
Witam
1) W skrócie: NIE
PTC to niestety nie Webasto
2) Teraz opiszę moje doświadczenia:
Myślałem, że PTC nie działa, bo przykładając rękę do nadmuchów na szybę nie czułem ciepłego powietrza => to był mój błąd
a) powietrze jest ogrzane ale nie na tyle aby czuć to ręką
b) mam doświadczenie z Fordami z grzaną przednią szybą => tam grzeje (niezbyt równomiernie) ale cała powierzchnia
Natomiast widać działanie PTC po tym, że po krótkiej chwili (nie mierzyłem zegarkiem)
jest zauważalne odmrażanie szyby nad nawiewami na przednią szybę i ten obszar ( u mnie) się powiększa, a następnie widać działanie grzania przedniej szyby
c) odczuwalnie ciepłe powietrze z nawiewów leci dopiero po kilku minutach jazdy (benzyna) gdy silnik zaczyna się rozgrzewać
d) do odmrażania - żeby się włączyło PTC naciskam przycisk z ikoną przedniej szyby i napisem MAX
3) Ja tego nie sprawdzałem ale w Forscanie są chyba odpowiednie PIDy które można sprawdzić - czy się włącza nagrzewnica PTC
Było to chyba opisane w wątku dotyczącym dokładania nagrzewnicy PTC w Focusie mk3
pozdrawiam
Arturek
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.