Cytat:
|
To może tak, na zegarach wyświetlana jest podpowiedź kiedy zmieniać bieg na wyższy. Nie wiem po co to, pewnie jakaś ekologia. U mnie gdy obroty silnika na dowolnym biegu dochodzą w granicę 2000, wyświetla się komunikat żeby zmienić bieg na wyższy. Oczywiście mówię tu o spokojnej jeździe. Po zmianie biegu schodzą gdzieś w okolice 1500. I to właśnie ten zakres który zaczął mulić pierwszego stycznia, zresztą po wymianie termostatu to już w całym zakresie obrotów jest muł.
|
I teraz mamy znowu mały krok do przodu, tylko z uwagą. Jak przyspieszasz powiedzmy normalnie to sygnał zmiany biegu pojawia się później niż przy jeździe tzw. Eco. Efekt jest taki, że po zmianie biegów jeżdżąc normalnie jak przystało na silnik 16 zaworowy jest przynajmniej 2000- 2200 obr/ min. Tu
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] jest tego potwierdzenie, oraz także tego dlaczego silnik mój nie miał prawa podołać zadaniu przy wymuszeniu tego buczenia przy 40 km/h. Panda 1.1 jak sądzę, to 8 zaworów, a to wiele zmienia.
Tak czy siak, skoro zauważyłeś, że mu się pogorszyło, to znaczy, że jakiś problem jest, tylko trzeba go zidentyfikować. Ten mechanik od Fordów, który nic wymyślił jechał twoim autem za kierownicą? Jeśli tak, to czy nie miał jakichś uwag na temat zachowanie auta podczas przyspieszania?