Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 29-01-2026, 23:34   #31
thesperado
ford::professional

Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009
Domyślnie Odp: Brak mocy w zakresie od 1500 do 2000 obrotów

Cytat:
Napisał Marek Z Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak przejdą największe mrozy to sprawdzę przynajmniej dokręcenie śruby wału
Nie bardzo jest jak to zrobić. Dokręcanie, to przecież moment + kąt. Kiedyś miałem taki pomysł, aby sprawdzić ten moment po dokręceniu o zadany kąt, ale brakło mi momentu na kluczu. Wyszło grubo ponad 300 Nm. Przy takim momencie raczej nie ma opcji, by obciążenie alternatora to ruszyło, a przecież w lecie ten moment dokręcania musi udźwignąć jeszcze sprężarkę klimatyzacji. W niektórych wersjach 1,5 DCi jest także koło na wale bez klina i tam dodatkowym obciążeniem tego połączenia jest pompa wysokiego ciśnienia. Choć z drugiej strony kiedyś słyszałem o przypadkach, że kółko się ruszyło w 1,6 bez zmiennych faz i to słaba strona takiego rozwiązania, a także, że ponoć jest jakiś frez do poprawienia czopa wału. Tylko czy to prawda, czy też zawinił składający rozrząd nie wiem. Lepszym sposobem będzie założenie blokad, tylko jak na te warunki to trochę roboty jest.

Tak sobie pomyślałem teraz, że przecież jak przesuniecie faz widoczne na PID-ach Forscana ma być na "0" i jest rzeczywiście na "0" to powinno być OK. Jest przecież także ten PID z odchyłką. Do tego jest pytanie. Czemu przed nocnym postojem było dobrze, a po nocy zrobiło się źle?

Dalej. Skoro fazy, się zmieniają to ten system działa i właśnie naszła mnie myśl. Aby sprawdzić czy system działa można by go wyłączyć. Można w tym celu odpiąć wtyczkę od zaworu sterującego na głowicy i podpiąć ją do dodatkowego zaworu który będzie luźny, po to by PCM go widział i nim sterował i by nie generował się DTC związany z przerwanym obwodem. Dopóki zawory nie są sterowane KZFR chodzą na blokadach, więc szkód być nie powinno innych jak stosowny DTC, że fazy nie są przestawiane. W niektórych silnikach przy zaworach są filtry siatkowe, które są często usuwane, bo ponoć się zatykają. Ja tego nie pochwalam, ponieważ KZRF do dość wrażliwe na zanieczyszczenia ustrojstwo.

Jak się dorwę do tego FF3 z PNDA, to sprawdzę PID-y pedału gazu, bo jak mnie pamięć nie myli, to ma on całkiem inny zestaw PID-ów niż jest w FF2 ze 100 konnym bezyniakiem.

Skoro masz możliwość, aby poczekać z diagnozą i naprawą, to możemy jakoś ten czas wykorzystać snując i podważając różne teorie i może któraś będzie trafna. Cudów nie ma, tylko czasem szczęścia brak z trafieniem w sedno.

Ostatnio edytowane przez thesperado ; 29-01-2026 o 23:37
thesperado jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-01-2026, 16:45   #32
papkin44
ford::advanced

Model: Ford Focus Mk2 Ti-VCT, 115 KM, LPG STAG
Silnik: 1.6 2005r.
Rocznik: 2006

Cytat:
Napisał thesperado Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Można w tym celu odpiąć wtyczkę od zaworu sterującego na głowicy i podpiąć ją do dodatkowego zaworu który będzie luźny, po to by PCM go widział i nim sterował i by nie generował się DTC związany z przerwanym obwodem.
Przerabiałem to w FF mk2, bo przy sterowaniu KZFR miałem strzały do wydechu. Po wypięciu wtyczki od solenoidów auto startowało mniej żwawo, ale strzałów w kolektor nie doświadczyłem.
Cytat:
Napisał thesperado Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W niektórych silnikach przy zaworach są filtry siatkowe, które są często usuwane, bo ponoć się zatykają.
Starsze wersje silników Forda (np. FF z 2006) miały/mają wspomniane sitko - tyle że w kanale olejowym w bloku silnika (kilka cm pod głowicą).

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] ,
wracając do tematu, ciekawi nie jak słychać to buczenie, możesz nagrać nagrać i wrzucić gdzieś (gmail).
papkin44 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-01-2026, 21:56   #33
Marek Z
ford::beginner

Imię: Marek
Model: Focus
Silnik: 1,6
Rocznik: 2012

Co do prac przy samochodzie to na razie za zimno i przez weekend też nic nie sprawdzę bo zostawiłem na parkingu. Ze śrubą wału wymyśliłem dlatego, że jak zmienne fazy rozrządu nie pracują to też jest to buczenie i dodatkowy muł. W zeszłym roku jak zrobiło się zimno to ZFR też się wyłączały i tego nie było. Napisałem o tym, odpinanie zaworów niczego nie wniesie. Co do dokładności odczytów wartości PIDów to też jest to mało dokładne. Dzisiaj diagnosta na stacji diagnostycznej opowiedział mi o przypadku, kiedy alternator stawał takiego dęba, że nie dało się uruchomić silnika. Może jest jednak jakieś obciążenie na pasku klinowym. Nie tyle czysto mechaniczne co mechaniczno/elektryczne. Komunikacja między alternatorem a sterownikiem i jakieś uszkodzenie w alternatorze. W przyszłym tygodniu postaram się ustalić które kółko hałasuje.
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] , z nagraniem tego będzie słabo. Są jeszcze inne dźwięki i wychwycenie tego po nagraniu telefonem może być ciężkie. Ale też napisałem jak to można wywołać. Podjeżdżaj pod górkę na piątym biegu 40 na godzinę i wciskaj gaz to pewnie będziesz miał ten sam dźwięk.
Marek Z jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-01-2026, 19:32   #34
thesperado

Cytat:
Napisał Marek Z Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Podjeżdżaj pod górkę na piątym biegu 40 na godzinę i wciskaj gaz to pewnie będziesz miał ten sam dźwięk.
Dla mojego FF 3,5 z silnikiem PNDD to prawie niewykonalne, nawet na 4 biegu. Na biegu 3 przy 20km/h to prawie wolne obroty, a przy 30km/h ok. 1250 obr./min i przy takim przyspieszaniu zachowuje się jak muł. Aby cokolwiek zechciał rozsądnie przyspieszać na biegach wyższych, to obroty muszą zbliżyć się do 2000. Jakiegoś niezwykłego buczenia nie zauważyłem, ale mocno obciążony silnik wysokim biegiem, przy niskich obrotach ma bardziej basowy odgłos, który mija wraz ze wzrostem obrotów.
To zmulenie silnika zduszonego wysokim biegiem i przy stosunkowo niskich obrotach to wg mnie norma, szczególnie widoczna w silnikach 16 zaworowych, bo te niestety lubią się kręcić szybciej.

Jutro lub w poniedziałek dorwę się do FF 3, więc będzie wiadomo jaki tam soft siedzi.
Stary 31-01-2026, 22:39   #35
Marek Z

To może tak, na zegarach wyświetlana jest podpowiedź kiedy zmieniać bieg na wyższy. Nie wiem po co to, pewnie jakaś ekologia. U mnie gdy obroty silnika na dowolnym biegu dochodzą w granicę 2000, wyświetla się komunikat żeby zmienić bieg na wyższy. Oczywiście mówię tu o spokojnej jeździe. Po zmianie biegu schodzą gdzieś w okolice 1500. I to właśnie ten zakres który zaczął mulić pierwszego stycznia, zresztą po wymianie termostatu to już w całym zakresie obrotów jest muł. Ja mogłem w tym zakresie obrotów podjeżdżać pod górkę i mogłem przyjemnie przyśpieszać dotykając tylko gazu. Teraz muszę prawie cały gaz wcisnąć, a w czwartek to już zaczął zwalniać a nie przyśpieszać. Dlatego kupiłem inny samochód. i tym nowym też testowałem reakcję na gaz przy niskich obrotach (dużym obciążeniu), efekt jest taki że silnik też zaczyna buczeć, ale o wiele ciszej. Dodatkowo zaczyna się trochę trząść. Ale nie ma takiej tragedii, zważywszy na to, że to Panda 54KM. W tym zakresie obrotów, a przecież zawsze trzeba przez nie przejść przy ruszaniu, ten ford nie ma szans z tą pandą. To co piszesz o zduszonym silniku to nie jest norma, ten silnik w tym fordzie działał bardzo elastycznie i dynamicznie właśnie już do 1500 obrotów. Nie mam pojęcia co to jest, ale ze wszystkich samochodów jakie miałem to wystąpiło tylko w fordach.
Stary 01-02-2026, 21:39   #36
thesperado

Cytat:
To może tak, na zegarach wyświetlana jest podpowiedź kiedy zmieniać bieg na wyższy. Nie wiem po co to, pewnie jakaś ekologia. U mnie gdy obroty silnika na dowolnym biegu dochodzą w granicę 2000, wyświetla się komunikat żeby zmienić bieg na wyższy. Oczywiście mówię tu o spokojnej jeździe. Po zmianie biegu schodzą gdzieś w okolice 1500. I to właśnie ten zakres który zaczął mulić pierwszego stycznia, zresztą po wymianie termostatu to już w całym zakresie obrotów jest muł.
I teraz mamy znowu mały krok do przodu, tylko z uwagą. Jak przyspieszasz powiedzmy normalnie to sygnał zmiany biegu pojawia się później niż przy jeździe tzw. Eco. Efekt jest taki, że po zmianie biegów jeżdżąc normalnie jak przystało na silnik 16 zaworowy jest przynajmniej 2000- 2200 obr/ min. Tu [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] jest tego potwierdzenie, oraz także tego dlaczego silnik mój nie miał prawa podołać zadaniu przy wymuszeniu tego buczenia przy 40 km/h. Panda 1.1 jak sądzę, to 8 zaworów, a to wiele zmienia.

Tak czy siak, skoro zauważyłeś, że mu się pogorszyło, to znaczy, że jakiś problem jest, tylko trzeba go zidentyfikować. Ten mechanik od Fordów, który nic wymyślił jechał twoim autem za kierownicą? Jeśli tak, to czy nie miał jakichś uwag na temat zachowanie auta podczas przyspieszania?
Stary 01-02-2026, 22:00   #37
Marek Z

Ja na tych rysuneczkach z v-tuning, widzę wyraźny wzrost momentu już od jakiś 1250 obr i dało się normalnie jechać od tych obrotów. Zresztą te wykresy to pewnie pic na wodę. Poszukam fabrycznego wykresu, gdzieś był. Nie zmienia to faktu że u mnie w problematycznym zakresie obrotów nie ma chyba już żadnego momentu. Silnik zwiększa prędkość własnym tempem. Nie ma nad tym kontroli, nieważne czy z górki czy pod górkę. Tak po prostu nie działa silnik, w żadnym sprawnym samochodzie. Mechanik u którego byłem obsługiwał diagnoskop, ja jechałem. Nic nie wymyślił. Musi się ocieplić, zrobię jeszcze raz nagranie tych parametrów które porównywaliśmy tylko spróbuję do tego nagrać dźwięk.
Stary Wczoraj, 16:04   #38
papkin44
ford::advanced

Model: Ford Focus Mk2 Ti-VCT, 115 KM, LPG STAG
Silnik: 1.6 2005r.
Rocznik: 2006

Jeszcze jeden pomysł: może ciśnienie oleju w kanale zasilającym zmienne fazy jest zbyt duże (przytkany dolot olejowy dla sterowania KZFR)? Wtedy pompa oleju dostaje dodatkowych oporów, a nadmiar przytkany kanał powoduje większe ciśnienie na drożnych przewodach (np. na panewki wału korbowego, na wałki rozrządu).

Ale wtedy pytanie: dlaczego Forscan nie wykazuje błędów DTC świadczących o opóźnionej reakcji wałków rozrządu? Może dlatego, że takie opóźnienia reakcji wałków mieszczą się w dopuszczalnych granicach w sterowniku... zwłaszcza gdy w zakresie powyżej dajmy na to 3500 obr/min charakterystyka reakcji wałków (konkretnie KZFR) zbliży się do ustawień normatywnych - i dlatego nie wyskakują błędy związane z czasem reakcji zmiennych faz.

A buczenie...? w tym hipotetycznym scenariuszu pochodziłoby od pompy oleju.
papkin44 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary Wczoraj, 22:16   #39
Marek Z

Buczenie to praca silnika, proces spalania zachodzi nieprawidłowo. Złe napełnienie komory spalania, zapłon nie wtedy kiedy potrzeba? Nie wiem. Błędów nie ma, zakres i szybkość pracy KZFR jest dla sterownika w normie. Ale jazda tym samochodem już nie.
Odpowiedz

Zasady postowania