Temat: [Ranger 2011-2022] Wypalanie DPF.
View Single Post
Stary 09-02-2026, 02:19   #26
Bruczi
ford::amateur

Model: Ranger
Silnik: 3.2
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Wypalanie DPF.

Nikt nic nie wie ?

Może chociaż jest ktoś mi wstanie podpowiedzieć czy czujnik temperatury spalin w FORScanie widniejący jako EGT11 (temperatura spalin 11) powinien mieć jakieś wskazania ?

U mnie jest to -40stopni natomiast na pozostałych EGT12 i EGT13 wskazuje już jakieś temperatury od 100stopni na biegu jałowym do 300-320 podczas jazdy. Podobnie wskazanie jak na EGT11 mam na EGT14 - również -40.
To może oznaczać, że mam wersje gdzie czujnika EGT11 fizycznie nie ma, czy musi on być i mam coś z tym czujnikiem ?

Dodam, że wymieniłem jeden z czujników temperatury spalin, ten który jest za sondą lambdą, jeszcze przed filtrem DPF(wrzucę zdjęcie poniżej z zaznaczeniem który) - sądziłem, że to jest ten EGT11, ale po wymianie wartość nadal się nie zmieniła i jest -40 stopni i nawet nie drgnie.
Przy okazji wymieniłem też ten czujnik ciśnienia spalin na rysunku widniejący pod numerem 9J460.

I teraz pytanie, czy to nie jest ten EGT11 - fizycznie go nie ma lub to nie ten. Czy jednak uszkodzone jest coś dalej - okablowanie lub coś innego ?

Dlatego chciałbym, jeżeli ktoś zna temat podpowiedział chociaż, który to jest EGT11.
Bardzo proszę o pomoc.

Poniżej fotka który wymieniałem
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez Bruczi ; 09-02-2026 o 02:26
Bruczi jest offline   Odpowiedź z Cytatem