Temat: [Mondeo 1993-1996] Autoalarm procedura uzbrojenia
View Single Post
Stary 22-03-2005, 08:34   #41
waldezk
ford::advanced

Imię: Waldek
Model: Mondeo MkI
Silnik: 1.6 16v
Rocznik: 1994
Domyślnie

Mondzio,
Cytat:
1. jak założyłem zwore na gniazdku koło płynu spryskiwacza, to znika masa z cewki przekaźnika zapłonu ale na czas 2 mrugnięć kierunków, jak zwory nie było to masa była cały czas,

jak na to wpadles ??
ano po studiowaniu schematu z haynes'a cewka przekaźnika R6, bez alarmu jest na sztywno podłączona do masy, a z alarmem do centralki [wtyczka a styk 8]
jak wyciągnołem wtyczke a z centralki to rozrusznik nie zakręcił.
Cytat:
2. nie mam czujników ultradźwięków, pytanie czy to ma znaczenie przy uzbrajaniu (czy centralka kontroluje stan tych wyjść), bo wg sam naprawiam... są one opcjonalne,

no wlasnie - czy te wejscia alarmu sa po prostu zwarte przy samej centralce?? tez mnie to zastanawia
tego jeszcze nie sprawdziłem,
Cytat:
5. wychodzi też przewód z końcówki C451b/4 do [to engine comp. light switch] - ale gdzie to jest to nie rozgryzłam tego.

mysle ze jest to przelacznik ktory w pozycji zamknietej klapy zamyka obwod i pozwala uzbroic alarm a przy otwartej masce i wlaczonych co najmniej swiatlach pozycyjnych zapala lampke nad silnikiem ( pewnie w wyzszym standardzie wyposazenia) wystarczajacy jest jednak zwykly wlacznik zwierajacy te przewody dochodzace do wtyczki obok zbiornika na plyn do spryskiwaczy wlacznik
no to w schemacie jest jeszcze jeden "zwieracz" do masy [lock isolator switch - w załączniku] i to chyba jest ten od klapy, ale nie jestem pewien, w opisie nie ma nic na ten temat, a ten [to engine comp. light switch] to może być faktycznie tak jak mówisz wyższa wersja wyposarzenia, ale jak go nie ma to powinno to być na stałe do masy.