Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 22-03-2005, 08:34   #41
waldezk
ford::advanced

Imię: Waldek
Model: Mondeo MkI
Silnik: 1.6 16v
Rocznik: 1994
Domyślnie

Mondzio,
Cytat:
1. jak założyłem zwore na gniazdku koło płynu spryskiwacza, to znika masa z cewki przekaźnika zapłonu ale na czas 2 mrugnięć kierunków, jak zwory nie było to masa była cały czas,

jak na to wpadles ??
ano po studiowaniu schematu z haynes'a cewka przekaźnika R6, bez alarmu jest na sztywno podłączona do masy, a z alarmem do centralki [wtyczka a styk 8]
jak wyciągnołem wtyczke a z centralki to rozrusznik nie zakręcił.
Cytat:
2. nie mam czujników ultradźwięków, pytanie czy to ma znaczenie przy uzbrajaniu (czy centralka kontroluje stan tych wyjść), bo wg sam naprawiam... są one opcjonalne,

no wlasnie - czy te wejscia alarmu sa po prostu zwarte przy samej centralce?? tez mnie to zastanawia
tego jeszcze nie sprawdziłem,
Cytat:
5. wychodzi też przewód z końcówki C451b/4 do [to engine comp. light switch] - ale gdzie to jest to nie rozgryzłam tego.

mysle ze jest to przelacznik ktory w pozycji zamknietej klapy zamyka obwod i pozwala uzbroic alarm a przy otwartej masce i wlaczonych co najmniej swiatlach pozycyjnych zapala lampke nad silnikiem ( pewnie w wyzszym standardzie wyposazenia) wystarczajacy jest jednak zwykly wlacznik zwierajacy te przewody dochodzace do wtyczki obok zbiornika na plyn do spryskiwaczy wlacznik
no to w schemacie jest jeszcze jeden "zwieracz" do masy [lock isolator switch - w załączniku] i to chyba jest ten od klapy, ale nie jestem pewien, w opisie nie ma nic na ten temat, a ten [to engine comp. light switch] to może być faktycznie tak jak mówisz wyższa wersja wyposarzenia, ale jak go nie ma to powinno to być na stałe do masy.

Stary 22-03-2005, 08:53   #42
Mondzio

Imię: KRZYSIEK
Model: mondeo mk4
Silnik: 2TDCI
Rocznik: 2008
Domyślnie

Cytat:
Napisał waldezk
1. jak założyłem zwore na gniazdku koło płynu spryskiwacza, to znika masa z cewki przekaźnika zapłonu ale na czas 2 mrugnięć kierunków, jak zwory nie było to masa była cały czas,

jak na to wpadles ??

ano po studiowaniu schematu z haynes'a cewka przekaźnika R6, bez alarmu jest na sztywno podłączona do masy, a z alarmem do centralki [wtyczka a styk 8]

slowo "zaplon" zasugerowal mi przekaznik R16 co dodatkowo zasugerowalo ze baaardzo dokladnie sprawdziles co sie dzieje w samochodzie podczas dzialania alarmu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dobrze miec w braci forumowej tak dociekliwa osobe

Cytat:
Napisał waldezk
o to w schemacie jest jeszcze jeden "zwieracz" do masy [lock isolator switch - w załączniku] i to chyba jest ten od klapy, ale nie jestem pewien, w opisie nie ma nic na ten temat, a ten [to engine comp. light switch] to może być faktycznie tak jak mówisz wyższa wersja wyposarzenia, ale jak go nie ma to powinno to być na stałe do masy.
u mnie w tym miejscu na belce w bagazniku ( pod plastikowa oslona - nalezy zdjac srodkowa i prawa oslone lampy tylnej wewnatrz bagaznika) jest takie samo gniazdo jak obok zbiornika spryskiwacza oraz podklejone do wiazki przewodow gniazdo do podpiecia syreny. Kolory przewodow sie zgadzaja ze schematami. Czekaja mnie teraz zakupy syreny i jakichs wlacznikow i do roboty Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 22-03-2005, 11:53   #43
HUCUŁ
ford::beginner

Model: mondeo mk1
Silnik: 1,8 benzyna
Rocznik: 1993
Domyślnie

Pieciąg! Odpowiedź dla ciebie.
Przełaczajjąc krańcówke pod maska 8 razy w ciągu ok. 10 sekund, wchodzisz w tryb serwisowy systemu zabezpieczenia wozu.W trybie tym jest możliwosc zdiagnozowania nieprawidłowosci w tym układzie.
Wejście w tryb sygnalizowane jest świeceniem diody przy zegarku światłem ciagłym i pojawieniem się dwóch lub trzech( w zależnosci czy masz czujki wewnatrz pojazdu, czy tylko na obwodziie) krótkich sygnałów dźwiękowych. po 20 sek. automatycznie wychodzi z testu.
HUCUŁ jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-03-2005, 13:41   #44
waldezk

Domyślnie

Mondzio, gniazdko znalazłem, zwykłe pojedyńcze samochodowe, kolor i przewód sie zgadza, sprawdziłem przejście miernikiem, 4 noga wtyczka A.

Zwarłem też do masy 25 noge z wtyczki B co idzie do [lock isolator switch - w załączniku powyżej - który niewiadomo gdzie jest], więc teraz juz mam wszystkie wejścia czujników na masie, i d...a, jak ściągnołem zwore z gniazdka koło spryskiwacza to nie było napięcia na syrenie, podłączyłem tam miernik, czyli wychodzi na to że alarm sie nie uzbroił.
Możliwe że jednak brakuje tych ultradźwięków albo, alarm nie jest zaprogramowany z jakiś innych powodów, i jest nie aktywny, działa tylko 2 look.
Na schemacie jest jeszcze coś takiego (2 sztuli) jak [Set/Reset Switch LH i RH], nie wiem co to może być i gdzie to jest.
Z tych wszystkich małych prób wynika to, że jednak alarmu org. nie da rady aktywować bez uzupełnienia wszystkich podzespołów, i pozostaje spięcie z centralką innego alarmu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ale moge się mylić.
Stary 22-03-2005, 14:18   #45
Mondzio

Imię: KRZYSIEK
Model: mondeo mk4
Silnik: 2TDCI
Rocznik: 2008
Domyślnie

Cytat:
Napisał waldezk
Na schemacie jest jeszcze coś takiego (2 sztuli) jak [Set/Reset Switch LH i RH], nie wiem co to może być i gdzie to jest.
to jest na 100 procent w zamku - bez tego nie dzialalby central.

Cytat:
Napisał waldezk
Zwarłem też do masy 25 noge z wtyczki B co idzie do [lock isolator switch - w załączniku powyżej - który niewiadomo gdzie jest],
opisywalem ze znalazlem jego gniazdo w bagazniku obok gniazda do syreny - takie jak to obok spryskiwacza umiejscowione jest za tylna prawa lampa od strony bagaznika.

Widze ze u Ciebie poszczegolne skladniki jako tako daja o sobie znac (np. sygnal od radia) ale calosc nie zaskakuje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. . Mysle ze nalezy cos jeszcze zrobic z tymi czujkami ultradzwiekowymi. Sa opcja ale wowczas moze trzeba jakos polaczyc ich wyjscia przy centralce zeby dawalo to odpowiedni sygnal. Nie wiem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Mysle ze to nie kwestia programowania.
Ciekawe ile kosztuja te czujniki w uzywce?!?!

Czy ten kabel od alarmu radia byl u Ciebie we wtyczce do odbiornika czy wygrzebales go przy centralce?

Trzymam kciuki i jeszcze nad tym pomysle

Pzdr
Stary 22-03-2005, 14:35   #46
waldezk

Domyślnie

Mondzio, to musze jeszcze poszukać tego gniazda dokładnie, narazie spiąłem na krótko przy wtyczce w centralce, tak kabel był w kostce ale tera wisi luźno, bo mam radio na ISO (nowa kostka).
Stary 22-03-2005, 16:57   #47
ex-runner
ford::average

Model: Focus II
Silnik: 1,6 Duratec
Rocznik: 2007
Domyślnie

Cześć!
Z wypiekami natwarzy śledzę wasze rozważania....
U mnie poprzedni właściciel "wywalił?" alarm fabryczny(właściwie to nawet nie wiem czy faktycznie miał ten alarm bo np. czujnikai (o którym piszecie) pod maska nie mam - znalazłem sam styk przy reflektorze) i wstawił coś innego.
Ale z ciekawości próbowałem przejść procedurę testową wg. Mireza (problem z podwójnym ryglowaniem z klucza- obustronnie)i tu porażka. Nie chciał zaświecić diody mimo że jednymi i drugimi drzwiami próbowałem...
Już miałem dosyć gdy przypadkowo otworzyłem tylne drzwi...i miga. Oczywistym jest ze cos nie gra w przednich drzwiach - ale w obu na raz? I to jeszcze z pilota podwójne ryglowanie działa.... hmmm. Czyżby coś nie tak z obwodem? Kabelek któryś nie styka w centralce?
Które kable w centralce sa od 2*ryglowania, rozpiąć je i spiąć nie zawadzi
pozdro
ex
ex-runner jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-03-2005, 07:31   #48
waldezk

Domyślnie

ex-runner,
Cytat:
Które kable w centralce sa od 2*ryglowania, rozpiąć je i spiąć nie zawadzi
wtyczka A styk 7 (żółto-czerwony), i wtyczka B styki 1 i 2 (biało-czerwone), jak by kabelek w centralce nie sykał to by ci 2look nie chodził, a masz w słupkach czujniki ultradźwiękowe ??
Stary 23-03-2005, 10:24   #49
ex-runner
ford::average

Model: Focus II
Silnik: 1,6 Duratec
Rocznik: 2007
Domyślnie

Cytat:
jak by kabelek w centralce nie sykał to by ci 2look nie chodził
no tak znaczy pogrzebać w drzwiach Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ale z obu stron padło?!?
Cytat:
a masz w słupkach czujniki ultradźwiękowe ??
nie wersja była bez - ale jest mozliwość podłączenia - sprawdzałem jak wężyk od spryskiwacza tyłu się nad słupkiem "pasażera" rozłączył i miałem powódź w aucie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
(troche trwało zanim sam doszedłem że cieknie i skąd cieknie)

<mało casu kruca fuks mało casu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. >
A dobry elektryk do forda we wrocku? ("carosa" już znam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. , ale może jeszcze gdzieś?)

pozdro
ex
ex-runner jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-03-2005, 10:35   #50
waldezk

Domyślnie

ex-runner, to czekaj z pilota 2look ci chodzi a z kluczyka nie ??

Zasady postowania