View Single Post
Stary 08-12-2005, 10:00   #301
gondoljerzy
ford::average

Domyślnie

Cytat:
Napisał Struna
,gondoljerzy, raz to przepustnica nie jest z aluminium, dwa-nie ma żadnego siłownika tylko membrana.
Raz. Z wyglądu i z dotyku jest to zimny odlew metalowy i stawiam na stop alu pokryty powierzchniowo brązem dla dobrego poślizgu po rurce prowadzącej. Żeby stwierdzić to na pewno trzeba by rozebrać Blosa na kawałki, a tego mi się nie chce robić.
Dwa. Membrana to jeden element, a w obudowie i ze sprężyną w środku to już siłownik.

Nowe uwagi o BLOSIE. W ostatnich dniach z bólem serca musiałem zdemontować mój piękny dolot i wrócić do gaźnika, kolektora gaźnikowego i miksera. Pierwsza zauważalna różnica to potężny problem z zapaleniem zimnego sprzęta na LPG. Jak już się udało odpalić to przypomniało mi się jak na mikserze na zimno silnik zalewa gazem. Mam monitor sondy lambda i wywaliło napięcie na 0,9-1V. Chyba szedł do silnika prawie sam gaz. Na blosie nie ma tego problemu prawie wcale. Odpalanie na zimno bezproblemowe. Gdy sonda się nagrzeje i daje odczyty (szybko to idzie u mnie chociaż jednoprzewodowa) zauważam tylko niewielkie wzbogacenie, a przy spokojnej jeździe nawet na zimno jest ubogo. Na mikserze przez kilka pierwszy kilometrów gaz się leje że ho,ho.
Ztego względu już następnego dnia wyrzeźbiłem nakładkę na gaźnik i podłączyłem blosa do gaźnika. Bez puszki filtra powietrza na gaźniku silnik jest mułowaty, ale przynajmniej normalnie odpala i ma sensowną mieszankę. Na razie musi mi to wystarczyć.
gondoljerzy jest offline