na wolnych obrotach mam jakieś 600-700 tak ze niedługo muszę sie zająć czyszczeniem silniczka, jak wyczyszczę to napisze o rezultatach na razie nie mam czasu - auto samo nie gaśnie.
pozdrawiam
[ Dodano: 27-12-2007, 16:39 ]
Trochę przy tym pogrzebałem i co sie okazało : Mam pompę Lucasa problem jest przy rozgrzanym silniku kiedy to obroty utrzymują sie powyżej 850 - zwykle około 1000 obr na min kiedy puszcze gaz. Na zimnym silniku natomiast silnik ma jakieś 500obr/min - przy obecnych ujemnych temperaturach otoczenia. Zauważyłem ze przy tej pompie są dwie dodatkowe linki z czego jedna idzie pod akumulator do jakiegoś okrągłego urządzenia - wchodzi w środek koła (nie widzę tam żadnej wiązki przewodów) a druga prowadzi do przewodów od chłodnicy. Podejrzewam ze one odpowiadają za obroty bo przesuniecie tej dźwigni powoduje wzrost obrotów . Nie jestem jednak w stanie stwierdzić czy w moim modelu mondeo 94 1,8td jest silniczek wolnych obrotów (raczej nie ma bo żadne przewody do urządzenia pod akumulator nie prowadzą) czy woskowy termostat i na razie jeżdżę tak jak jest ... Co ostatnio zauważyłem to po przejechaniu jakiegoś dystansu z ustalona już temperaturą pracy silnika wskazówka opada w kierunku mniejszych temperatur - zwykle jest na "o" a później przechodzi przed N póki co nie wiem gdzie szukać przyczyny czy w termostacie czy w czujniku.
Wdzięczny będę za jakiekolwiek wskazówki.
|