View Single Post
Stary 06-10-2008, 10:42   #76
pman
ford::beginner

Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCi 163KM
Rocznik: 2011
Domyślnie Re: [Mk4] Wymiana fabrycznych przednich tweeter'ów na JBL

Dzięki keisim za opis. Tweeterki spisują się faktycznie super. :fcp26

Podczas wymiany u siebie zauważyłem, że można nieco zmodyfikować procedurę.
Nie trzeba koniecznie wycinać wszystkich wystających elementów tak, jak opisał to keisim, ale wystarczy ten najdłuższy skrócić do wysokości pozostałych. Nakrętka nie będzie co prawda opierać się na całym swoim obwodzie, ale na tych wystających elementach, co moim zdaniem w zupełności wystarczy do stabilnego trzymania.

Nie trzeba też obcinać kostki, do której podpięty jest oryginalny tweeter. Wystarczy zalutować końcówki przewodów od nowych tweeterków, potraktować je jako piny i podpiąc do kostki, a następnie okleić przewody z kostką taśmą izolacyjną. Robiąc to w ten sposób, umożliwiamy sobie bardzo łatwy sposób powrotu do oryginalnej wersji. Jakby co...
Wiem, wiem ekstremiści poruszą temat jakości dźwięku itd, itp. Przypominam, że oryginalnie przewody też nie są wlutowywane, tylko wpięte w kostkę.

Dodatkowo jeden hint, który mniej wprawnym w ogóle pozwoli dokręcić nakrętkę. (przepraszam tych, dla których to jest oczywiste) Jeżeli nie da się jej zakręcić, bo coś przeszkadza, kręćcie tweeterkiem :fcp2
pman jest offline   Odpowiedź z Cytatem