![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 | |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 17-03-2014
Model: Kuga ST-Line X FHEV AWD
Silnik: 2.5L, 183KM
Rocznik: 2025
|
Cytat:
[...] Wymontowanie akumulatora 1. Włącz hamulec postojowy i wyłącz zapłon. 2. Wyłącz wszystkie odbiorniki prądu, na przykład światła i radio. 3. Poczekaj przez co najmniej dwie minuty, zanim odłączysz akumulator. Wskazówka: Układ sterowania pracą silnika wyposażono w funkcję podtrzymania zasilania, więc pojazd pozostaje zasilany jeszcze przez pewien czas po wyłączeniu zapłonu. Umożliwia to zapisanie tabel diagnostycznych i adaptacyjnych. Natychmiastowe odłączenie akumulatora może spowodować uszkodzenia, których nie obejmuje gwarancja pojazdu. 4. Wymontuj zacisk zabezpieczający akumulatora. 5. Odłącz i zaizoluj końcówkę ujemnego przewodu akumulatora. 6. Odłącz i zaizoluj końcówkę dodatniego przewodu akumulatora. 7. Wyjmij akumulator. Stopka: Kuga (CTD) Vehicles Built From: 15-01-2024, CG3992plPOL plPOL, Edition date: 202310, First-Printing |
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Jacek
Model: Kuga
Silnik: 2.5 PHEV
Rocznik: 2021
|
Witam
Niestety w dniu wczorajszym moja kuga PHEW zdechła Musiałem się włamać do bagażnika przez tylna kanapę gdzie napotkałem troche utrudnień aż wreszcie udało mi sie dostać do akumulatora Pierwsze moje zdziwienie że tam jest taki mały akumulatorek I tu mam 2 pyt 1 orginalnie jest zamontowany 43 na 390A czy można wsadzić deko mocniejszy? 2 co trzeba ponaciskac i w jakiej konfiguracji by zresetowac bms i dodac nowy aku |
|
|
|
|
|
#3 |
|
![]() Imię: Piotr
Model: KUGA MK 3.5 ST-line X
Silnik: 2.5 Duratec PHEV 243KM
|
Masz przyłacza do aku 12 V w komorze silnika. Wystarczyło tam podlączyć źródło zasilania i nie musiałbyś się czołgać.
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
![]() Zarejestrowany: 17-03-2014
Model: Kuga ST-Line X FHEV AWD
Silnik: 2.5L, 183KM
|
Cytat:
Kuga (CTD) Vehicles Built From: 15-01-2024, CG3992plPOL plPOL, Edition date: 202310, First-Printing - tamże: RESETOWANIE CZUJNIKA AKUMULATORA Po zamontowaniu nowego akumulatora należy zresetować jego czujnik w następujący sposób: 1. Wyłącz zapłon i pozostaw sinik zgaszony. Wskazówka: Kroki 2 i 3 wykonaj w ciągu 10 sekund. 2. Zamigaj pięć razy światłami drogowymi, a na koniec zostaw włączone światła drogowe. 3. Wciśnij i zwolnij pedał hamulca trzy razy. Lampka ostrzegawcza akumulatora błyśnie trzy razy na potwierdzenie pomyślnego zresetowania. |
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 13-02-2004
Model: Focus mk4
Silnik: 1.5L EcoBoost /150KM
Rocznik: 2019
|
Cytat:
Nowego akumulatora raczej nie skonfigurujesz magiczną kombinacją klawiszy Reset BMS i konfigurację robimy Forscanem, tu na przykładzie Focusa mk4 [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] pozdrawiam
|
|
|
|
#6 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 19-07-2013
Model: Fiesta 8 | Kuga 3.5 StLineX
Silnik: 1.5 TDCI | 2.5 PHEV
Rocznik: 2018 | 2025
|
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
- używasz PHEVa zgodnie z przeznaczeniem tzn. regularnym ładowaniem?
Czy po padzie aku 12V sprawdziłeś czy auto da się podłączyć i by nie ożył? @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - Fiesta mk8 jest konstrukcyjne z tego samego czasu co Kuga mk3 (część gratów w kabinie jest wymienna, soft pewnie pisany przez ten sam zespół). Z tego, co pamiętam, to we fieście zadziałała mi i procedura z włączeniem świateł, miganiem długimi 5x oraz hamulcem 3x. Po odczycie BMS w forscanie potwierdziłem, że Battery Age został zresetowany. Myślę, że w Kudze może być identycznie. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Jacek
Model: Kuga
Silnik: 2.5 PHEV
Rocznik: 2021
|
witam
po podłaczeniu nowego aku niestety na opcje mrugania swiatłami nie reagował na to w żaden sposób Musiałem zarejestrować do przez forscana (na szczęście znalazłem gościa co go miał dopiero w 5 warsztacie bo byłem na wyjeździe) |
|
|
|